Habilitet

Mener Borten Moe er inhabil: — Har du vært i noens bryllup, er du tett på

Professor i statsvitenskap Jan Erik Grindheim mener det er mye som skurrer rundt habilitetsvurderingen i forbindelse med Ola Borten Moes utnevnelse av Karl Erik Haug som Nupi-styreleder.

Professor i statsvitenskap Jan Erik Grindheim, USN
— Det er merkelig at Borten Moe har blitt erklært habil, og det er merkelig at ikke vurderingene for dette gis ut til pressen når de etterspørres, mener professor Jan Erik Grindheim.
Publisert Sist oppdatert

I desember 2021 hentet forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe inn NTNU-professor og instituttleder Karl Erik Haug som styreleder for Nupi (Norsk utenrikspolitisk institutt). 

De to hadde vært i hverandres bryllup, og Haug var også gjest i statsrådens 40-årslag. Borten Moe ble likevel erklært habil av Kunnskapsdepartementet, men verken Dagens Næringsliv eller Khrono får se habilitetsvurderingen. 

Det synes professor i statsvitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jan Erik Grindheim, er merkelig.

— Når slike saker dukker opp er det veldig rart at Kunnskapsdepartementet ikke vil legge frem vurderingen. Det virker lite profesjonelt og politisk sett svært lite fornuftig, sier Grindheim til Khrono.

I tillegg til å være professor er Grindheim fagansvarlig og foreleser for etikk og samfunnsansvar ved Institutt for industriell økonomi, strategi og statsvitenskap ved USN.

Ola Borten Moe får professorkritikk for ikke å ha erklært seg inhabil.

Mener vurderingen er feil

Khrono har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet om denne saken, og fått de samme svarene som Dagens Næringsliv har fått i sin reportasje:

— Karl Erik Haug og hans kone, Monica Rolfsen, er bekjente av Ola Borten Moe. Borten Moe har sittet i bystyret i Trondheim samtidig med Karl Erik Haug og Monica Rolfsen i ulike perioder. Rolfsen deltok i Borten Moes bryllup i 2008, og Borten Moe deltok i Haug og Rolfsens bryllup for noen år siden. Rolfsen og Haug deltok i Borten Moes 40-årslag i 2016.

Det sier fungerende kommunikasjonssjef i Kunnskapsdepartementet, Anders Lundell, som også bekrefter at Borten Moe ble vurdert habil 16. desember, altså dagen før utnevnelsen av Haug som ny styreleder i Nupi.

Professor Jan Erik Grindheim er mildt sagt overrasket over habilitetsvurderingen.

— Har du vært i noens bryllup, er du tett på vedkommende, sier Grindheim, og legger til:

— Det er merkelig at Borten Moe har blitt erklært habil, og det er merkelig at ikke vurderingene for dette gis ut til pressen når de etterspørres.

— Burde han blitt erklært inhabil?

— Ja, det mener jeg. Han burde ikke foreslått Haug som styreleder, svarer Grindheim, før han legger til at det også ligger et visst ansvar hos vedkommende som blir foreslått i slike saker.

— Det gjelder i alle disse sakene som vi har sett i det siste. Det er rart at de som foreslås til de ulike rollene ikke selv reagerer. Er det riktig at jeg blir spurt? burde de i det minste tenke.

— Har de noe å skjule?

Khrono har i likhet med DN bedt om innsyn i selve vurderingens om ble gjort, men der kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) la frem fire habilitetsvurderinger for offentligheten for to uker siden, velger Borten Moe ikke å offentliggjøre sin ene vurdering, som altså endte med at han be erklært habil.

— Tonje Brenna ønsket å utvise meroffentlighet i interne habilitetsvurderinger. Statsråden ønsket å gå ut med feil hun selv hadde oppdaget og det ble derfor gitt innsyn i interne habilitetsvurderinger. Normalt er dette interne dokumenter som det ikke gis innsyn i, svarer Anders Lundell på spørsmål fra Khrono om hvorfor Borten Moe ikke velger å gjøre som Tonje Brenna.

Jan Erik Grindheim reagerer på ordlyden i forklaringen.

— Ettersom Brenna la frem sine vurderinger, er det jo nettopp det som er normalt nå for tiden, sier Grindheim.

— Når noen sier at de ikke vil vise frem noe, vekker det oppmerksomheten til folk og media med en gang. Hvorfor viser de ikke bare vurderingen? Har de noe å skjule? Kanskje har de ikke det, men spørsmålene vil dukke opp, avslutter han.

Haug: — Ikke nære venner

Khrono har forsøkt å få Ola Borten Moe i tale i forbindelse med denne saken, men kommunikasjonsavdelingen i KD skriver i en e-post at statsråden ikke har anledning til å gi kommentar til saken.

Dagens Næringsliv har vært i kontakt med Karl Erik Haug, som blant annet sier at han ikke sender meldinger med Ola Borten Moe på regelmessig basis, men at de treffes.

Han bekrefter også at han har vært hjemme hos Ola Borten Moe.

— Vi har kjent hverandre over år, men er ikke nære venner, sier Haug.

Powered by Labrador CMS