Høgskolen i Østfold

Nedskjæringer i Østfold opp i Stortinget

Stortingsrepresentant Tage Pettersen (H) har sendt spørsmål om nedleggelsen av Akademiet for scenekunst ved Høgskolen i Østfold til forsknings- og høyere utdannings­minister Oddmund Hoel (Sp).

Tage Pettersen
Stortingsrepresentant for Høyre, Tage Pettersen, reagerer på at Akademiet for scenekunst er foreslått nedlagt.

Torsdag skal Høgskolen i Østfold behandle en rekke kuttforslagt. Styremøtet strømmes, og du kan følge det her fra klokka 9.

FAKTA

Disse fagmiljøer, utdanninger og studietilbud foreslås kuttet og/eller redusert

    Hele fagmiljøer/utdanninger

    • Akademi for scenekunst
    • Bachelor paramedisin deltid
    • Master barnehagepedagogikk og småbarnsvitenskap
    • Master Norsk i skolen
    • Master matematikkdidaktikk

    Årsstudier

    • Kunst og håndverk
    • Matematikk
    • Musikk
    • Naturfag
    • Digital kompetanse i barnehagen

    Andre studietilbud

    • Praktisk-pedagogisk utdanning for allmenne fag
    • Forkurs for ingeniør- og sivilingeniørutdanningen og Realfagskurs
    • Påbyggingsstudiene i engelsk, fransk, spansk og tysk
    • I tillegg blir det nullopptak til masterstudium på green energy technology.

    Kilder: Høgskolen i Østfold, NRK og Fredriksstad Blad

Rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen har i sin kartlegging av omstillingsbehovet ved høgskolen identifisert kuttbehov til å beløpe seg til 56 millioner kroner.

En rekke utdanninger og fagområder foreslås nedlagt eller kuttet i (se faktaboks).

Stortingsrepresentant Tage Pettersen (H) stiller spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel i sakens anledning.

— Mener statsråden det er forsvarlig å legge ned en etterspurt utdanning med et unikt fagmiljø med internasjonal betydning og et særskilt nasjonalt ansvar, der 35 års oppbygning og drift fjernes på under to måneder, uten at mulige alternativer for fortsatt drift er tilstrekkelig utredet og uten at faktagrunnlaget er avklart, spør han.

Norges eneste i scenografi

Pettersen peker på at dette handler om Akademi for scenekunst, som blant annet tilbyr Norges eneste utdanning (BA og MA) innen scenografi, i tillegg til bachelor i skuespill og master i performance, samt en nyetablert felles doktorgrad i kunstnerisk utviklingsarbeid. 

— Dette skjer etter en forhastet prosess, der beslutningen om nedleggelse skal styrebehandles kun 56 dager etter at saken ble fremlagt for styret første gang. I september orienterte rektor om at det i et rent økonomisk perspektiv ikke fremsto som forsvarlig å videreføre driften av Akademiet, men at det må utredes videre hvorvidt driften skal legges ned, videreføres i en annen form eller av en annen aktør i sektoren, begrunner Pettersen. 

Han legger til at når rektor anbefaler høgskolestyret at Akademiet nedlegges, skjer det uten en reell utredning av muligheten for å overføre utdanningen til en annen aktør, og i en situasjon der de involverte ikke er enige om faktagrunnlaget; især hvordan den nye finansieringsmodellen påvirker høgskolens økonomi.

— Gode søkertall

Pettersen skriver også at statsråden tidligere har understreket at hensikten med regjeringens nye finansieringssystem for universitet og høgskoler har vært å forenkle systemet og å gi lærestedene mer tillit og handlingsrom. Institusjonene skal dimensjonere studietilbud i tråd med arbeidslivets behov, etterspørsel fra søkerne og nasjonale forpliktelser. 

— Akademi for scenekunst har høye søkertall, fulle studiekull, høy andel av studenter som fullfører på normert tid og Norges eneste scenografiutdanning. Innholdet i, og omfanget av, støttebrev fra hele verden understreker at Akademiet ikke bare spiller en viktig rolle regionalt og nasjonalt, men også internasjonalt. En mulig nedleggelse har vekket stor internasjonal oppmerksomhet som understreker behovet for en grundigere utredning, skriver Pettersen.

— Krevende situasjon

Rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen har ikke ønsket å kommentere saken før styret skal behandle forslagene torsdag.

Prorektor for forskning, Trine Eker Christoffersen, understreker i en e-post overfor Khrono at situasjonen er krevende for alle parter ved høgskolen. 

— Samtidig er saken fortsatt i prosess fram til styrets eventuelle vedtak, og styret må nå kunne diskutere åpent de forslag som rektor har lagt på bordet for å sikre økonomisk balanse. For Høgskolen i Østfold er og blir det viktig å være i dialog med våre eksterne partnere, både med tanke på ph.d.-utdanningen, men også med tanke på akademiets portefølje, sier Christoffersen. 

— De konkrete grepene rundt dette må vi komme tilbake til etter et eventuelt vedtak. Det skal påpekes at det i rektors vedtaksforslag nå ligger et forslag om å etablere ph.d.-utdanningen som planlagt, slik at Høgskolen i Østfold og eksterne partnere har tid til å gå i dialog om løsninger, sier hun.

Dagsorden torsdag

Vedtakssaker

  • 44/24 — Rektors helhetlige tiltakspakke for å få økonomien i Høgskolen i Østfold i balanse
  • 45/24 — Tertialrapport 2. tertial 2024
  • 46/24 — Godkjenning av protokoll fra møte i høgskolestyret 14.11.2024

Eventuelt

Powered by Labrador CMS