Kortnytt

Husebekk tilbake til professorstilling

Publisert Oppdatert

Denne artikkelen er mer enn et år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anne Husebekk skal tilbake til professorstillingen sin ved Institutt for medisinsk biologi når hun i august går av som rektor ved UiT Norges arktiske universitet.

Og hun skal også tilbake på studiebenken i to år, for å oppdatere seg på forskningen si, slik som er vanlig etter åtte år som rektor.

Dit drar hun med seg millionlønnen, som hun har rett på, for å oppdatere seg faglig, bekrefter Husebekk selv overfor Nordlys.

Bakgrunnen for retrettavtalen er universitetets gamle system med valgt rektor.

— Alle valgte rektorer ved Universitetet i Tromsø kommer fra en fast stilling ved universitetet. Det er krav om å være professor for å bli rektor. Jeg er professor. For at jeg skal kunne gå tilbake til min stilling som underviser og forsker etter åtte travle år som rektor, må jeg oppdatere meg faglig. Derfor har vi denne ordningen, sier Husebekk til avisen.

Rektorlønnen er rett i underkant av 1,6 millioner kroner. Når Husebekk går tilbake til professorstillingen, vil hun imidlertid gå ned rundt 400 000 kroner i årslønn.

Husebekk mener ordningen er helt nødvendig for å kunne rekruttere til stillinger som rektor, dekan og instituttledere.

— Det er nærmest uansvarlig å ta en professor ut av sin undervisning og forskning, og la vedkommende sitte i en travel lederstilling i fire eller åtte år, og kaste vedkommende tilbake i en stilling der det er en forpliktelse å holde seg oppdatert, sier Husebekk til Nordlys.

Husebekk har også mulighet til å tjene store penger på forskningen sin etter at rettighetene til et legemiddel hun har vært med på å utvikle, nå er solgt til amerikansk gigant.

(Ragnhild Vartdal / Khrono)

Kortnytt
Powered by Labrador CMS