psykisk helse

André var svært langt nede psykisk. Nå smiler livet

Vær åpen, skap deg gode rutiner og gjør noe sosialt, er rådene André Almås Christiansen gir etter at han fikk seg en psykisk knekk noen år tilbake. — I dag er livet 10 av 10, sier han. 

Portrett av André Almås Christiansen, der han står med en kaffekopp i handa foran ei rød dør.
André Almås Christiansen er tidligere nestleder i NSO og i dag byrådssekretær for Høyre.
Publisert Sist oppdatert

Verdensdagen for psykisk helse blir markert flere steder i dag, også ved universiteter og høgskoler. 

Undersøkelser viser at svært mange studenter sliter med ensomhet og psykiske problemer. Blant annet viste Studentenes helse- og trivselsundersøkelse, SHoT-undersøkelsen, i fjor at 1 av 3 studenter har en psykisk lidelse.

FAKTA

Dette gjør student­samskipnadene

  • De fleste studentsamskipnadene har samtaletilbud til studentene, i form av studentrådgivere. I tillegg har mange studiesteder en studentprest som tilbyr samtaler for studenter og ansatte. Studenthelsetjenesten kan også henvise studenter med behov for mer hjelp til psykolog. 
  • Eksempler på kurstema hos ulike studiesteder er eksamensmestring, selvtillit og stress, kroppsbilde, ekamensangst, søvnkurs, økonomi, mat, jobb og karriere, stressregulering og eksponering i å ta ordet i forsamlinger. I tillegg kan noen steder tilby psykomotorisk bevegelsesgruppe, trening, samt egne grupper for gutter, jenter eller trans og ikke-binære studenter. 

Kilde: Samskipnadsrådet

Når alt virker svart, kan det være vanskelig å se lyset i enden av tunnelen. Men noen får det bedre etter hvert og kan se tilbake på hva det var som hjalp dem på vei. 

Det er tilfelle med Andre Almås Christiansen. 

Tårene rant

I 2016 skrev den tidligere nestlederen i Norsk studentorganisasjon (NSO) et innlegg i Khrono. Der skildret han hvordan han presset seg så mye at han slet seg helt ut psykisk. Studier, verv og idrett krevde sitt. Hans kjære mormor døde. Selv hadde han en kronisk tarmbetennelse, noe som førte til at han ble veldig tynn. Både fysikken og psyken fikk nok. Tårene kom nesten i hver samtale, og han kjente på håpløshet, utilstrekkelighet og tristhet.

Etter psykologhjelp og sykmelding fikk han det bedre. Men så kom den mørke vinteren, og psyken ble også mørk til sinns. Som han beskrev det selv: Han sank. 

I oktober 2024 kontakter Khrono Christiansen på nytt. Han jobber i dag som byrådssekretær for Høyre i Oslo, og har en sterkere psykisk helse. 

— Det handlet om tålmodighet og gode mennesker rundt meg. Jeg tok også noen grep som gjorde at jeg fant tilbake til det som gir meg mye glede og energi. Det var viktig å gjøre endringer i livet. Jeg endret karrierevei og måtte gjøre noen valg for å få hverdagen til å gå opp, forteller han.

— Hva gjorde deg bedre?

— Jeg ble bedre av å kjenne på at jeg var til stede både for meg selv og de rundt meg. I lang tid hadde jeg prioritert vekk mye og mange, og det var ikke bra for meg. At jeg kom dit at jeg fikk mer energi og opplevde mer mestring, og at jeg fikk tid til å være sammen med de jeg hadde lyst til å omgås, fikk meg til å føle meg betraktelig bedre og komme i balanse igjen. 

— Du må finne løsningen

Flere av symptomene Christiansen slet med, er vanlige hos studenter som sliter. De kan være deprimerte og kjenne på en håpløshet og at det blir for mye på en gang. Han tror alle må finne sin vei siden vi er alle er så ulike, men har noen råd å gi til studenter som har det tøft i dag:

— Snakk om hvordan du har det, stå i det og ta tak i det. Vær klar over at ting kan ta tid, men at det til syvende og sist er du som må finne ut hva løsningen er for at du skal få det bra. Du må tørre å være åpen og lene deg på gode mennesker rundt deg. 

Også Christiansen hadde et godt lag rundt seg. Fastlegen og psykologen han gikk til, ga råd om at han måtte skape gode vaner og rutiner som gir mestring, slik at han følte seg bedre. Dessuten burde han gjøre noe sosialt hver dag, om det så bare var å snakke to ord med noen på campus, eller delta på quiz. Han burde gjøre noe som ladet de sosiale batteriene. 

— Du viste sårbarhet overfor dine nære. Tårene kom lett. Var det å vise følelser noe som hjalp deg?

— Ja, absolutt. Jeg hadde ikke så mye valg, skjoldet var brutt ned og borte. Sårbarheten var bare rått og brutalt til stede. Det hjalp meg veldig å ha venner og familie, som var klare til å se meg og løfte meg opp. Det er jeg evig takknemlig for. 

Sier oftere nei

— Du hadde en kronisk sykdom, ville du fått en psykisk knekk hvis du ikke hadde slitt med den?

— Vanskelig å si, men at jeg var inne i en dårlig periode med sykdom påvirket helt åpenbart at det mentale gikk kraftigere utforbakke den gangen. Vi er alle sårbare for livets tilfeldigheter, sykdom og livskriser som treffer på dårlige tidspunkt, men jeg tror at sykdommen på sitt vis ga meg styrke til å stå i det når jeg også fikk en mental knekk. Det er mye læring i å kjenne på at dager kan være tøffe, og at de kan vare lenge. Men også i å ha kjent på at det kan bli bra igjen. 

Kjørte seg selv hardt

Christiansen legger ikke skjul på at han var veldig god til å kjøre seg selv altfor hardt. 

Som aktiv studentpolitiker med tusen jern i ilden, var ja et vanlig ord i vokabularet. Til tross for en allerede travel hverdag, var det lett å si ja til enda flere verv og oppgaver.

— Sier du oftere nei i dag?

— Det blir absolutt mye nei nå for tiden, bekrefter Christiansen. 

— Hvordan har du det i dag?

— Livet smiler i dag. Jeg er sammen med gode mennesker, har fine opplevelser og en meningsfull jobb. Livet er 10 av 10. Men jeg er veldig bevisst på at ting aldri er evig og konstant, og at livet har sine svinger og bakker. Det har jeg hatt siden 2016 også. Jeg passer på å nyte alle gode årene. Nå er jeg inn i en veldig god periode i livet, og det er jeg svært takknemlig for, sier André Almås Christiansen. 

Powered by Labrador CMS