rektorlønn
Påtroppende UiT-rektor går litt opp i lønn og får egen bilavtale
En årslønn på 1,6 millioner kroner og disponible elbil inngår i den nye arbeidsavtalen til påtroppende UiT-rektor, Dag Rune Olsen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Det er opp til styreleder å kommentere lønnsnivået. Jeg spilte inn i forhandlingene at jeg helst ville unngå å gå ned i lønn. Utover det hadde jeg ingen krav eller synspunkter på lønna, sier Dag Rune Olsen.
Den tidligere Universitetet i Bergen-rektoren (UiB) tiltrer 1. august sin nye jobb som rektor for UiT Norges arktiske universitet. Veien dit har vært mye omtalt etter at den såkalte «Knudsen-saken» ble kjent, kort tid etter at Olsen fikk UiT-jobben.
I januar i år gikk Olsen av som rektor ved UiB for å unngå habilitetsproblemer rundt den nye stillingen han skal tiltre i Tromsø.
I Olsens arbeidsavtale, som Khrono har fått innsyn i, kommer det fram at Olsen har mottatt en liten lønnsøkning sammenlignet med årslønna ved UiB. For perioden 2021-25 vil Olsen årlig tjene 1,6 millioner kroner.
— Selv om jeg ikke skal være styreleder som jeg var ved UiB, er det noe mer lederansvar i den nye jobben på grunn av enhetlig ledelse, sier han.
Ingen etterlønn
Påtroppende UiT-rektor Olsens lønn er dermed 100.000 kroner lavere enn lønna til påtroppende NMBU-rektor Curt Rice.
Som Khrono har omtalt sikret nyansatt rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Curt Rice, seg i tillegg seg avtale om en retrettstilling etter at åremålet hans går ut. Han er lovet «passende arbeid» kompensert med 70 prosent av rektorlønna, uten at han i dag kan si hva det kan være.
I avtalen til Olsen står det ikke hva den påtroppende rektoren skal gjøre etter åremålsperioden går ut. Verken retrettstilling eller etterlønn er nevnt.
— Jeg har ikke sett behovet for å be om det. Hvis styret ønsker det, har jeg denne stillingen i fire år, og jeg kan søke en ny periode. Jeg har ikke sett behovet for å be om den typen sikkerhetsnett. Det var verken et krav eller oppe til diskusjon , sier Olsen.
Olsen og Rice er like gamle, født i 1962. Dersom de blir sittende i to rektorperioder vil de begge være 67 år når rektorjobbene deres er over. I motsetning til valgte rektorer så har ikke ansatte rektorer automatisk en sabbatsordning med en periode for å oppdatere seg på forskningen sin etter endt rektorperiode. Ansatt rektor er i utgangspunktet en midlertidig åremålsstilling.
Elbil-avtale
Selv om Olsen ikke får etterlønn eller retrettstilling, kan Olsen nyte godt av et annet gode underveis i rektorgjerningen: En egen elbil som kan benyttes i jobbsammenheng.
Olsen har tidligere vært blant rektorene som flyr aller mest. Nå starter han snart i en jobb ved et universitet som har 10 studiesteder på ulike steder, fra Svalbard og Hammerfest lengst nord, til Mo i Rana lengst sør.
Betyr elbil-avtalen at den skal erstatte innenriks flyreiser, som hans forgjenger i rektorstolen, Anne Husebekk, hadde flust av?
— Nei, jeg tror det er umulig å se for seg å kjøre mellom campusene. Det må nok fremdeles være Widerøe som blir brukt, sier Olsen, som poengterer at elbilen vil bli brukt på korte reiser i jobben og ikke kan brukes i privat sammenheng.
Hva slags type elbil Olsen skal kjøre er foreløpig uvisst.
— Det blir nok en av de bilene som allerede er til disposisjon. Jeg hadde en Nissan Leaf i Bergen som jeg kunne bruke til jobbkjøring, sier Olsen.