Oslo 20230824. Én person er lettere skadd og én person er alvorlig skadd etter en voldshendelse med kniv i en bygning tilhørende UiO
Oslo 20230824. Én person er lettere skadd og én person er alvorlig skadd etter en voldshendelse med kniv i en bygning tilhørende UiO på Majorstuen.Foto: Frederik Ringnes / NTB

Lørdag er det ett år siden en student angrep to ansatte ved Universitetet i Oslo med kniv.

Knivstikking ved Farmasøytisk institutt

Angrepet skjedde under et møte på Farmasøytisk institutt. Studenten skal like før ha strøket på eksamen.

Ingunn Björnsdottir

Førsteamanuensis Ingunn Bjørnsdottir er en av de to ansatte som ble angrepet. Hun endte på sykehus med 19 knivstikk.

Oslo Tingrett sal 418

Mandag starter rettssaken hvor den 24 år gamle studenten er tiltalt for drapsforsøk og grov kroppsskade.

Den nå 24 år gamle mannen trakk kniv i møte med to ansatte ved Universitetet i Oslo. Mandag må han møte i Oslo tingrett.

Publisert Sist oppdatert

«Det var et helt vanlig møte, med en helt vanlig student. Helt til han trakk fram en kniv.»

Slik mintes førsteamanuensis Ingunn Bjørnsdottir møtet torsdag 24. august i fjor.

Da vi snakket med henne, satt hun hjemme på Island med familien rundt seg på ubestemt tid for å hente seg inn etter å ha blitt stukket 19 ganger med kniv.

Hennes kollega, en kvinne i 30-årene, ble også angrepet, men kom noe bedre utav det. Hun ble utskrevet fra legevakten samme kveld.

Studenten, som tok et kurs Björnsdottir var emneansvarlig for, er tiltalt for grov kroppsskade og drapsforsøk. Førstnevnte erkjenner han straffskyld for, sistnevnte ikke.

Strafferammen for grov kroppsskade er inntil ti års fengsel.

Ingunn Bjørnsdottir har ikke ønsket å la seg intervjue før rettssaken. Hennes kollega har ikke besvart våre henvendelser. Bistandsadvokaten deres skriver i en e-post at hun er opptatt i retten hele uken, og at hun derfor ikke har anledning til å svare på våre henvendelser.

Rettssaken starter med aktors redegjørelse. Deretter skal de to fornærmede forklare seg. Det er satt av fire dager i Oslo tingrett til saken.

Les hva universiteter og høgskoler landet rundt har gjort for å bedre sikkerheten i året som er gått etter knivstikkingen. 

Tilregnelig

Ifølge flere kilder NRK snakket med, skal den tiltalte studenten ha strøket på eksamen like før møtet. Ifølge VG sine opplysninger skal eksamensresultatet ha vært tema for møtet so endte med knivstikkingen.

Det skal også ha blitt gjennomført en rettspsykiatrisk vurdering av studenten som konkluderte med at han var tilregnelig på gjerningstidspunktet. 

I tiltalen beskrives kuttene og stikkene studenten påførte Björnsdottir, før statsadvokaten skriver at førsteamanuensen «overlevde fordi NN (universitetslektoren, journ.anm.) og andre grep inn i handlingen, kniven traff ikke vitale organer og Bjørnsdottir fikk rask medisinsk hjelp.»

For Bjørnsdottirs kollega beskrives det tre kutt i venstre hånd som måtte sys med til sammen 14 sting, samt ett kutt i høyre underarm som måtte sys med tre sting. 

«NN ble sykemeldt i perioden fra 24. august til 8. september 2023 som følge av skadene.»

Powered by Labrador CMS