Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli 21. november 2024 - 10:58
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Mandag starter rettssaken etter knivstikkingen ved UiO Den nå 24 år gamle mannen trakk kniv i møte med to ansatte ved Universitetet i Oslo. Mandag må han møte i Oslo tingrett.
Universitetet vil gjennomføre omstridt konferanse Universitetet i Agder (UiA) har satt inn tiltak for å redusere sikkerhetsrisikoen på konferanse, og fortsetter som medarrangør.
Forsket i Norge, tok jobb i det kinesiske forsvaret. – Kan ha bidratt til våpensystemer Forsvarsprofessor mener Norge trenger klarere begrensninger på samarbeid med kinesiske forskere.
Vurderer å lage liste over institusjoner man ikke skal samarbeide med Samarbeid med Kina er krevende — men nødvendig, sier teknologidekaner. NTNU har avlyst en konferanse på grunn av eksportkontrollregelverket, og vurderer nå å lage en liste over institusjoner man ikke skal ha samarbeid med.
PSTs varsellamper blinker i forkant av konferanse ved Universitetet i Agder UiA venter på tilbakemelding fra Utenriksdepartementet (UD).
Vil styrke seg mot spionasje. Ansetter fra politiet og Forsvaret NTNU har lagt ned mye ressurser på å styrke beredskapsorganisasjonen de siste årene, og rekrutterer ansatte med bakgrunn fra politiet eller Forsvaret.
Samfunnsansvar på alvor i nord Klima, spionasje og sikkerhet. Nordområdene byr på alt fra de store geopolitiske til de lokale interessekonfliktene. — Og det er akademiske institusjoners oppgave å ta de krevende debattene, skriver UiTs rektor.
Helhetlig forskningssystem: Så åpent som mulig — så lukket som nødvendig Vi må utnytte den nasjonale kunnskapsbasen vår bedre. Samtidig må vi beskytte kunnskap og løsninger som kan utnyttes av fremmede stater til å svekke nasjonal sikkerhet.
Slår alarm om forskningssamarbeid: — Norge har vært skremmende naive Den iranske Revolusjonsgarden får innsyn i internasjonal forskning der iranske forskere deltar, ifølge amerikansk organisasjon.
Vil ha forsvar og sikkerhet inn i Forskningsrådet En arbeidsgruppe kommer med fire forslag om forskningssystemet i en usikker verden. Blant annet vil de at flere skal kunne drive med «hemmelig» forskning.
Utreder system for sensitiv og «hemmelig» forskning: — Vi kan ikke dele alt Regjeringen har bedt om en rapport om hvordan sensitiv forskning skal håndteres. Universiteter er bekymret for den frie forskningen.
Kaller system for sikkerhet «ineffektivt lappverk av lokalt utviklede og anvendte løsninger» «Bare et spørsmål om tid før en hendelse vil forårsake alvorlige skader på mennesker eller materiell, som lett kunne vært forhindret», heter det i en fersk rapport skrevet av ansatte ved UiT Norges arktiske universitet.
Prioriteringen av den rent militære forsvarsforskningen må foretas i styringslinjene i forsvarssektoren Ønsket om at forskningen skal bidra til et godt totalforsvar må ikke bli til hinder for FFIs evne til å støtte det militære forsvaret, skriver Rollvik og Haugstad.
Forsvarets forskningsinstitutt, et institutt for bransjeforskning Forsvarets forskningsinstitutt er det organet som kan gi gode og presise råd til Forsvaret i en ekstremt krevende tid. Et bransjeinstitutt som ikke primært skal måles på publiseringer og siteringer, men på utviklingen av forsvarsevnen.
Lanserte nytt studium med kondomer Studenter ved dette studiet vil kanskje ha én bekymring mindre enn medstudentene i fadderuka.
Riksrevisoren: Sensitive forskningsdata kan komme på avveie Det er kritikkverdig at forskningsdata ikke er tilstrekkelig sikret mot angrep, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Løsepengevirus rammer mange. Også norsk UH-sektor siste halvår Ifølge Sikt er det flere som har blitt utsatt for løsepengevirus i UH-sektoren siste halvår, men med gode sikkerhetstiltak har det ordnet seg.
— Eksportkontroll drar akademikere inn i en krigsforberedende tankegang — Å invitere årets vinner av Nobels fredspris, fysikeren Narges Mohammadi, til et vitenskapelig foredrag ved vårt universitet ville vært helt umulig. Det nye regelverket for eksportkontroll sprer mistenkeliggjøring og mistillit.
Iranere fikk opplæring på sikkerhetssensitivt utstyr ved Universitetet i Oslo Utstyret kan brukes i produksjon av atomvåpen. Norge forbyr iranske statsborgere å bruke utstyret uten å søke lisens. UiO har ikke søkt om lisens.
Forsvarsforskningen bør heller bli et eget område i Forskningsrådet Vi trenger mer samarbeid mellom sivil sektor og forsvarssektoren fremover. Derfor er det en god ide at midlene som tildeles forskning over forsvarsbudsjettet i forsvars- og sikkerhetssektoren konkurranseutsettes.
Vil ha eget «forskningsråd» for forsvar og sikkerhet Forskningsrådet kommer til kort når det gjelder forskning på forsvar og sikkerhet, mener Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Det foreslår en ny måte å fordele penger til sensitiv forskning på.
Nå trenger vi militært og sivilt forskningssamarbeid Norge trenger en tverrsektoriell arena for forsvars- og sikkerhetsrelatert forskning og utvikling. Det vil bidra til bedre samhandling, forskning og sikkerhet for en verden som har blitt et farligere sted det siste året.
Sikkerhet eller åpenhet? Å løse verdens fremtidige energibehov er en stor og viktig oppgave, men vi må ikke bli ubetenksomme. Internasjonalt forskningssamarbeid er nødvendig, men det kan ikke og må ikke gå på bekostning av nasjonal sikkerhet.
Endte med 19 knivstikk etter møte med student. — Føler ikke sinne To ansatte, en student. Et helt vanlig møte, ingenting utenom det vanlige. Helt til studenten trakk kniv.
Why we should not teach hacking to the IT students While students need to learn how to detect system vulnerabilities, the term «hacking» should not be introduced at such an early stage. Is there a way around this dilemma?
Vi må snakke mer om trusler og vold i akademia For kort tid siden ble to ansatte ved Universitetet i Oslo knivstukket av en student. Hvordan skal vi sikre at dette ikke skjer igjen?
Advarer om gjesteforskere fra sju kinesiske universiteter En gjesteforsker ved Lunds universitet hadde koblinger til Kinas høyeste militære ledelse.
Frp vil avslutte «dyptgående» forsknings-samarbeid med Kina Frp fremmet onsdag forslag i Stortinget om at regjeringen skal avslutte forskningssamarbeid med blant andre Kina og Iran.
Universitetene bør ta en ledende rolle i sikkerhet Har vi god nok kunnskap og en kompetent nok ledelse som kan ta de mange vanskelige valgene? spør Odd Jarl Borch.
Har skjerpet sikkerheten på en rekke områder NTNU ser ikke behov for ytterligere gjennomgang av egne sikkerhetsrutiner.
NTNU: — Våre ansatte er fagfolk, ikke våpeneksperter Ledelsen ved NTNU aksepterer ikke beskrivelsen av at akademia er naive i sikkerhetsspørsmål. UiT-saken har vært en vekker, men kan ikke bli formende for hva akademia skal sikre seg mot, sier direktør.
PST: — De beste til å sikre eget hus er de som jobber der Politiets sikkerhetstjeneste går i rette med de i universitets- og høgskolesektoren som lener seg for mye på PST når det kommer til sikkerhet.
Identiteten til spionsiktet gjesteforsker spores til russisk etterretning Gravenettverket Bellingcat sier at identiteten som er knyttet til den spionsiktede mannen i Norge, kan tilhøre en oberst i Russlands etterretningstjeneste.
Kartlegger tilfluktsrom på campusene Krigen i Ukraina har fått flere universiteter og høgskoler til å sette i gang kartlegging av tilfluktsrommene sine og hvilken stand de er i.
Har stengt kulturhistorisk museum i Bergen på ubestemt tid De kulturhistoriske utstillingene ved Universitetsmuseet i Bergen har vært nødt til å stenge gjennom sommeren på grunn av for dårlig sikkerhet.
— Kina kjem til å bli ein superspreiar av verdiar vi bør hate som pesten Mange forskarar forstår ikkje dei politiske implikasjonane av arbeidet sitt, meiner forfattar og Kina-ekspert, Torbjørn Færøvik.
NTNU får kritikk for samarbeid med kinesisk forsvarsuniversitet Flere forskere ved NTNU er oppført som medforfattere sammen med forskere fra det kinesiske universitetet National University of Defence Technology (NUDT).
Kan utenlandske forskere bli en trussel mot vår sikkerhet? Vi er helt avhengig av utenlandske forskere for å sikre kompetanse Norge trenger, men utgjør de en sikkerhetsrisiko?
Styrk nordisk samarbeid på forskningsberedskap «Gjennom økt nordisk samarbeid vil vi kunne øke forskningsberedskapen og styrke arbeidet mot misbruk av forskningsresultater og skader påført våre forskningsinstitusjoner utenfra», skriver Arne Flåøyen.
Korleis samarbeide med eit diktatur? Lagar guide for akademia i ei vanskeleg verd No startar arbeidet med å lage «retningslinjer for ansvarleg internasjonalt samarbeid».
Slår alarm om trusselen frå Kina og Russland. Tar seg inn på heimekontoret PST og Etterretningstenesta kom fredag med sterke åtvaringar om kinesisk og russisk etterretning i norsk forsking og utdanning.
Mener universitetet må anmelde trusler: — Det legger mest mulig tyngde bak Institusjonene må ta et tydeligere ansvar når ansatte blir utsatt for trusler, mener senterleder Tore Bjørgo: — Må ikke stå med hendene i lomma når det skjer.
Åtvarar om risiko ved universitetssamarbeid med Kina Dei stadig tettare relasjonane mellom britiske universitet og Kina er ein tryggleiksrisiko som må takast meir på alvor, ifølgje ein ny rapport.
Vi er bekymret for hvordan pandemien påvirker de ansattes arbeidssituasjon Økt arbeidspress på de ansatte og dårligere tilbud til studentene både på campus og i praksis, bekymrer forbundsleder i Fellesorganisasjonen Mimmi Kvisvik.
Nytt tilgangssystem skal effektivisere UH-sektoren Tilgang. Universitetet i Bergen begynner i februar å teste et nytt ID-system. I 2021 skal det rulles ut i resten av universitets- og høgskolesektoren.
Sikkerhetsekspertene trenger akutt kompetansepåfyll Studieplasser. Den digitale trusselen og mangel på kompetanse har utviklet seg over kort tid til å bli en av våre største samfunnsutfordringer, skriver Tekna-president.
Informasjonssikkerheten hos universiteter og høgskoler må styrkes Sikkerhet. Universitetene og høgskolene må prioritere arbeidet med informasjonssikkerhet og personvern høyere, skriver Unit-direktør Roar Olsen.
Ber universiteter og høgskoler om å skjerpe datasikkerheten Informasjonssikkerhet. Departementet ber styrene tar ansvar.
50 hackerangrep i året mot norske forskere Hacking. 43 toppforskere ved universitetene i Oslo og Bergen ble i 2015 forsøkt hacket av Iran, meldte NRK søndag. IT-direktør ved Universitet i Oslo forteller at forskerne opplever slike angrep ukentlig.
Mangel på sikkerhetskompetanse – hva gjør vi med det? Sikkerhet. Det må umiddelbart tilføres midler øremerket kompetansepåfyll om digital sikkerhet, mener Teknas generalsekretær Ivar H. Kristensen.
Tar sikkerheten på alvor Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, skriver at de har bedret sikkerheten etter at en rekke gjenstander ble stjålet fra Universitetsmuseet i sommer.
En uventet «hendelse» rammer Nord universitet Øvelse Nord 2017 er en fullskala kriseøvelse og skal være mest mulig realistisk. Flere tusener skal samhandle etter en uventet «hendelse» ved Nord universitet, Bodø.
Data-tabbe i Tromsø Innloggingen til nesten 5000 brukere til Kandidatundersøkelsen 2017 ved Universitetet i Tromsø, lå tilgjengelig på nett. Brukere kunne ta undersøkelsen på nytt via andre brukere og på den måten påvirke resultatet. UiTs mediebyrå beklager tabben.
«Høgskolen» som ble forsøkt hacket er nå Nord universitet «Høgskolen» som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) avdekket forsøk på hacking hos har vært nedlagt i seks år.
Hellebust blir doktor i løgn og politikk Hva slags rett har politikerne til å lyve? Skal de alltid svare sant? Dette er spørsmål Anders Martin Hellebust forsøker å svare på i sin nye doktoravhandling: Med rett til å lyve.
Topphemmelig telefoni til toppene i akademia Nå skal landets rektorer ved universiteter og høgskoler få chatte i fred uten fare for hackere.
Utdanner ny generasjon med kryptologar Korleis kan ein sikre seg mot farar ein enno ikkje veit om? Forskarane og studentane på det nye senteret Simula@ Bergen har éit hovudmål: Å trygge våre framtidige data.
Balanse mellom åpenhet og sikkerhet For sikkerhets skyld vil han ikke la seg fotografere i rommet med utstillingen av karikaturer. Sjefen for beredskapen ved Høgskolen i Oslo og Akershus tar sine forholdsregler.
Storebror HiOA ser deg, men bare innimellom Høgskolen følger ikke loven når de ikke informerer om hva slags personopplysninger som registreres. Nå skal det installeres over 100 nye overvåkingskameraer og et nytt system for adgangskontroll.
Barnehager ikke del av beredskap HiOAs beredskapsplaner omfatter ikke de to barnehagene som ligger midt på campus.
HiOA rustes opp mot terror og skyteepisoder på campus Det finnes ingen kriseplan for terror og skyteepisoder på Høgskolen i Oslo og Akershus. Men de får skryt for planene om å lage en plan.
Nyeste artikler
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024