Kommentar
Behov for oppussing
Det trengs en ekstrem oppussing i regjeringens praktisering, eller manglende praktisering av habilitetsregelverket.
Det er ennå ikke klart hvem som skal overta stafettpinnen som forsknings- og høyere utdanningsminister etter at Borten Moe varslet sin avgang fredag ettermiddag.
Borten Moe har vært en omstridt leder for kunnskapssektoren og møtt sterk kritikk fra flere hold, ikke minst sektoren selv. Men også opposisjonen på Stortinget har til tider vært kritiske:
— Vi kan bare håpe at den kommende erstatteren har kraft nok til å snu Borten Moes nedbygging av norsk UH-sektor, uttalte Venstre Sveinung Rotevatn fredag kveld. Han vil nok ha mange i sektoren med seg i det synspunktet, både rektorer, styreledere, forskere og studenter har kjent Borten Moes sparekniv på strupen de siste årene.
Men det er slett ikke gitt at en ny statsråd for høyere utdanning og forskning vil legge om politikken som har vært ført under Borten Moe. Selv om Moe har vært en handlekraftig statsråd og ryddet opp i pengebruk, bremset store utbygginger, kuttet i midler til forskning, endret styret i Forskningsrådet og innført studieavgift for utenlandsstudenter, blant annet, så er det ingenting som har tydet på at det har vært et sololøp fra Borte Moes side.
Regjeringen Støre har stått støtt bak Borten Moes prioriteringer og, og på vippen i Stortinget har nærmeste støtteparti SV, gitt regjeringen flertall for hovedlinjene i politikken. Selv om ikke alle har vært like fornøyde med formen til Borten Moe, så har ikke mange av regjeringskollegaene hans eller SV kritisert innholdet i politikken.
Ola Borten Moe har vært UH-sektorens selvutnevnte festbrems, med uttalelser som at «festen er over» og advarsler om å dra kredittkortet i høyere utdannings tjeneste. Men det er ingen umiddelbar grunn til å tro at den sittende regjeringen vil varte opp med en «partyminister» for høyere utdanning og forskning, selv om det kan hende hadde hjulpet noe på de lave meningsmålingene. Og det er bare vel to år til neste stortingsvalg.
Venstres Abid Raja har kalt Borten Moe for statsråd mot høyere utdanning og forskning. Og professor Tore Wiig mente nylig at «Ola Borten Moe renoverer akademia tilbake til 90-tallet».
Men der det virkelig trengs en ekstrem oppussing er i regjeringens eget forhold til, praktisering av - eller manglende praktisering av - habilitetsregelverket.
Begge de sittende statsrådene i Kunnskapsdepartementet er nå under lupen for brudd på reglene. Tonje Brenna har sagt at hun vil fortsette som statsråd, selv etter at hun har innrømmet brudd på habilitetsregelverket. Ola Borten Moe har varslet sin avgang i dfag på grunn av det samme, og kulturminister Anette trettebergstuen har allerde gått av på grunn av habilitetsbrudd.
Så sent som i slutten av juni i år spurte Khronos reporter i Brussel statsråd Ola Borten Moe om han har hatt saker der han har bedt om, eller burde ha bedt om, habilitetsvurdering?
— Boka er fulgt til punkt og prikke, var Borten Moes korte svar. Fredag understreket han at alt som var gjort i mebeds medfør som statsråd i Kunnskapsdepartementet, var gjort etter boka. Men det var som privatperson samtidig med at han var statsråd at han ikke hadde tenkt seg nøye nok om og vurdert feil.
Nettavisen E24 kunne så få uker senere etter Borten Moes forsikringer til Khrono, avsløre at Borten Moes første brudd på regjeringens habilitetsregelverk, var da han 12. januar 2023 deltok på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo. Uken før kjøpte Borten Moe aksjer i Kongsberg Gruppen.
Kongsberg Gruppen eier indirekte 25 prosent av Nammo, gjennom den finske våpenleverandøren Patria.
Borten Moe brøt også habilitetsregelverket da han deltok i et møte i regjeringen 30. mars 2023, da regjeringen økte rammen for kontrakten med Nammo.
Borten Moe innrømmet også fredag andre aksjekjøp han har gjort de siste årene, i Kongsberg Gruppen, gjødelsprodusenten Yara og den midtnorske banken Sparebank1 SMN, var brudd på regjeringens retningslinjer for handel med aksjer.
Borten Moe kjøpte på nytt aksjer i Kongsberg Gruppen 11. juli i år. Han solgte aksjene i Kongsberg Gruppen, Yara og Sparebank1 SMN torsdag denne uken, etter at E24 stilte spørsmål om aksjene hans.
Han trakk seg etter at E24 tidligere denne uken stilte spørsmål om Borten Moes kjøp av aksjer for 417.000 kroner i våpen- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen 5. januar i år.
– Ola Borten Moe har kjøpt enkeltaksjer i flere selskaper som statsråd. Det har ført til at han har brutt regler og retningslinjer knyttet til habilitet og aktsomhet. Det er svært alvorlig, og det har Ola erkjent, sa Jonas Gahr Støre til E24.
Khrono har tidligere skrevet på kommentarplass at det har gått på tilliten løs i kunnskapssektoren overfor regjeringen og statsråden. I dag fant Ola Borten Moe at han ikke kunne gjenreise noen tillit etter de siste avsløringene.
En ny statsråd i Borten Moes stol vil få en krevende jobb med å gjenreise kunnskapssektorens tillit til regjeringens høyere utdannings- og forskningspolitikk. Nå gjenstår det å se om regjeringssjefen ønsker og/eller klarer å finne en slik statsråd. Vi venter spent på hvem som skal kommentere tallene for opptak til høyere utdanning mandag.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår