Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kritiserer Aps Marianne Aasen, som tar til orde for å kutte i regjeringens internasjonale utdanningssatsing, Panorama. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ap og Høyre uenige om satsing internasjonalt på utdanning

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) og Aps Marianne Aasen er på kollisjonskurs om norsk utdanningssamarbeid, blant annet med Kina.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag reiser statsminister Erna Solberg med en stor delegasjon til Kina, der samarbeid om forskning og utdanning er ett av punktene på det offisielle programmet. Kunnskapsdepartementet planlegger også en større tur til Kina tidlig i 2018.

Kina er et av seks land som er omfattet av regjeringens Panorama-strategi for høyere  utdannings- og forskningssamarbeid. De andre landene er Brasil, India, Japan, Russland og Sør Afrika. Statsråd Torbjørn Røe Isaksen kommer med sterk kritikk av at Arbeiderpartiet kritiserer satsingen og foreslår kutt.

Vil kutte satsing

Stortingsrepresentant Marianne Aasen (Ap) har også tidligere kritisert regjeringens Panorama-strategi, som blir kalt BRIKS-strategien. Forkortelsen står for Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, og i tillegg er Japan med.

I sitt alternative budsjett omdisponerte Arbeiderpartiet mye av midlene til Panorama-satsingen for i stedet å bruke dem på profesjonsforskning.

Vi velger å prioritere noen land, og bygge en strategi overfor disse. Å ikke prioritere noen land vil bety at vi skal drive dette etter innfalls-metoden.

Torbjørn Røe Isaksen

Jeg stiller spørsmål ved denne strategien og hvorfor akkurat disse landene er valgt.

Marianne Aasen

— Jeg stiller spørsmål ved denne strategien og hvorfor akkurat disse landene er valgt, sier Aasen (bildet over) til Khrono.

— Det har vært ullent for Stortinget å få tak i hva denne satsingen går ut på og ikke minst hva de har fått ut av den. Kina har vi ikke hatt noe forhold til på dette området, og Brasil og India, for eksempel, har korrupsjonsproblemer. Å binde satsingen opp til akkurat disse landene, og å styre universitetene og høgskolene til en satsing mot disse stiller jeg et stort spørsmål ved, sier hun.

— At forholdet til Kina å er myket opp er ikke noe argument, for strategien ble lagt lenge før dette skjedde, sier hun.

Reagerer kraftig

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kommer med kraftig kritikk av Aasens uttalelser om at Arbeiderpartiet ønsker å kutte ned på Panorama-satsingen.

— Jeg konstaterer at Arbeiderpartiet ikke ønsker å ha en strategi for internasjonalisering av høyere utdannings- og forskningssamarbeid utenfor EU og EØS. Dette har fått lite oppmerksomhet, men jeg mener det er oppsiktsvekkende, sier han.

Han sier at landene som inngår i Panorama-satsingen er land som også ble løftet fram av den rød-grønne regjeringen blant annet i forskningsmeldinger.

«Famle i blinde»

— Vi velger å prioritere noen land, og bygge en strategi overfor disse. Å ikke prioritere noen land vil bety at vi skal drive dette etter innfallsmetoden.

— Det er fornuftig å ha en overordnet strategi, hvis ikke blir det som å famle i blinde, sier han.

Han viser også til at Senterpartiet har foreslått en halvering av bevilgningen til Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU).

— Da begynner det virkelig å spøke for vårt internasjonaliseringsarbeid, sier han.

Tar opp kontakten

Flere norske utdanningsinstitusjoner har tatt opp igjen kontaktene med Kina siden ifjor. Rett før jul var en delegasjon fra Handelshøgskolen ved Nord universitet i Shanghai for å utvikle sitt prosjekt med East China Normal University (ECNU). Nylig var NTNU-rektor Gunnar Bovim og en delegasjon fra Trondheim også i Shanghai for å videreutvikle et prosjekt med Nanjing Medical University.

Les også: Samarbeidet med Kina blomstrer opp igjen

Torbjørn Røe Isaksen opplyser at en forsknings-og utdanningsråd ved ambassaden i Beijing jobber inn mot utdanningsinstitusjoner i Kina.

— Vi ønsker også å forberede et større besøk til Kina med flere institusjoner, trolig tidlig i 2018, opplyser han.

Topptur til Brasil

Kunnskapsministeren ledet en stor delegasjon på reise til Brasil i september ifjor, der rektorene ved landets største universiteter deltok, blant dem Gunnar Bovim fra NTNU, Ole Petter Ottersen fra Universitetet i Oslo, Dag Rune Olsen fra Universitetet i Bergen og Mari Sundli Tveit fra NMBU i Ås. Også daværende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén, direktøren i NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen), Terje Mørland, leder i Norsk studentorganisasjon, Marianne Andenæs og en rekke dekaner, prorektorer og forskere fra ulike høgskoler, universiteter og institutter var med.

Les også: Kritiserer topptur til Brasil for å være snever og lite ambisiøs

Mer kritikk fra Aasen

Marianne Aasen er ikke overbevist om at satsingen på disse landene er det riktigste.

— Det blir feil å rette satsingen mot land der næringslivet først og fremst skal inn, sier hun.

Hun kritiserer også at regjeringen har avviklet kvoteordningen, som innebar at studenter fra land i sør kunne få stipender for å studere i Norge.

Les også:

— Dette har vært en av de mest vellykkede måtene å satse på, og som har hatt stor betydning for  akademisk satsing og kritisk tenkning i de aktuelle landene, sier hun.

Hun kritiserer også forslaget om å innføre skolepenger for studenter fra BRIKS-landene.

— Dette henger ikke i hop med strategien i det hele tatt, sier hun.

Les også: Inkonsekvent å kreve skolepenger fra BRIKS-land

Aasen forklarer at Ap stemte mot endringen av kvoteordningen for internasjonale studenter.

— Vi ønsker jo økt utveksling, det er viktig å få til. Vi bør i alle fall ikke gjøre det vanskeligere for studenter å komme til Norge, så vi bør beholde gratisprinsippet også for dem, sa hun til Khrono i januar.

Statsministeren skal besøke Fudan-universitetet i Shanghai, som samarbeider med Handelshøyskolen BI om en Master i management, og hun skal selv holde foredrag på Peking University i Beijing og møte kinesiske studenter som studerer norsk.

— Jeg er glad for at vi nå normaliserer vårt diplomatiske og politiske forhold til Kina. Besøket viser at begge land ønsker å gjenetablere et langvarig, bredt og framtidsrettet samarbeid, sier statsministeren i en pressemelding. 

Dette er det første norske statsministerbesøket i Kina på 10 år, og med den største næringslivsdelegasjonen noen sinne. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS