Svenskene har levd uten avtale med Elsevier siden 30. juni 2018. Tyskland forlenget heller ikke sin avtale med forlaget i 2018. Foto: Mina Ræge

Svenske forskere sier de prøver å unngå Elsevier-tidsskrifter

Publisering. Svenske forskere har levd uten avtale med forlaget Elsevier i trekvart år. De prøver å unngå publisering i Elsevier, men har foreløpig ellers ikke merket store endringer. Norske forskere tror piratnettsteder kan bli flittig brukt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Unit (Direktoratet for IKT og fellestjenester for høyere utdanning og forskning) kom i forrige uke til enighet med Wiley, et forlag med en portefølje på omtrent 1500 tidsskrifter, i de pågående tidsskriftsforhandlingene. Det ble klart klokken 09.00 fredag 15. mars.

Fakta

Tidsskriftforhandlingene

Unit forhandler nye avtaler om tilgang til tidsskrifter for universitets- og høgskolesektoren, etter at dagens avtale gikk ut 31. desember. Den kostet universtiteter og høgskoler over 200 millioner kroner i året (2016-tall).

Forlagene Springer Nature, Elsevier, Taylor & Francis og Wiley sitter på andre siden av forhandlingsbordet, og står for rundt 8000 tidsskrifter.

Tirsdag 12. mars ble det offentlig at unit ikke forlenget sin avtale med Elsevier. Fredag 15. mars kom nyheten om at man har landet en avtale med Wiley.

Det er vanskelig å bli enige, fordi norske mål og retningslinjer krever at alle norske vitenskapelige artikler som er finansiert av offentlige midler skal være åpent tilgjengelige innen 2024.

Dette innebærer:

** Øyeblikkelig åpen tilgang til alle artikler publisert i tidsskrift av forskere knyttet til en av konsortiets deltagende organisasjoner.

** Lesetilgang til alle tidsskrifter for deltagende organisasjoner.

** Bærekraftig prismodell, som gjør overgangen til åpen tilgang mulig.

** Åpenhet omkring avtalevilkår

Dette skal også skje uten økte kostnader.

Siden før jul har forhandlingene om tilgang til tidsskriftene til de fire største forlagene i verden pågått på overtid.

Tidligere i uka ble det klart at Unit ikke forlenger sin avtale med forlaget Elsevier, en avtale som omfatter 2400 tidsskrifter.

To avtaler gjenstår

Vi vil jo gjerne publisere i tidsskrifter som vi og våre kolleger har tilgang til.

Når Unit nå har inngått en avtale med Wiley, og valgt å ikke inngå avtale med Elsevier, gjenstår det to avtaler. Forhandlingene her fortsetter foreløpig.

Forlaget SpringerNature har bekreftet til Khrono at de ikke har planer om å stenge tilgangen samtidig som forhandlingene pågår. Unit selv oppgir at tilgangen er usikker.

Den samme forsikringen ga forlaget Taylor and Francis. Men også her har Unit tidligere oppgitt at tilgangen framover er uavklart.

NTNU-styremedlem: — Vi prøver å unngå publisering i Elsevier

Maria Strømme er professor ved universitetet i Uppsala og styremedlem ved NTNU.

Til Universitetsavisa sier Strømme at hun og kollegene hennes prøver å unngå publisering i Elsevier-tidsskrifter etter bruddet.

— Vi vil jo gjerne publisere i tidsskrifter som vi og våre kolleger har tilgang til, sier Strømme til Universitetsavisa, og hun tror forskere i Norge vil reagere på samme måten. Hun legger også til at hun mener de har mange gode alternativer å publisere i.

— Det er synd at man ikke har kunnet komme til enighet. Begge sider taper på det, sier Strømme til Universitetsavisa.

Hun trekker også fram at det har gått såpass kort tid at man kanskje ikke har merket de store endringene enda.

Røttingen: Ikke fanget opp vanskeligheter i Sverige

Direktør for Forskningsrådet John-Arne Røttingen trakk fram overfor Khrono etter bruddet med Elsevier at både Sverige og Tyskland sa opp sine avtaler med nettopp Elsevier i fjor, og han har ikke fanget opp at dette har skapt uoverkommelige problemer for forskerne i disse landene.

— Det finnes også andre kanaler for forskerne til å få tak i det forskningsmaterialet de er interessert i. Likevel: Etter det jeg er kjent med pågår det fortsatt forhandlinger med de andre forlagene, så vi kan håpe at man her klarer å lande nye avtaler, understreker Røttingen.

Tror på mer bruk av piratsider

Til Universitetsavisa sier prodekan for forskning ved NTNUs fakultet for medisin og helsevitenskap, Pål Richard Romundstad, at det er sannsynlig at norske forskere vil gjøre som svenske kolleger og publisere mindre i Elsevier-tidsskrifter.

Romundstad tror også det vil bli økt bruk av piratnettsider. På piratnettsiden Sci-Hub skal det være mulig å laste ned forskningsartikler helt gratis.

— Jeg tror forskere benytter seg av de metodene som fins. Piratnettsider er ikke noe jeg vil fremme, men det er naturlig at det vil bli mer bruk av disse, sier han, til Universitetsavisa.

NTNU-professor Alex Hansen uttalte til Universitetsavisa tdligere denne uka at han trodde at når forskere nå mister tilgangen til Elseviers tidsskrifter, vil interessen for nye metoder for å komme rundt betalingsmurene øke.

Hansen sier til Universitetsavisa at nettstedet Sci-Hub bryter med copyright-regler, men han tror ikke nordmenn er så moralske at de vil la være å bruke siden av den grunn.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS