akademiaavtalen

Overrasket over ny debatt om Akademiaavtalen og Equinor snart 10 år etter

— Jeg er overrasket over at man er på kjøret rundt avtalen igjen. Vi var veldig kritisk tilbake i 2017 og før det, sier Andreas Sjalg Unneland (SV).

Andreas Sjalg Unneland (SV) var svært opptatt av Akademiaavtalen som studentpolitiker. Som stortingspolitiker ser han nå ting de var bekymret for blusse opp igjen.
Publisert Oppdatert

Diskusjonen rundt den omdiskuterte Akademiaavtalen mellom Equinor og universiteter og høyskoler har blusset opp igjen. Denne gang etter at flere universiteter har blitt oppmerksom på en del av avtalen som forplikter dem til å «arbeide aktivt for å gi positiv omtale av arbeidet».

På Stortinget sitter Andreas Sjalg Unneland og ser punktene han var opptatt av som studentpolitiker ved Universitetet i Bergen (UiB) dukke opp igjen. Allerede i 2013 begynte han å sette spørsmålstegn ved deler av Akademiaavtalen. Snart ti år senere er diskusjonen oppe igjen. Han understreker at han syns det er bra med mer debatt om innholdet i avtalen.

— Men jeg er overrasket over at man er på kjøret rundt avtalen igjen. Vi var veldig kritisk tilbake i 2017 og før det igjen. Det var runde to med en ny avtale og betydelig mindre åpenhet om prosessen. Etter rundene i 2014 ville vi ha en større diskusjon om avtalen. Studentparlamentet i Bergen vedtok også at de ville ha større åpenhet i prosessen, sier Sjalg Unneland.

Kan legge opp til grønnvasking

Mye olje har blitt pumpet opp av sjøen siden Sjalg Unneland sist tenkte på Akademiaavtalen. Han har tatt en master i rettsvitenskap og blitt jurist. Høsten 2021 ble han valgt inn på Stortinget for SV.

— Jeg tenker nok ikke daglig på Akademiaavtalen nå, humrer han, og legger til:

— Men jeg er opptatt av hvordan universitetene kan bidra i en global omstilling. Så er jeg også over snittet interessert i forskningsetikk.

Sammen med daværende doktorgradstipendidat Ragnhild Freng Dale skrev han et innlegg i UiBs avis På Høyden i 2017 om Akademiavtalen. i 2013 var han en av flere som signerte et opprop om et fossilfritt universitet i forbindelse med Akademiaavtalen. Diskusjonen de var med på da trekker han frem som en av grunnene til at Den nasjonale forskingsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT) advarte mot formuleringen om positiv omtale.

— En del av min analyse både nå og da er at universitetene og forskningsinstitusjoner ikke har tilstrekkelig grunnfinansiering. Samtidig som man politisk ønsker å ha mer ekstern finansiering. Det legger opp til at man må finne penger hos private aktører. Da kan man risikere føringer på forskningen, sier Sjalg Unneland.

Han understreker at forskningsinstitusjonene har autonomi, slik han ser det.

— Men jeg syns fortsatt at universitetene bør være svært forsiktig med å bli en aktør for Equinors omdømmebygging. Da risikerer man grønnvasking av oljeselskap. Som man ser med den biten om positiv omtale. Det kan være med å bidra til å svekke tilliten til akademia og forskning generelt. Derfor mener jeg universitet bør gå, ikke bare en runde, men to og flere runder, før man signerer slike avtaler, sier stortingspolitikeren.

Både Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen har nå fått bekreftet at denne delen av avtalen skal fjernes.

— Bør Stortinget inn i sånne avtaler i fremtiden?

— Det tror jeg ikke er ønsket. Man bør ikke detaljregulere. Vi vil legge til rette for grønn omstilling og oppfordre universitetene til å styrke det området.

Minnes stor debatt

Mens dagene til SV-politikeren nå består av møter på Stortinget, komitemøter, gruppemøter og annet så var hverdagen i Bergen preget en god del av styret rundt Aakademiaavtalen.

— Vi malte blant annet oljeflekker på Studentsenteret for å aksjonere, som vi vasket vekk senere. Og til slutt resulterte jo alt dette i NENT sin uttalelse, som vi syns var krystallklar tale, sier Sjalg Unneland.

Selv ble han tidlig engasjert i Fossilfritt UiB, en kampanje som pågikk særlig rundt den første Akademiaavtalen. De ville at universitetet skulle kutte all kobling til fossil energi.

— Den gang fryktet vi at universitetene skulle si fra seg makt med å ta imot slik finansiering fra oljebransjen. Universitetene har et ansvar for å løse samfunnsoppdraget og da må de og være kritisk til egne samarbeidspartnere. Hva vil Equnior, daværende Statoil, med denne avtalen? Og vi ser jo at vi på en måte hadde rett med klausulen om positiv omtale.

Powered by Labrador CMS