Høgskolen i Østfold
Peker oppover etter kuttvedtak. — Finansieringen ensretter utdanningene
Rektor ved Høgskolen i Østfold, mener ny finansieringsmodell for universiteter og høgskoler gir ensretting og sentralisering, og gjør at Norge blir et fattigere land.
Halden (Khrono): — Dette er et av de mest krevende styremøtene jeg har vært på gjennom mine snart åtte år her ved Høgskolen i Østfold, sier styreleder Berit Kjeldstad.
— Det bar jeg, rektor og alle styremedlemmene også preg av, legger hun til.
Vi er på pressekonferanse med ledelsen ved Høgskolen i Østfold. Styret har nettopp vedtatt kuttplaner på over 58 millioner kroner.
— Vi noterer oss at styremedlemmene mente at saken var godt nok belyst og at de hadde et godt grunnlag for å ta beslutning, sier Kjeldstad.
Det var da også et enstemmig styremøte som fattet dagens beslutning.
— I forkant har det vært mye oppmerksomhet rundt skjebnen for Akademi for scenekunst, men jeg vil jo også nevnte at Fakultet for lærerutdanning skal gjennom innsparinger for 21—22 millioner kroner. Det er også alvorlig, sier rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen.
Sluttpakkene ligger klare
I styremøtet ble det opplyst at ledelsen denne uken hadde ferdigforhandlet sluttpakker som kan bli tilbudt ansatte som skal i omstilling.
— Skal dere gå ut å tilby sluttpakker med en gang?
— Det er ingen tvil om at dagens vedtak innebærer nedbemanning. Vi er glade for at vi har klare muligheter til å tilby sluttpakker, men også kompetanseprogram for ansatte som nå må i omstilling, sier Jelsness-Jørgensen.
Ragnar Knudsen, hovedtillitsvalgt for Unio, bekrefter også at de har blitt enige om sluttpakker for de ansatte.
— Det ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett hvordan disse skal brukes, men etter det vi har forstått vil de gå ut ganske bredt med disse til de ansatte som blir berørt, sier Knudsen til Khrono.
Vil beholde doktorgrad
På styremøtet ble det drøftet konsekvenser for den nye ph.d.-en i kunstnerisk utviklingsarbeid som er utviklet i samarbeid med Høgskolen i Innlandet, nå Universitetet i Innlandet, og UiT Norges arktiske universitet.
Høgskolen i Østfold har vedtatt å legge ned Akademi for scenekunst. Alle studenter er ute av akademiet våren 2026.
— Hvordan skal dere ha en ph.d. uten grunnmur i form av bachelor- og masterutdanning? Skal dere «selge» Akademiet til en av de andre?
— Dessverre er det vel slik at alle andre institusjoner også diskuterer innskrenkninger og nedbemanninger for tiden. Men det er åpenbart at vi må i samtaler med samarbeidspartnerne våre, sier Jelsness-Jørgensen.
Han trakk også fram at saken skal behandles på styremøtet i desember, og at man nå må drøfte mulige løsninger, for ikke å sette doktorgradsprogrammet i fare.
— Norge blir et fattigere land
Det er ikke første gang Lars-Petter Jelsness-Jørgensen forsøker å slåss for småfag og mindre institusjoner. Han har snakket høyt og tydelig om Østfolds behov ved flere framlegginger av statsbudsjetter. I dag intet unntak.
— Norge blir et fattigere land når vi ikke kan ta oss råd til denne type småfag det her er snakk om. Det gjelder Akademiet, men det gjelder også ensretting vi nå må gjennomføre på lærerutdanningen. Begge deler skyldes manglende finansiering, sier Østfold-rektoren.
I forkant av dagens styremøte har han også bedt om hastemøte med departementet for å snakke om Akademiet og dets skjebne, men han ble avvist.
— Vi bygger ned en bredde og det bekymrer meg veldig, sier Jelsness-Jørgensen.
Berit Kjeldstad sier seg enig med rektor.
— At vi nå må legge ned det jeg har betraktet som Høgskolen i Østfolds diamant skyldes ene og alene omleggingen av finansiering av universiteter og høgskoler, der kunstfag er kraftig nedprioritert, sier Kjeldstad.
— En liten høgskole som Østfold har ikke rygg til å bære en utdanning som blir underfinansiert på denne måten. Jeg har vært prorektor for utdanning ved NTNU i ni år, og jeg vet at større institusjoner har litt flere brytere å skru på enn oss. For oss er det ikke noe valg, når myndighetene velger å nedprioritere kunstfagene slik de nå gjør.
— Man sier man vil ha en mangfoldig sektor og at man vil ha utdanning i hele landet. Måten vi nå blir finansiert på støtter ikke opp under disse verdiene, sier Jelsness-Jørgensen.
— Vi ser en ensretting og en sentralisering av småfag. Finansieringen legger ikke til rette for de verdier regjeringen sier den har, sier Jelsness-Jørgensen.
Tøffe tak for tillitsvalgte
Det var fire hovedtillitsvalgte til stede under dagens styremøte. Pål Kristian Moe, hovedtillitsvalgt for Akademikerne, Ragnar Knudsen, hovedtillitsvalgt for Unio, Lena Knudsen, hovedtillitsvalgt for LO og Ann Charlotte Brandstorp, hovedtillitsvalgt YS.
Alle fire er slitne og preget etter dagens styremøte.
— Vi merker oss at det var et enstemmig styrevedtak. Og at styret mente grunnlaget var godt nok for å ta beslutning i dag. Vi tror ikke alle ansatte deler denne oppfatningen, sier Lena Knudsen.
— Var dagens vedtak ventet?
— Ja, slik som premissene var så var det ventet. Det har vært diskutert om dette kunne vært tatt i flere faser, noe vi tillitsvalgte har spilt inn, men slik ble det ikke, sier Ragnar Knudsen.
— Vi skulle ønsket oss både at vi hadde hatt bedre tid, og hadde tatt oss bedre tid i prosessene inn mot vedtak, legger han til.
Overrasket over enstemmig vedtak
— Vedtaket var ventet, men det som var overraskende for meg var at det ble enstemmig. Det er jo som å forstå at et samlet styre har tillit til administrativ ledelse. Det ønsker jeg bare å bemerke, sier Pål Kristian Moe.
— De peker jo veldig på myndighetene over seg, finansieringsordning mv. Hva tenker dere om det?
— Jeg tenker at man forstår alvoret og skjønner at noe må bli gjort. Gjør man ingenting kan man risikere at vi ikke har noen høgskole her i Østfold. Samtidig er det en veldig trist dag. Når man peker mot Kunnskapsdepartementet så er jo det for å forsøke å få bevart i en eller annen form, det vi mister nå, sier Moe.
— Jeg tenker en beskjed tilbake til nasjonale myndigheter er at de må se an situasjonen både nasjonalt og regionalt, med tanke på hvordan situasjonen påvirker ikke bare studenter og ansatte, men nærings- og samfunnslivet rundt høgskolen, legger Moe til.
— Frykter dere nedbemanninger og oppsigelser nå?
— Det skjer jo ikke over natta alt sammen. Vi skal inn i omfattende samtaler om spilleregler og vi skal begynne å gi medlemmene våre råd om hva de skal gjøre, vi skal gi dem veiledning. Men det er klart at dette er en omstilling som vil gå over noen år. Så lenge vi har studenter på de berørte studiene så plikter vi å ta oss av dem, sier Knudsen.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år