Ytringsfrihet

Profilert redaktør fikk sparken etter twitter-melding om Gaza

Redaktøren i det vitenskapelige tidsskriftetet måtte gå etter at han delte satireartikkel om krigen i Gaza. Nå advarer akademikere mot en svekkelse av ytringsfriheten.

Dette er satireartikkelen i The Onion som redaktøren i eLife delte.
Publisert Oppdatert

— Jeg opplevde det som forsøk på sensur av private uttalelser som ikke hadde med jobben å gjøre, sier professor Vigdis Vandvik ved Universitetet i Bergen (UiB).

Mandag forrige uke kunne professor Michael Eisen ved University of California, Berkeley, fortelle sine over 75.000 følgere på Twitter/X at han hadde fått sparken som sjefredaktør for det vitenskapelige tidsskriftet eLife.

Kort tid etter varslet flere redaktører i tidsskriftet at de hadde sagt opp. Også et av styremedlemmene trakk seg i protest mot at sjefredaktøren ble sparket.

En av dem, Lara Urban, skrev på Twitter/X at oppsigelsen «setter en farlig presedens for ytringsfrihet i vårt akademiske miljø» og at den «stadfester nettmobbing som et vellykket og legitimt verktøy for å forskere med kontroversielle meninger oppsagt».

I et åpent brev til styret i eLife og utgiveren, Howard Hughes Medical Institute (HHMI), uttrykkes det bekymring for den akademiske friheten. I brevet, som er signert av over 1300 forskere, også noen norske, heter det at «å sensurere Eisen vil skape en 'chilling effect' på ytringsfriheten i akademia».

Delte satireartikkel

Ifølge Eisen selv var bakgrunnen for oppsigelsen en melding han hadde lagt ut på Twitter/X ti dager tidligere. 

Eisen hadde da delt en sak fra det satiriske nettstedet The Onion, med tittelen «Dying Gazans Criticized For Not Using Last Words To Condemn Hamas». Den satiriske saken åpnet med at «hver eneste palestiner sin medvirkning i de voldelige handlingene fra deres militante styresmakter, ble synlig fredag morgen da døende Gaza-beboere fikk berettiget kritikk for ikke å bruke sine siste ord på å fordømme Hamas».

Da Eisen delte saken, skrev han at «The Onion snakker med større mot, innsikt og moralsk klarhet enn lederne av enhver akademisk institusjon til sammen. Jeg skulle ønske det fantes et @TheOnion-universitet».

Meldingen skal ifølge magasinet Science umiddelbart ha utløst anklager mot Eisen, som selv er jødisk, for manglende sympati for israelere drept av Hamas. Eisen svarte dagen etter med en ny melding

«Enhver tilregnelig person på jorda er forferdet og traumatisert over det Hamas gjorde og vil at det aldri skal skje igjen. Desto mer som jøde med israelsk familie. Men jeg er også forferdet over den kollektive straffen vi allerede ser mot innbyggerne i Gaza, og det enda verre som er på vei... The Onion tar ikke lett på situasjonen. Det gjør heller ikke jeg. Disse artiklene bruker satire for å komme med en svært alvorlig poeng om denne forferdelige tragedien», skriver Eisen.

Alle var ikke fornøyd med svaret. Science siterer den israelsk-amerikanske forskeren Yaniv Erlich, som i tråden under Eisens melding kaller det «tomme ord»

«I sju dager har du ikke en eneste gang tvitret til støtte for israelske forskere. Og nå våger du å gi oss militære råd fra din privilegerte trygge posisjon», skriver Erlich, som mener det en «moralsk fallitt».

Noen israelske forskere krevde at Eisen trakk seg og ba forskere om ikke å sende inn artikler til eLife så lenge han var redaktør. 

Andre uttrykker at de er overrrasket over at noen kan ha ment det var kontroversielt.

Fikk beskjed om å trekke seg

Eisen selv sier til Science at han en knapp uke etter den første meldingen, møtte styret i tidsskriftet for å diskutere sine egne meldinger. Noen timer senere skal han ha fått beskjed om å trekke seg som redaktør, ifølge Eisen «uten mye annen forklaring enn at twittermeldingene hadde skapt problemer for eLife».

Dagen etter at han selv meldte at han hadde fått sparken, la styret i tidsskriftet ut en melding der de skriver at «Mike har fått klare tilbakemeldinger fra styret om at tilnærmingen hans til ledelse, kommunikasjon og sosiale medier på viktige tidspunkter har vært skadelig for samholdet i fellesskapet vi forsøker å bygge og dermed eLife sitt oppdrag», og at «det er på bakgrunn av dette at enda en forekomst av denne adferden har bidratt til styrets beslutning».

I det åpne brevet til styret i eLife og utgiver HHMI heter det at saken ikke bare kan ha en «chilling effect» på ytringsfriheten til akademikere, men at en ved «å sensuere Eisen for å uttrykke synspunkter som er ubehagelige for noen», risikerer å innlede «a new wave of McCarthy-esque targeting of peace activists».

En av dem som har skrevet under brevet, er Vigdis Vandvik, professor og senterleder ved Universitetet i Bergen. Hun forteller Khrono at hun selv så den satiriske saken The Onion før den ble delt av Eisen.

— Jeg syntes den var ganske morsom. De spøker med helt forferdelige ting, men saken var morsom på et tragisk vis, sier hun.

Reagerte ikke negativt

Vandvik så også Eisens deling av saken og sier at hun ikke reagerte negativt.

— Eisen er professor i biologi og redaktør, men han har en profil på sosiale medier som er privat. Når han først blir bedt om å trekke meldingen og senere blir bedt om å gå fra stilling, før han blir oppsagt. Da er det veldig problematisk. Han må få lov til å ha sine meninger, til å ha en humor som av noen kan oppfattes som upassende når han ikke uttrykker seg i en jobbsammenheng eller om noe som har med jobben å gjøre. 

Hun viser til at den første meldingen fra Eisen utløste en «twitterstorm», før han ble fjernet som redaktør. 

— En kan jo mistenke at den negative publisiteten var et problem for dem, sier Vandvik.

UiB-professoren sier at det er vanskelig å uttale seg om det som skjer i Midtøsten.

— Det som skjer i Israel, i Gaza og på Vestbredden er helt forferdelig, masse uskyldige mennesker utsettes for krigsforbrytelser på begge sider. Ingen av ungene på noen av sidene har noe skyld i det som skjer. Det har heller ikke de fleste voksne. Ansvaret ligger hos styresmaktene, sier hun. 

— Forsøk på sensur

Men en må også kunne spøke med alvorlige ting, mener Vandvik. Hun peker på at Eisen i denne sammenhengen delte noen andre sin spøk, og at han selv er jødisk. 

— Saken i The Onion hadde nerve og hjerte for befolkningen i Gaza, en skal lese det veldig spesielt for å se noe annet. The Onion er ikke spesielt langt ute, det er ganske mainstream satirekanal som har vært der lenge. Det er trøblete om det kan få deg oppsagt å like en vits i The Onion. 

Hun understreker at dette er en amerikansk kontekst.

— Men faget og tidsskriftene er internasjonale. Jeg opplevde det som forsøk på sensur av private uttalelser som ikke hadde med jobben å gjøre. Det blir veldig trangt om en ikke kan uttale seg på måter som noen kan finne upassende, sier hun. 

Vandvik understreker samtidig at det er forskjell på å uttale seg privat og faglig, som professor eller redaktør.

— Som professor skal du passe på at du er inkluderende, du skal være forsiktig, du skal ikke ha for kvasse spøker med professorhatten på. Men også akademikere må få lov til å ha private meninger, sier hun.

— Usedvanlig kontroversiell

En av arkitektene bak det åpne brevet, genetiker Josh Dubnau ved Stony Brook University i New York, sier til Nature at «en kan ikke kansellere folk for å uttrykke politiske synspunkter som er upopulære».

Eisens forgjenger i sjefredaktørstolen, den nobelprisvinnende biologen Randy Schekman, sier overfor Nature at han mistenker at Eisens melding på Twitter/X var dråpen som fikk det til å renne over for styret etter pågående problemer mellom styret og redaktøren. 

— Han er usedvanlig kontroversiell. Han har en historie med provoserende og ofte profane uttalelser på Twitter-kontoen sin, sier han til Nature.

Tidsskriftet viser også til endringer Eisen gjorde i eLifes publiseringsstrategi, der de nå bare jobber med artikler som allerede er lagt ut på en preprintserver. Politikken var splittende, flere redaktører skal ha trukket seg den gang med henvisning til bekymringer for omdømmet til eLife og manglende vilje til å lytte til innsigelser.

Eisen selv innrømmer overfor Nature at han ikke alltid har «svart på ideelt vis».

— Jeg er ikke redd for å irritere folk, sier Eisen og legger til at han mener styret åpenbart mente det var en ting for mye og at han på ett eller annet vis er «en kruttønne forn dem som de ikke liker».

Powered by Labrador CMS