Høgskolen i Østfold
Nederlag for scenekunst. Rektors kuttplan vedtatt
Høgskolen i Østfold skal kutte i utdanninger og administrasjon for å spare drøyt 58 millioner kroner årlig. Styret sluttet seg enstemmig til rektors kuttpakke.
Halden (Khrono): Styret ved Høgskolen i Østfold vedtok torsdag kuttplaner for 2025, og for årene framover. Styret sluttet seg enstemmig til rektors kuttplaner. Det betyr at Akademi for scenekunst på sikt blir nedlagt.
Styret ble også av styreleder Berit Kjeldstad bedt om å ta stilling til hele kuttpakken, ikke gå inn i detaljer og endre på bare enkelte punkter. Et utgangspunkt alle styremedlemmer langt på vei aksepterte.
Følg innspurten av styremøtet her.
Mest støy har det vært rundt forslaget om å legge ned Akademi for scenekunst. Akademiet er viktig i et samarbeid om doktorgrad i kunstnerisk utviklingsarbeid mellom Østfold og Universitetet i Innlandet og UiT Norges arktiske universitet. Akademiet er også landets eneste utdanning for scenografer.
Stort engasjement
— Vi har jo fått en enorm respons, særlig bår det gjelder forslagene rundt Akademi for scenekunst, sa styreleder Berit Kjeldstad, da hun innledet om tiltakspakken overfor sitt styre torsdag.
— Vi ser et enormt engasjement, jeg har fått overlevert underskrifter som er samlet inn. Mange viser stort engasjement for saken. I tillegg har vi fått e-post fra verneombudet og der er det noen punkter vi må svare ut, sa Kjeldstad.
— Dette er en svært krevende situasjon for studenter, for ansatte, for tillitsvalgte, og for oss i styret. Det er ikke annet å forvente et stort engasjement og at innholdet i tiltakspakken skaper reaksjoner, energi og temperatur. Det må vi anerkjenne. Samtidig igjen viktig at styret setter høgskolens økonomiske balanse og muligheter for framtidige satsinger fremst.
— Det er to måneder siden de første forslagene til kuttplaner ble omtalt i et lukket styremøte 17. september og fram til i dag. Det er forståelig at dette virker raskt for de som omfattes av tiltak om at deres fagområde skal nedskaleres og nedbemannes. Det har vært en kort prosess, men vi mener likevel at den har vært tilstrekkelig for å sikre en forsvarlig prosess, sa avdelingsdirektør Elin Corneliussen til styret, og hun la til:
— Enkelte mener det burde vært satt av mer tid. Det er forståelig at det er svært krevende at deres stemme ikke blir hørt, kanskje særlig når konsekvensene er betydelige. Vi er enige at det har gått raskt, men vi mener det har vært forsvarlig.
Corneliussen sa også at høgskoleledelsen har landet en pakke på tilbud om sluttpakker med de hovedtillitsvalgte denne uka.
— Samt karriereveiledning og kompetanseutviklingsplaner, for de som kanskje får nye oppgaver i en omstillingsprosess, la hun til.
Avvist av departementet
Jelsness-Jørgensen fortalte også styret at han hadde bedt om et hastemøte med Kunnskapsdepartementet. Forespørselen ble avvist av departementet.
— De skriver til oss at dette et slikt møte ikke er hensiktsmessig. De trekker fram at Høgskolen i Østfold og mange andre institusjoner står i en krevende økonomisk situasjon, der det blir diskutert økonomisk situasjon. Men de legger til at sektoren er rammefinansiert og de må selv finne fram til de beste løsningene som sikrer at de leverer på samfunnsoppdraget sitt, fortalte rektor.
Han la til at han også hadde trukket fram Akademiet og faget scenografi, i sammenheng med departementets innspill knyttet til små helsefag og vurdering av dem, eksempelvis tannteknikk ved OsloMet, og hvorvidt scenografi burde vurderes på lik linje. Denne problemstillingen ble også avvist, fortalte rektor.
Representant for de teknisk administrativt ansatte i styret, Tone Skråning, trakk fram at årsaken til nedleggelse av Akademiet på mange måter er resultat av en villet politikk ovenfra.
— Kunstfag og praktisk og estetiske fag blir nedprioritert ovenfra, sa Skråning.