FORSKNINGSJUKS

Over 200 artikler fra samme tidsskrift trukket

På under to måneder har svært mange artikler blitt fjernet fra det samme tidsskriftet for mistanke om juks. 

Over 10.000 forskningsartikler ble trukket tilbake for mistanke om juks og vitenskapelig uredelighet i 2023, og stadig flere artikler lider samme skjebne.

Forlaget Springer Nature har trukket tilbake over 200 artikler fra tidsskriftet Optical and Quantum Electronics siden 1. september, skriver Inside Higher Education

Det er nettstedet Retraction Watch, som overvåker tilbaketrekking av forskningsartikler, som har samlet inn tallene. På nettsiden deres står det at artiklene blant annet trekkes for mangel på relevans, mangler i fagfellevurdering, feil i referanser og uvanlig språkbruk.

I tillegg mistenkes ukritisk bruk av kunstig intelligens og maskinoversettelse. 

Ifølge Retraction Watch trekker tidsskriftet stadig tilbake artikler «en masse». Springer Nature uttalte tidligere i år at de jobber med å identifisere artikler som inneholder forskningsjuks. 

Flere mistanker 

Den franske professoren Guillame Cabanac skrev på sosiale medier allerede i februar at han mistenkte at tidsskriftet hadde problemer og kunne være en artikkelfabrikk, eller «papermill».

Cabanac har laget et program som leter etter uvanlig språk og nøkkelord som brukes av kunstig intelligens. Uvanlig språk kan være etablerte fagbegreper skrevet ved hjelp av synonymer, slik at begrepene ikke lenger gir mening. 

Fraser som kan komme fra kunstig intelligens, er blant annet «As an AI language model, I» eller «Certainly! Here is». De tyder på at forfatteren har klippet og limt fra en språkmodell, men glemt å fjerne frasene. 

Stadig flere artikkelfabrikker

Forskningsjuks og bruk av artikkelfabrikker er et stadig økende problem i akademia. I 2023 ble over 10.000 forskningsartikler trukket for mistanke om juks og vitenskapelig uredelighet. Det var rekord. 

Mange akademikere jobber med å avsløre slik juks, blant annet den norske forskeren Morten Oksvold. 

I over ti år har Oksvold gransket artikler og tidsskrifter for forskningsjuks. Han er med i et internasjonalt nettverk som har avslørt flere artikkelfabrikker fra Kina, Russland og Midtøsten.

— Hvis vi tar et hvilket som helst tidsskrift og begynner å undersøke litt, så finner vi åpenbare feil over alt, sa han til Khrono tidligere i år.

Powered by Labrador CMS