Knivstikkingen ved UiO
OsloMet har montert alarmknapper etter knivstikkingen ved UiO
Flere universiteter og høgskoler har arrangert sikkerhetskurs som følge av knivstikkingen for ett år siden. Ved OsloMet har de i tillegg montert alarmknapper.
Lørdag er det ett år siden en student knivstakk to ansatte ved Universitetet i Oslo, og mandag starter rettssaken mot den nå 24 år gamle studenten i Oslo tingrett.
I den forbindelse har Khrono spurt alle landets statlige høyere utdanningsinstitusjoner om de har innført tiltak som følge av hendelsen.
— Vi har opplevd økt interesse og høy bevissthet rundt beredskap. De viktigste tiltakene handler om risikoanalyser, opplæring, informasjon og bevisstgjøring. På grunn av økt etterspørsel har vi også satt opp flere kurs i risikovurdering, trusselhåndtering og sikkerhet, sier Arne Benjaminsen, universitetsdirektør ved Universitetet i Oslo (UiO).
— UiO skal være en trygg arbeidsplass, og et trygt sted for studentene våre. Samtidig skal vi være et åpent og inkluderende fellesskap for studenter og ansatte. Det ligger ikke til vårt universitet å ha streng adgangskontroll, lukkede dører og en mistro til de vi møter, sier han.
Men ved det andre hovedstadsuniversitetet har de sett seg nødt til å innføre flere tiltak.
Alarmknapper og analyser …
OsloMet er den utdanningsinstitusjonen av de som har svart på våre henvendelser som har gått lengst i å innføre nye tiltak etter knivstikkingen. Vigdis By Kampenes, direktør for organisasjon og infrastruktur, sier at de jobber systematisk med å videreutvikle og styrke sikkerhetsarbeidet sitt.
— Alle ansatte ved OsloMet gjennomførte i løpet av september og oktober i fjor opplæring i pågående livstruende vold. I tillegg har vi montert alarmknapper på alle førstelinjepunkter, biblioteker, hos studentpresten og hos samskipnaden, sier hun.
Flere andre institusjoner melder også at de har satt i gang tiltak som følge av knivstikkingen.
Ved Universitetet i Stavanger har de endret den styrende dokumentasjonen for forebygging og håndtering av trusler og vold fra å være en generell beskrivelse til å bli en ren instruks.
Litt lenger nord, ved Universitetet i Bergen, skal de neste uke gjennomføre en risiko- og sårbarhetsanalyse for trussel- og voldshendelser, en analyse som vil følges opp med tiltak i etterkant.
… beredskapsøvelser og flere analyser
Universitetet i Sørøst-Norge opplyser at de under årets øvelse knyttet til beredskap og sikkerhet fokuserer på uprovosert livstruende vold mot en eller flere studenter og ansatte, i tillegg til at de har inkludert livstruende vold i kurs som tilbys alle ansatte både ved universitetet og samskipnaden.
— I tillegg vurderer vi å utvide førstehjelpsutstyret på campusene med utstyr rettet mot slike hendelser, sier direktør for campusforvaltning i Sørøst, Gro Bratsberg.
Noe av det samme svarer Norges musikkhøgskole. Der skal de i september gjennomføre en beredskapsøvelse hvor tema som følge av knivstikkingen blir pågående livstruende vold, og i tillegg til alle ansatte i løpet av høsten tilbys kurs i konflikthåndtering.
Og ved Norges idrettshøgskole har de gjennomført kurs i håndtering av farer, trusler og uønskede hendelser, i tillegg til at de har gjennomført kurs i oppfølging av studenter.
— Rutiner og praksis er ikke endret, men bevisstheten om hvordan vi generelt møter studenter og hvordan vi handler og varsler om uønsket hendelse oppstår har forhåpentlig økt, skriver kommunikasjonsdirektør Karen Christensen til Khrono.
Kunsthøgskolen i Oslo sier at de har gjennomført en øvelse i beredskapsgruppen på et scenario hvor de var utsatt for en trusselsituasjon, samt at de har revidert risiko- og sårbarhetsanalysens handlingsplan hva gjelder hendelser knyttet til psykisk syke personer.
Melder om flere hendelse
I september i fjor gjennomførte Khrono en kartlegging av volds- og trusselhendelser ved norske statlige universiteter og høgskoler.
Gjennomgangen viste at det var blitt rapportert inn til sammen 73 hendelser siden 2019.
Siden den gang opplyser flere at de har hatt hendelser. Ved Høgskolen i Molde ble en student pågrepet av politiet etter å ha oppført seg truende overfor omgivelsene og høgskolen.
Universitetet i Stavanger opplyser at de har hatt to trusselhendelser det siste året. I det ene tilfellet var det en ansatt som oppførte seg aggressivt og truende mot studenter og ansatte. Det andre tilfellet var en ansatt som hadde opplevd trusler fra en ekstern leverandør.
Ved Universitetet i Sørøst-Norge ble en student fulgt opp lokalt etter at vedkommende hadde kommet med ytringer på sosiale medier som ble oppfattet som truende.
OsloMet melder at de har hatt to hendelser det siste året, en mot en student og en mot en ansatt.
Og ved Universitetet i Oslo har det ikke vært noen voldshendelser, men det har vært noen trusselhendelser.
— I all hovedsak trusler eller adferd som oppfattes truende eller ubehagelig. De fleste håndterer disse situasjonene godt, sier UiO-direktør Benjaminsen.
Nyeste artikler
Få fart på utdanningskvaliteten
Jeg savner mer mangfold i akademia
Venstres budsjett: Plusser på nesten tre milliarder
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Forsettlig fusk, sier klagenemnda. Nå vurderer Kjerkol å saksøke staten
Mest lest
Student døde under fjelltur i regi av Nord universitet
Mange tomme studieplasser etter nye signaler om masterkrav
Ble avskjediget for å ha stjålet og solgt forsterker på Finn.no
Sjå kva arkeologen skreiv for 150 år sidan
Kjerkol fikk ikke medhold