boligmangel
Frykter studenter må takke nei til drømmestudiet fordi de ikke finner sted å bo
Økende boligpriser kan gjøre det vanskeligere for mange å studere, tror leder av Norsk studentorganisasjon, Maika Godal Dam.
Det er snart studiestart ved universiteter og høgskoler over hele landet, men Norsk studentorganisasjon (NSO) frykter at enkelte studenter må takke nei til drømmestudiet sitt, eller avslutte studiene allerede før de har begynt, fordi de ikke klarer å finne et sted å bo.
— Jeg er bekymret for at flere vil velge å ikke studere, på grunn av et presset leiemarked. Utviklingen vi ser i leiemarkedet med økende priser på en allerede presset studentøkonomi vil nok gjøre det vanskeligere for mange å studere, sier leder av NSO, Maika Godal Dam til Khrono.
14 000 studenter står for tiden i boligkø og kostnadene for å leie en hybel er også på vei oppover. I de fire store byene økte utleieprisene med 2,7 prosent i andre kvartal i 2022, viser Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk. Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole spår et kraftig prishopp i august.
— Du tror virkelig mange vil være nødt til å takke nei til studieplass på grunn av boligsituasjonen?
— Jeg er i hvert fall bekymret for det, sier Maika Godal Dam.
«Grelle eksempler» fra det private leiemarkedet
Dam sier at de vet at mange studenter sliter mer enn før med å finne et sted å bo, og det er problematisk fordi studenter må være klare til fysisk oppmøte og obligatorisk undervisning.
— Vi har sett noen grelle eksempler i det private leiemarkedet. Flere steder har man for eksempel begynt å ha budrunder ved visninger. Dette illustrerer den økte konkurransen på det private leiemarkedet, sier hun.
En urolig verdenssituasjon har den siste tiden ført til økte priser også på dagligvarer, strøm og drivstoff. Onsdag slapp SSB nye inflasjonstall. Ifølge tallene har konsumprisindeksen (KPI) steget med 6,8 prosent fra juli 2021 til samme måned i 2022. Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer har steget med 7,6 prosent på bare én måned, ifølge Statistisk sentralbyrå.
— Studiestøtten øker ikke i takt med prisøkningen i resten av samfunnet, sier NSO-lederen.
Hun tror dette betyr at studentene vil være nødt til å jobbe enda mer enn tidligere ved siden av studiet.
— Det har vært en utvikling over tid — studenter jobber stadig litt mer. Når prisene går opp og studiestøtten ikke gjør det, får studentene dårligere råd. Det har selvfølgelig konsekvenser for de som skal studere, sier hun.
Studentorganisasjonen har nå noen klare forventinger til regjeringen og samarbeidspartiet SV.
— Studentene må nå være en del av løsningene som presenteres i statsbudsjettet, og politikerne må anerkjenner studentenes utfordrende økonomiske situasjon og prøver å finne løsninger, sier Dam.
Vet at det foregår diskriminering
— En ny rapport fra Storbritannia trekker fram skjult hjemløshet blant studenter. Det kan for eksempel være at man må bo på sofa hos ulike venner over tid. Tror du det er vanlig i Norge?
— Jeg tror det er flere og flere studenter som er nødt til å være kreative på nettopp den måten. Det er et problem. Mange studenter går nok en mer utrygg og uforutsigbar studietid i møte. Dette frykter vi kan gå utover studentenes mulighet til å prioritere det de egentlig skal drive med — nemlig å studere, sier hun.
I NSOs leiemarkedsundersøkelse fra 2022 kommer det fram at en av fem studenter opplevde å bo med fukt, råte, skadedyr eller andre helseskadelige forhold i 2021.
— Hvem tror du vil slite mest med å finne sted å bo?
— Jeg skal være litt forsiktig med å peke ut en gruppe, men en fellesnevner er nok at ressurssvake grupper vil slite mest. Og så vet vi at det foregår diskriminering på boligmarkedet. Det bør det være nulltoleranse for! Det bør ikke være sånn at bare fordi man har et spesielt etternavn eller bakgrunn, skal man ha et dårligere utgangspunkt for å finne et sted å bo. Det bør følges opp og kontrolleres, sier hun.
Dam antar at alt dette vil bidra til å forsterke forskjellene blant studentene.
— Et viktig prinsipp er at alle skal ha lik rett til høyere utdanning. Hvor du kommer fra og hvem foreldrene dine er skal ikke spille noen rolle. Vi tror at dersom politikerne ikke snart øker studiestøtten, og knytter den til grunnbeløpet i folketrygden, må de akseptere at studentene i hvert fall vil bruke lenger tid på studiene, fordi de vil bli nødt til å jobbe såpass mye ved siden av, sier hun.
Dam mener samfunnet ikke er tjent med at studentene heller fullfører på normert tid, og kommer seg raskt ut i arbeidslivet.
Vil prioritere økt studiestøtte
Partiet SV har allerede sagt at de til høsten kommer til å prioritere at studiestøtten økes.
— Det er ikke snakk om at studentene skal ha det råflott, men det må gå i en utvikling der de slipper å stresse med økonomi for å få endene til å møtes hver eneste da, sa stortingsrepresentant fra SV, Andreas Sjalg Unneland, nylig til Khrono.
Også Høyre har tatt til orde for økt studiestøtte.
Rift om leilighetene
Tall fra hybel.no viser relativt store forskjeller i prisutviklingen på leiemarkedet i de største byene i Norge. Khrono har skrevet mer om det her.
I Bergen har tilbudet av hybler og bofellesskap i sentrum falt betydelig siden 2016, skriver Bergens Tidende.
Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, sier til avisa at tilbudet av utleieobjekter jevnt over har blitt redusert i pressområder. Nedgangen tok fart mot slutten av pandemien.
— Da studenter og arbeidsinnvandrere dro hjem, sto boliger tomme. Flere utleiere valgte da å selge. Lavere renter ga høyere boligpriser og gjorde salg enda mer lukrativt, sier han.