Forskerforbundets leder, Petter Aaslestad, var blant de første som krevde høring om Plan S i september. Nå har han undertegnet opprop som også krever konsekvensutredning. Foto: Ketil Blom Haugstulen

755 krever utredning av Plan S

Åpen publisering. Så langt har 755 forskere skrevet under et opprop som krever utredning av Plan S.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Underskriftstall oppdateres, tallet nå er pr. tirsdag 20. november klokken 15:00)

Forskere hos PRIO (The Peace Research Institute Oslo ) har tatt initiativet til et opprop som søndag formiddag har samlet 755 underskrifter.

Fakta

Plan S

4. september 2018 annonserte en gruppe nasjonale forskningsråd, med støtte fra EU-kommisjonen og det europeiske forskningsrådet, Plan S om åpen tilgang.

Målet er umiddelbar åpen tilgang til all publisering av forskningsresultater som er basert på offentlige midler fra nasjonale forskningsråd og det europeiske forskningsrådet.

Hittil har 14 nasjonale forskningsråd skrevet under.

Adm.dir. John-Arne Røttingen i Forskningsrådet og David Sweeney i Research England skal lede en arbeidsgruppe som skal jobbe med innføringen av Plan S.

Les mer om Plan S her

I oppropet som er publisert på PRIO sine sider krever man at Plan S konsekvensutredes. Det var Universitetsavisa som først omtalte oppropet.

I oppropet heter det blant annet:

«Vi mener derfor at det, i forlengelsen av høringsprosessen, er viktig at de mulige konsekvensene av en eventuell norsk tilslutning til Plan S kartlegges og utredes med utgangspunkt i implementeringsplanen. Først etter at en slik utredning foreligger kan man fatte en politisk og faglig fundert beslutning om hvorvidt Forskningsrådet skal delta i Plan S.»

Henrik Urdal, PRIO-direktør. Foto: PRIO / Ebba Tellander

— Stor bredde og engasjement

PRIO-direktør og forsker Henrik Urdal er blant initiativtakerne til oppropet. Han trekker fram at oppropet bare har ligget ute siden fredag klokken 15.00, og det at man allerede har fått over 300 underskrifter reflekterer det store engasjementet i denne saken.

— Ikke minst er det påfallende at det er stor støtte på tvers av faggrenser, noe som står i klar motsetning til påstander fra Røttingen om at bekymringen først og fremst kommer fra samfunnsvitenskapene. Det er også en rekke stipendiater og yngre forskere blant signaturene, så noen generasjonskløft er det heller ikke snakk om, sier Urdal til Khrono.

Vitenskaps-Akademiet krever det samme

Det samme krevde Det Norske Vitenskaps-Akademiet med preses Ole M. Sejersted og påtroppende preses Hans Petter Graver i et innlegg i Khrono fredag.

Fakta

Plan S: 10 prinsipper

  • Artikler skal publiseres åpent, helst under Creative Commons-lisens CC BY
  • Finansieringskildene tar felles ansvar for kvalitetssikring
  • Finansieringskildene skal gi insentiver for å etablere Open Access-tidsskrifter av høy kvalitet
  • Publiseringskostnader dekkes av finansieringskildene/institusjonene, ikke forskerne selv
  • Begrensninger på publiseringskostnader for Open Access-tidsskrifter
  • Samarbeid mellom institusjoner for å sikre transparens
  • Publikasjoner i bokform omfattes også, men ikke av tidsfristen 1. januar 2020
  • Anerkjennelse av viktigheten av åpne arkiver
  • Hybrid-publisering er ikke i tråd med Plan S-prinsippene
  • Finansieringskildene skal følge opp og kan innføre sanksjoner mot brudd på prinsippene

Kilde: Scienceeurope.org

De skrev blant annet at før et forslag til regler for Plan S sendes på høring, bør konsekvensene av slike regler utredes ordentlig. Denne utredningen bør ikke bare omfatte Plan S, men bør ta opp spørsmålet om open access som en måte å finansiere forskningspublikasjoner på i sin store bredde.

Lanserte høring onsdag kveld

Det var onsdag kveld at administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen fortalte til Khrono at det går mot en rekke høringsrunder om Plan S. I den internasjonale arbeidsgruppen har man bestemt at det både først skal arrangeres nasjonale høringsrunder i flere land, inkludert i Norge, før en endelig internasjonal runde.

Les også: Forskningsrådet snur: Arrangerer høringsrunde om Plan S

— Gitt temperaturen i debatten tror jeg det er hensiktsmessig at vi nå legger opp til å motta systematiserte innspill, sa administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen

Han la til:

— Dette blir en anledning for både institusjoner, fagmiljøer, fagforeninger og enkeltforskere til å gi sine tilbakemeldinger.

Sammen med Hprofessor Hans Petter Graver var Forskeforbundest leder, Petter Aaslestad blant de første som krevde høring om plan S.

Les også: Forskerforbundet krever høring om åpen publisering

Glad for utspill fra Røttingen

I sitt utspill skriver PRIO-forskerne at det er et svært positivt og viktig steg i riktig retning, at Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen inviterer til høring om implementeringen av Plan S.

De legger vekt på at det er flott at mange får uttale seg og at dette er tillitsskapende i en debatt som har stor betydning både for forskningen og forskere i Norge.

Forskerne skriver at de at åpen tilgang til forskningsresultater er viktig, men at de er bekymret for at Plan S, slik den opprinnelig er formulert og med den tidsplanen som er lagt til grunn, kan få konsekvenser for forskningens kvalitet, forskningsresultatenes spredning og forskningsmiljøenes utvikling.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS