Habilitet

Forsikret om egen habilitet for én måned siden

— Boka er fulgt til punkt og prikke, svarte Ola Borten Moe for én måned siden. Nå innrømmer statsråden at han har brutt habilitetsregelverket.

Jusprofessor Hans F. Marthinussen mener Økokrim bør etterforske Ola Borten Moe for innsidehandel.

(Saken blir oppdatert)

Fredag ble det kjent at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) har brutt regjeringens habilitetsregler og regjeringens regler for aksjehandel. 

Borten Moe innrømmer å ha: 

  • Brutt regelverket da han i januar var på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo. Uka før kjøpte han aksjer for 415.000 kroner i Kongsberg Gruppen, som indirekte eier 25 prosent av Nammo.
  • Brutt habilitetsregelverket da han deltok i et møte i regjeringen 30. mars, da regjeringen økte rammen for kontrakten med Nammo.
  • At andre aksjekjøp han har gjort de siste årene også kan ha vært i strid med regjerings retningslinjer.

Flere sentrale politikere tar til orde for at Borten Moe bør fratre som statsråd, mens Stortingets Kontrollkomité og Økokrim bekrefter at de skal gå inn i saken. 

Nyheten kommer en drøy måned etter at Anette Trettebergstuen (Ap) trakk seg som kulturminister fordi hun utnevnte og foreslo personer hun er inhabil overfor til ulike verv.

Den 23. juni, dagen Trettebergstuen trakk seg, besøkte Borten Moe Brussel for å diskutere forskningssamarbeidet mellom Norge og EU. I forbindelse med besøket spurte Khrono om han har saker der han har bedt om en habilitetsvurdering. 

— Boka er fulgt til punkt og prikke, var Borten Moes korte svar.

Habilitetsspørsmål

Kunnskapsdepartementet opplyste uken etter at Ola Borten Moe hadde bedt embetsverket om bistand til en habilitetsvurdering ved ett tilfelle, ved oppnevningen av Karl Erik Haug som styreleder for Nupi. De opplyste at embetsverket i departementet hadde vurdert at Borten Moe ikke var inhabil overfor Karl Erik Haug. 

«På bakgrunn av dette konkluderte Ola Borten Moe med at han ikke var inhabil i saken», skrev departementet til Khrono. 

Noen dager senere skrev Dagens Næringsliv at Borten Moe hadde feiret bryllup og 40-årslag sammen med Haug. Da Khrono ba om å se habilitetsvurderingen departementet hadde gjort, ble forespørselen avslått. 

Khrono har spurt Kunnskapsdepartementet om Borten Moe visste da han uttalte at «boka er fulgt til punkt og prikke» at han hadde brutt habilitetsregelverket. 

— Nei, det visste han ikke. Han har blitt klar over det denne uken, skriver Anders Lundell, kommunikasjonssjef for forsknings- og høyere utdanningsministeren.

Toner ned kritikken

Borten Moe har i intervju med E24 forklart at han var naiv i sin vurdering av regelverket rundt aksjekjøpene.

Selv om det ikke er forbudt for statsråder å eie, kjøpe eller selge aksjer, skal man vise stor aktsomhet. 

— Min refleksjon rundt varsomhet var at «hva er vel mer varsomt enn store, norske anerkjente, brede industriselskap, som man ønsker det beste for». En i overkant naiv vurdering, må det være lov å si i etterkant, sier han til E24.

Professor emeritus Jan Fridthjof Bernt mener det er for tidlig å si om Borten Moe har brutt habilitetsreglene. Til NTB sier Bernt at det ikke foreligger tilstrekkelig informasjon til å vurdere om han har vært inhabil i saken. 

— Man er ikke automatisk inhabil fordi man har en aksjepost, der er noe som må vurderes fra sak til sak, sier Bernt. 

Han legger til: 

— Det er riktig å være kritisk, men man må skille politisk kritikk fra juridisk kontroll, sier Bernt til NTB. 

Mener han må gå

Hans kollega ved Universitet i Bergen (UiB), Hans F. Marthinussen, er ikke i tvil: Borten Moe bør etterforskes for innsidehandel. 

— Her må Økokrim på banen, det er ikke noe annet alternativ. Den tidslinjen vi har her gjør at man bør undersøke om det er snakk om innsidehandel. Vi kan ikke leve med at folk i regjeringsapparat misbruker innsideinformasjon, derfor må vi ha en avklaring om det er tilfellet, sier Marthinussen til Dagens Næringsliv.

Professor i statsvitenskap ved UiB, Siri Gloppen, skriver på sin Facebook-side at dette er en mye mer alvorlig sak enn andre habilitetssaker den siste tiden. 

«Dette dreier seg om eklatante og overlagte brudd på regelverket for egen (potensielt enorme) vinning. Eller «misbruk av offentlig stilling for privat vinning» som er den vanligste definisjonen av politisk korrupsjon. Hvis Ola Borten Moe blir sittende etter dette vil det totalt undergrave siste rest av tillit til Jonas Gahr Støre og regjeringen — og selvfølgelig til Senterpartiet», skriver Gloppen.

Powered by Labrador CMS