eksamen

Over hele landet arrangeres «demoeksamen» for pandemistudentene

På grunn av koronapandemien har flere av dagens studenter knapt hatt en skoleeksamen. Ved flere universiteter prøver de nå å bøte på det.

Studenter ved UiB fikk kjenne på følelsen av å være med på en ekte eksamen på demoeksamen.
Publisert

— Vi ønsker å fjerne terskelen for å møte opp på eksamen. Vi vet at enkelte sliter veldig med eksamensangst. Hvis dette kan hjelpe, er det veldig bra, sier prorektor ved Universitetet i Bergen (UiB), Pinar Heggernes.

Mange steder avholdes det snart «vanlig skoleeksamen» igjen for første gang siden pandemien. Det er mange studenter som aldri har hatt en slik eksamen før — nettopp på grunn av pandemien. Andre er helt ute av trening.

Prorektor ved UiB, Pinar Heggernes

Derfor har flere utdanningsinstitusjoner valgt å arrangere ulike former for «demoeksamen» denne høsten. Khrono var tilstede da UiB arrangerte sin.

— Vi merker at mange studenter er nervøse for skoleeksamen-settingen. De er kanskje redd for å få tekniske problemer. Vi fant ut at vi da bare åpner en eksamenssal og lager demoeksamen. Det blir en litt seriøs stemning, og folk kan få en følelse av hvordan det er og hvor lang tid bussen tar før de kommer på den ekte eksamenen, sier Heggernes.

Ved UiB har de valgt å ha påmelding til demoeksamenen og lage så realistiske rammer rundt det hele som mulig, med oppmøte i et ekte eksamenslokale og instrukser gitt fra de vanlige eksamensvaktene. Studentene har med PC og øver på å laste ned et digitalt verktøy når de er inne i eksamenssalen, slik de skal på den ekte eksamenen også.

Men studentene svarer ikke på noen virkelige eksamensspørsmål.

— Det er noen tullespørsmål, så de får se hvordan det fungerer. Dette er et tilbud som omfatter alle studentene på universitetet, fra svært forskjellige fagområder. Det er ikke mulig å lage en ekte eksamen som gir mening for alle, sier Heggernes.

En god måte å redusere stressnivået

Rundt 150 studenter hadde meldt seg på UiBs demoeksamen i forkant, og mandag møtte det opp en hel haug med studenter på Laksevåg i Bergen, der dette foregikk. Vi fikk et par ord med en av dem, Live Krogsrud. Hun er 21 år og går tredje året på administrasjon og organisasjonsvitenskap.

— På grunn av korona har jeg jo aldri hatt skoleeksamen på universitetet. Jeg vet ikke helt hvordan det fungerer. Så da jeg så at det var et tilbud, tenkte jeg at jeg ikke taper noe på å komme og se. Jeg er en person som har tendens til å stresse litt når det kommer til eksamen og sånn, så dette er en god måte å redusere stressnivået litt på, sier hun.

— Når hadde du sist en faktisk skoleeksamen?

— Tredje klasse på videregående, så det er noen år siden. Og jeg opplever at mange har vært usikre på hvordan universitetseksamen vil være, sier Krogsrud.

Det var mange som møtte opp da UiB arrangerte demoeksamen for første gang.

Godt å kjenne litt på det

Gjennom et vindu i døren inn til eksamenslokalet ser vi at vaktene gir beskjeder og at flere studenter rekker opp hånden. Etter ca. 15 minutter kommer de fleste ut igjen, og en ny pulje går inn.

Vi spør Live Krogsrud hvordan det var.

Student ved UiB, Live Krogsrud tror hun vil bli litt mindre stressa for den ekte eksamenen etter å ha vært med på demoeksamen.

— Det gikk kjempebra. Jeg vet ikke hvor mye informasjon jeg fikk ut av det, men det var noe. Man fikk kjenne litt på følelsen av å sitte der, og gå gjennom programmet, og man fikk forklart alt med lading av pc og fikk en gjennomgang av hvordan programmet funker. Det var tydeligvis en feil på Mac, som gjør at man må åpne programmet to ganger. Det visste ikke jeg...

— Det hadde kanskje vært litt mer stress hvis det skjedde på en ekte eksamen?

— Det er akkurat det. Så det var egentlig veldig deilig, å finne litt ro i at det ikke er så ille å komme hit og ha skoleeksamen.

— Da kan du kanskje slippe å være stressa for akkurat det med eksamen?

— Ja. Det er noe med at sånne typer stressfaktorer bare blir enda verre hvis man allerede er stressa fordi man skal prestere. Så det er fint å bare slippe å tenke på det i det hele tatt.

Mener det er bra om flest mulig står

Leder av Studentparlamentet ved UiB, Aksel Haukom, ser demoeksamen som et gjennomslag for studentene.

— Vi har jobbet lenge med å finne ut hvordan vi kan ta vare på de som ikke har eksamenserfaring fra før av — både UiB-studenter som har tatt noen eksamener, men som har tatt dem hjemmefra, og de studentene som kommer rett fra videregående, og som kommer til et universitet og ikke aner hvordan man har en skoleeksamen.

Haukom ser for seg at dette er noe man må jobbe med langsiktig.

— Det er sikkert noen som tenker at man nå syr puter under armene til studentene, at de burde klare seg uten en tulleeksamen på forhånd. Hva tenker du om det?

Leder av Studentparlamentet ved UiB, Aksel Haukom.

— Vel, det stemmer jo ikke. Studentene må selv lese pensum og forstå. Det å gå gjennom en forberedende prøve eller opplevelse er jo bare til deres gunst, og jo flere som står på en eksamen, jo bedre.

— Har det vært enkelt å få gehør for dette hos ledelsen?

— Dette er noe man har diskutert og kommet fram til en løsning på. Og den løsningen vi landet på, har vi vært enige om.

— Dere kunne jo hatt en ekte prøve-eksamen, med faktiske spørsmål, og tilbakemelding. Det hadde studentene kanskje lært mer av. Var dere inne på det?

— Nei, jeg tror dette som man gjør nå, er akkurat det som trengs.

«Eksamen om eksamen» ved NTNU

Universitetsavisa har tidligere skrevet at NTNU 1. og 2. november arrangerte en annen versjon av dette. De hadde åpent hus i eksamenslokalene sine både i Trondheim, Ålesund og Gjøvik. Studentene fikk da prøve logge seg inn på Insperia og ta en demoeksamen.

— Jeg tenke vi var heldige hvis det kom 100 studenter. Vi antar at det til sammen har vært 700 studenter på Sluppen i dag, sa førstekonsulent Julie Tetlimo til Universitetsavisa.

Hun skriver i en e-post til Khrono at de anslår at ca. 1600 studenter var innom åpent hus over to dager.

— Dette var svært overraskende, da vi ikke hadde beregnet at så mange studenter skulle møte opp. Alt i alt gikk det likevel bra, med unntak av litt bollemangel første dagen. Andre dagen var vi forberedt med riktig antall boller. Studentene gjennomførte «eksamen om eksamen» for å få innblikk i et eksamensoppsett, og samtidig lære praktisk informasjon om skole- og hjemmeeksamen, skriver hun.

Hun har inntrykk av at studentene opplevde åpent eksamenslokale som nyttig.

— Universitetstilværelsen kan virke overveldende, og mange opplever dårlig assosiasjoner med eksamensperioden. Vi håper derfor at disse dagene har bidratt til å skape mer trygghet rundt eksamen. Det er noe med å kunne fokuserer på eksamens innhold, fremfor å bruke tid på å bekymre seg for hvor eksamenslokalet er, hvordan det ser ut og om man i det hele tatt forstår hvordan eksamen fungerer.

Ifølge Tetlimo er planen å fortsette med dette også i framtiden.

Åpent hus ved UiO

Også ved Universitetet i Oslo (UiO) har de arrangert åpent hus, i sine eksamenslokaler i Silurveien 2.

— På «Åpent hus» kan studentene gjøre seg kjent med lokalene, teste eksamensløsningene og stille spørsmål til de som jobber i eksamenslokalene. Alle får mulighet til å ta en generell prøveeksamen, og noen fakultet tilbyr også et eget opplegg for sine studenter, skriver studiedirektør ved UiO, Hanna Ekeli i en e-post.

Hun informerer om at UiO faktisk arrangerer åpent hus hvert semester, men dette ble avlyst under pandemien.

— I tillegg kan studentene, når de ønsker det, forberede seg til eksamen ved å avlegge generelle demoprøver i eksamenssystemet. Noen fakultet tilbyr egne demoprøver. Vi har også fokus på dette under eksamensgjennomføringen, for å sikre en god eksamensgjennomføring for våre studenter.

Powered by Labrador CMS