Midtøsten
USN-ansatte i sorg etter bombing i Gaza. — Så drøyt, så drøyt
En sentral medarbeider i Universitetet i Sørøst-Norges samarbeidsprosjekt i Gaza ble drept i et bombeangrep mandag. — Dypt tragisk, sier rektor Petter Aasen.
Ifølge kolleger og samarbeidspartnere ble dr. Ibrahim Al Astal, hans kone og to døtre drept under et israelsk bombeangrep mot byen Khan Younis mandag morgen.
Professoren var dekan for lærerutdanningen ved Det islamske universitetet i Gaza (IUG) som i en årrekke har samarbeidet med Universitetet i Sørøst-Norge (USN) i et Norpart-prosjekt (se faktaboks).
Professor Ibrahim Al Astal ble 63 år gammel.
Han hadde sammen med sine nærmeste søkt ly i det de trodde var et «safe house» hjemme hos broren hans i byen Khan Younis, sør på Gazastripen
En fire etasjer høy bygning ble ifølge nyhetsbyråene AP og NTB brukt som tilfluktssted av om lag 100 mennesker som hadde flyktet fra områder nord på Gazastripen, men ble likevel utsatt for bombing av israelske styrker.
Også professorens svigerinne og en nevø skal ha blitt drept i angrepet. Det er ikke bekreftet hva som skjedde med professorens bror under og etter angrepet. Navnene på de drepte ble offentliggjort av fagforeningen ved Det islamske universitetet mandag, forteller dr. Sami Adwan ved Universitetet i Hebron til Khrono. Han er også deltaker i Norpart-prosjektet.
Adwan har kjent og jobbet sammen med Ibrahim Al Astal de siste fem årene. De to har besøkt Norge og Universitetet i Sørøst-Norge flere ganger, senest i mars i år, forteller han.
«Et ærlig menneske»
— Professor Ibrahim var et ærlig menneske, lett å ha med å gjøre og en profesjonell kollega. Jeg likte veldig godt å jobbe sammen med ham. Selvfølgelig kommer jeg til å savne han veldig, og jeg er sikker på at mange av hans studenter og kolleger er veldig lei seg for at han er drept, formidler Adwan til Khrono via Messenger.
Ifølge stipendiat Mona Nicolaysen ved USN som også deltar i Norpart-prosjektet, har flere kilder ved universitetet i Gaza bekreftet hendelsen, blant andre professorene Sanaa Abu Dagga og Mohamed Migdad.
Khrono har så langt ikke lyktes å få kontakt med noen i ledelsen ved universitetet.P Det ble rammet av bomber 9. oktober, dagen etter at det ble stengt av sikkerhetshensyn og to dager etter at Hamas gikk til angrep på Israel.
Krigen har de siste ukene kostet tusenvis av menneskeliv.
«En lun og klok mann»
Mona Nicolaysen beskriver på Facebook den avdøde professoren som en lun og klok mann:
«Det ligger stor sorg i å miste gode folk slik, og samtidig miste trua litt på at vi på noen som helst måte kommer videre i det store humane prosjektet der vi ønsker hverandre vel, på tvers av landegrenser, religiøs overbevisning, politiske syn. Å være vitne til at geopolitisk spill og hevn får lov til å utrydde folk er så drøyt, så drøyt», skriver hun videre i innlegget som avsluttes slik:
«Jeg skulle ønske jeg kunne kondolere familien hans, men det er dessverre umulig. Hvil i fred, gode mann».
— Beklagelig og forkastelig
Rektor Petter Aasen ved USN beskriver hele situasjonen som tragisk.
— Tidligere har vi fått beskjed om at universitetet vi samarbeider med på Gaza er blitt bombet, og nå kom altså beskjeden om at en sentral kollega i det akademiske samarbeidet er blitt drept sammen med familien sin. Det er dypt tragisk, ytterst beklagelig og forkastelig at dette skjer, sier han, og legger til at USN tidligere også har fordømt terrorangrepene til Hamas.
— Vi har fordømt angrepet fra Hamas, og også de uforholdsmessige represaliene fra Israel som rammer sivilbefolkningen, barn, sykehus og skoler, og nå også akademiske institusjoner.
USN samarbeider med universiteter både i Israel og Palestina, og rektor Aasen forteller at han får tilbakemeldinger fra kolleger og samarbeidspartnere på begge sider i konflikten.
— Som utdanningsinstitusjon er vår oppfordring til alle er at de retter seg etter FNs Safe Schools-erklæring og retningslinjer for å beskytte skoler og universiteter, sier han.
Fire på utveksling
Aasen opplyser at USN har fire palestinske studenter på utveksling i Norge som et ledd i samarbeidet i Gaza.
— Våre medarbeidere følger opp disse på best mulig måte med støtte fra beredskapsorganisasjonen vår, sier han.
Også på USNs campuser er begge sider representert, og det som skjer i Midtøsten skaper stort engasjement.
— Vi er nå særlig opptatt av to ting: Vi må støtte våre samarbeidspartnere som nå er rammet i Palestina, og opprettholde samarbeidet så langt som mulig. Et av tiltakene er å styrke kompetansen hos barnehagelærere i arbeidet med traumatiserte barn.
— Vi må også ivareta ytringsfriheten og gi rom for meningsbrytninger på våre campuser. Vi må derfor ha en god dialog med studentdemokratiet og arbeidstakerorganisasjonene ved universitetet, og gjennom samarbeid sikre at våre ansatte og studenter kan ytre seg i trygge omgivelser på campus også i en tid med stort engasjement og høy temperatur, sier Petter Aasen.
Endring 25.10.2023 kl 12.33: Det er lagt inn en presisering om at det ikke er bekreftet hva som skjedde med med broren hans under bombeangrepet der professor dr. Ibrahim Al Astal og flere av hans familiemedlemmer ble drept.
Nyeste artikler
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år