ny Ansatt rektor 2021

Prorektor Ruud (50) er rektorfavoritt ved UiT

«Alle» nevner prorektor Kenneth Ruud som en mulig rektorkandidat for UiT. Og han kommer sannsynligvis til å søke. UiB-rektor Dag Rune Olsen vurderer det samme. Og flere er i tenkeboksen.

Prorektor Kenneth Ruud ved UiT regner med at han vil søke rektorjobben som blir ledig etter Anne Husebekk 1. august neste år.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at styret ved Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet (UiT) overraskende nylig vedtok å gå fra valgt til ansatt rektor, er plutselig potensielle rektorkandidater til landets nordligste universitet blitt mange flere enn om man kun skulle velge blant UiT-ansatte.

Khrono har snakket med mange ved og rundt UiT, og selv om forbannelsen fortsatt er stor blant flere over at rektor skal ansettes og ikke velges, så er det stort engasjement rundt hvem den nye rektoren bør bli.

Så langt er det bare menn som ikke avviser at de kommer til å søke.

Ruud regner med å søke

Flere mener nå at det legges opp til at det må bli en ekstern kandidat som går på som ny rektor, men den personen som nevnes oftest - og ofte først av alle - er dagens prorektor for forskning ved UiT, Kenneth Ruud (50).

Og Ruud vil sannsynligvis stå på søkerlisten.

— Jeg regner med å søke, svarer han Khrono etter en kort betenkningstid.

— UiT er en spennende institusjon som er viktig både for landsdelen og for Norge, og hvis jeg kan bidra til å til å utvikle universitetet videre vil det være en interessant jobb, sier han.

Av de fire pro- og viserektorene i Anne Husebekks rektorat, er det kun Ruud som er aktuell, og den eneste som teller på knappene.

Ruud ble professor i teoretisk kjemi allerede som 32-åring, er nestleder i Senter for fremragende utdanning, Hylleraas Center for Quantum Molecular Sciences, som UiT og Universitetet i Oslo står bak. Han er også nestleder i styret i Forskningsrådet. Under hele perioden som prorektor har han selv forsket og ledet et Senter for fremragende utdanning; forløperen til Hylleraas-senteret.

De andre prorektorene ikke aktuelle

Prorektor for utdanning ved UiT, Wenche Jakobsen, kommer ikke til å søke.

— Det er ikke aktuelt for meg. Jeg har sittet i rektoratet ved UiT i åtte år nå, og dessuten er jeg ikke professor, sier hun.

Heller ikke viserektor med ansvar for Nord-Troms og Finnmark, Sveinung Eikeland vil bli å finne på søkerlisten.

— Det er ikke aktuelt for meg, jeg er for gammel, svarer Eikeland.

UiTs helt ferske viserektor i Harstad, Bård Borch Michaelsen er heller ikke professor og dermed sannsynligvis ikke aktuell. Han kom fra jobben som førstelektor ved Handelshøgskolen ved UiT i Harstad, der han underviste i ledelse, prosjektledelse og kommunikasjon.

Husebekk kunne søkt, men gjør det ikke

Anne Husebekk som har vært valgt rektor i åtte år og var med og sikret flertallet for den nye ledermodellen, kommer selv ikke til å søke rektorstillingen.

— Åtte år som rektor er akkurat passe, så da er det på tide å la noen andre overta skuta, sier hun og legger ikke skjul på at hun mener prorektor Kenneth Ruud er en utmerket kandidat.

Sittende valgte rektor Anne Husebekk kunne søkt jobben, men gjør det ikke. Foto: Siri Øverland Eriksen

Husebekk har et professorat i immunologi.

— Det tenker jeg å gå tilbake til, men jeg har først to års rehabiliteringstid (sabbatsår, red.mrk), forteller hun.

Curt Rice trolig ikke aktuell

En annen potensiell kandidat som blir nevnt av mange er OsloMets nåværende rektor Curt Rice. Han kom fra UiT til OsloMet (daværende Høgskolen i Oslo og Akershus) og var prorektor under rektor Jarle Aarbakke fra 2019-2013.

Men etter det Khrono har grunn til å tro, kommer ikke Rice til å stå på søkerlisten til toppstillingen i Tromsø.

Når ny rektor skal overta ved UiT, har han fortsatt to år igjen av åremålet sitt ved OsloMet:

— Jeg elsker den jobben jeg har, og det er det som jeg har fokus på nå, sier han til Khrono.

Av tidligere og nåværende rektorer som kan leke stolleken seg imellom er også rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen. Han kan komme til å stå på søkerlisten ved UiT.

Dag Rune Olsen, rektor ved UiB vurderer å søke rektorjobb ved Universtietet i Tromsø. .

— Jeg vil vurdere om jeg skal søke, svarer han på spørsmål fra Khrono. Han vurderer for tiden hva han skal gjøre etter at rektorperioden hans i Bergen går ut om et år.

En av de som ikke var aktuelle i NTNU-prosessen var avgått rektor ved NTNU, Gunnar Bovim. Kan han være aktuell for rektorjobben i Tromsø?

Men, nei. Bovim, som brått trakk seg fra stillingen ved NTNU fordi han hadde innledet et forhold til sin campusdirektør, slår fast overfor Khrono at han ikke kommer til å søke UiT-jobben.

Et annet navn er Stig A. Slørdahl. Han er administrerende direktør i Helse Midt-Norge og sitter i styret ved UiT som ekstern representant oppnevnt av Kunnskapsdepartementet. Han er professor i medisin og var dekan ved Det medisinske fakultet ved NTNU fra 2005 til 2015.

Flere som ble nevnt i NTNU-prosess

Slørdahl, som også er oppnevnt som styremedlem ved universitetet i Uppsala, var en av de det ble snakket om som en mulig kandidat til rektorjobben ved NTNU, men søkte ikke den.

Flere av de som ble nevnt i NTNU-prosessen, nevnes også nå: Stig Slørdahl, som ikke søkte NTNU-jobben, UiB-rektor Dag Rune Olsen, som søkte NTNU-jobben og ikke fikk den, OsloMet-rektor Curt Rice som ikke søkte NTNU-jobben og FHI-direktør Camilla Stoltenberg som etter det Khrono erfarer var inne i prosessen om NTNU-jobben. Hun var også i sin tid ønsket av noen som rektor ved Karolinska Institutet i Stockholm, der tidligere UiO-rektor Ole Petter Ottersen nå regjerer.

Flere interne kandidater

Men mulige interne kandidater slutter ikke med prorektor Kenneth Ruud.

Arnfinn Sundsfjord vil ikke si om han vurderer å søke.

Tidligere dekan ved det helsevitenskapelige fakultet, Arnfinn Sundsfjord, nevnes av flere. Han var dekan ved fakultetet i to perioder, og siden fakultetet har enhetlig ledelse, er han godt kjent med modellen. Nå leder han forskningen på antibiotikaresistens ved Centre for New Antibacterial Strategies (CANS) på UiT.

Sundsfjord vil ikke svare på om det vil være aktuelt for ham å søke rektorjobben, men han avviser det ikke.

— Per i dag vil jeg ikke si noe om det, svarer han.

Dekan ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi, kjemiprofessor Arne O. Smalås, er også en av dem som nevnes, men har et klart svar til Khrono:

— Den stillingen har jeg ikke tenkt å søke på, svarer han.

Andre interne kandidater som nevnes er dekan Thrina Loennechen ved Fakultet for helsevitenskap. Hun er professor i farmasi og var instituttleder ved Institutt for farmasi før hun ble dekan i januar 2018. Men Loennechen skriver i en sms til Khrono at hun ikke kommer til å søke.

Tidligere UNN-direktør nevnes

Professor Tor Ingebrigtsen ved Institutt for klinisk medisin ved UiT er en annen intern som trekkes fram. Han er lege og tidligere administrerende direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø fra 2007-2018, der han gikk av etter en betent konflikt. I januar 2019 fikk han professorstilling ved UiT, ikke uten debatt.

Lena Lauritsen Bendiksen har vært dekan ved Det juridiske fakultet ved UiT siden 1. januar 2018. Hun er professor og vant UiTs utdanningspris i 2017. Men Bendiksen blir ikke å finne på søkerlisten.

— Jeg har ikke tenkt å søke rektorjobben ved UiT, er hennes svar til Khrono.

Professor Trude Haugli er tidligere dekan ved jusfakultetet og er nå leder av forskergruppen for barnerett. Hun stilte som rektorkandidat mot Jarle Aarbakke i 2008.

— Det er en spennende jobb, men jeg er ikke aktuell søker, sier Haugli.

Åpent for eksterne

Siden UiT skal lyse ut rektorjobben, er det åpnet for eksterne søkere. En av de aktuelle navnene utenfor UiT kan være Jan-Gunnar Winther. Han er direktør ved Senter for hav og Arktis i forskningsinstituttet Nofima, som har hovedkontor i Tromsø. Winther har doktorgrad i polar hydrologi fra Norges tekniske høgskole og var direktør ved Norsk Polarinstitutt fra 2005-2017.

Jan-Gunnar Winther ønsker ikke å svare på om han vil søke nå. .

På spørsmål om han vil søke svarer Winther:

— Det tror jeg ikke at jeg ønsker å kommentere på dette tidspunktet.

Det har vært en lang rekke medisinere som har bekledd rektorstolen ved UiT og flere mener nå det kan være tid for personer med en annen bakgrunn. Da er det nettopp universitetets sterke posisjon rundt arktisk forskning og nordområdene som nevnes som en passende bakgrunn.

Skal avgjøre om rektor må være professor

Stillingsbeskrivelsen for UiTs nye, ansatte rektor er ennå ikke klar, men skal vedtas i universitetsstyret i august eller september. Derfor er det ikke klart om det vil bli stilt krav om at den nye rektoren må være professorkompetent. I en intern høring forut for vedtaket om å endre ledelsesmodell, ble det også stilt spørsmål om kvalifikasjonskrav.

Et flertall av høringsinstansene ønsker at rektor skal være professor eller dosent; det gjelder fire av seks fakulteter, mens mindretallet mener at det bør holde med førstestillingskompetanse i kombinasjon med ledererfaring. Alle som berører temaet i sine høringssvar mener rektor må ha tung vitenskapelig og utdanningsfaglig kompetanse fra et av UiTs fagområder.

Powered by Labrador CMS