Forskjellsbehandling som kjønnspoeng er, er i så måte et stort skritt i motsatt retning av like muligheter og lik forventning, skriver leder for Nito-studentene Ole Marius Svendsen.

Over og ut for kjønnspoeng

Mening. Kjønnspoeng. NITO Studentene ønsker debatten om kjønnspoeng velkommen, og er glad for at Aune-utvalget løfter dette som diskusjon.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det beste arbeidsliv er et mangfold med ulike mennesker, trosretning og kjønn. Å kunne dele sine ulike perspektiver og erfaringer gir bredere perspektiver på å løse arbeidsoppgaver. Selv om dette er viktig er kun en av fem ingeniørstudenter kvinner og tre av ti teknologistudenter er kvinner.

NITO Studentene har ikke klart å finne signifikant og dokumenterbar effekt som kjønnspoeng alene gir til rekruttering

Ole Marius Svendsen

For å imøtekomme en bedre rekruttering har universitet og høgskolene brukt kjønnspoeng, men NITO Studentene har ikke klart å finne signifikant og dokumenterbar effekt som kjønnspoeng alene gir til rekruttering. Ulike år med opptak har alltid vært samtidig som pågående prosjekter for realfagsrekruttering, kvinnenettverk og at endringer i blant annet petroleumsbransjen har hatt innvirkning på søkertall. Dette påvirker opptaksprosenten for begge kjønn. Derfor kan man ikke i år med bedre opptakstall for kvinner applaudere med å si at det er bonuspoengene isolert som er årsaken til dette. Dette bygger opp til usikkerheten for hvilken reel effekt kjønnspoeng egentlig har.

Jenter har bedre karakterer på videregående skole og er bedre i alle realfag. Det å gi ekstra opptakspoeng på toppen av å ha bedre karakterer enn gutter, er ikke er tidsriktig tiltak. Marianne Emblemsvåg (H) sier til Khrono på en god måte at «jenter og gutter skiller lag i studievalg allerede før de søker høyere utdanning».

Ingeniør- og teknologistudiene har sterk konkurranse med å rekruttere kvinner. Våre studier konkurrerer mot medisin, tannlege, veterinær, psykologi og jus. Disse studiene har klart å få opp kvinneandelen til å være det største kjønnet på studiene. Dette er en påminnelse at teknologi konkurrerer om å få de aller klokeste hodene til å velge teknologiske fag. Yrkesstolthet og framsnakking av suksesshistorier fra kvinner som lykkes som ingeniør mener vi i NITO Studentene er et bedre tiltak som fungerer.

Flere tiår med arbeid for likestilling har handlet om å gi kvinner like muligheter som menn og bli møtt med like forventninger. Forskjellsbehandling som kjønnspoeng er, er i så måte et stort skritt i motsatt retning av like muligheter og lik forventning.

Powered by Labrador CMS