kandidatundersøkelsen

Økende arbeidsledighet blant nyutdannede jurister

Kandidatundersøkelsen viser nedadgående kurve.

Flere jussutdannede sliter med å få seg jobb etter endt utdanning, viser Kandidatundersøkelsen. Dette er et illustrasjonsfoto.

Kandidatundersøkelsen for 2023 viser at 6,3 prosent av nyutdannede jurister står uten arbeid seks måneder etter endt studieløp.

Det er en betraktelig økning siden 2021, da det tilsvarende tallet var 3,5 prosent, skiver Advokatbladet.

Litt vanskeligere

Tidligere denne uken skrev Khrono om kandidatundersøkelsen, som blant annet viser en trend med at det er blitt litt vanskeligere for nyutdannede med mastergrad å få jobb.

Siden sist undersøkelsen ble gjennomført, har arbeidsledigheten hos alle nyutdannede med mastergrad, uavhengig av fagfelt, økt fra 5,2 prosent i 2021 til 6,4 prosent i 2023.

Tallene varierer mellom de ulike yrkesgruppene og fagene, og jussfaget er altså blant de som har opplevd en markant økning i arbeidsledighet blant nyutdannede.

3,1 prosent har for lite fast jobb

Det er NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) som står bak kandidatundersøkelsen.

I tillegg til å se på arbeidsledighet, er også momenter som undersysselsetting og arbeid der innholdet i jobben ikke samsvarer godt med innholdet i utdanningen, nøye undersøkt.

Status for juristene i 2023 er at 3,1 er undersysselsatt, altså at den viktigste årsaken til deltidsarbeid er at det ikke har vært mulig å få heltidsjobb.

Når det gjelder hvor relevant innholdet i utdanningen har vært i forhold til jobben de har fått, melder 66 prosent av juristene at det er et godt samsvar. 11 prosent mener samsvaret er dårlig, mens de resterende mener det er middels godt.

50 - 50 mellom offentlig og privat

Blant alle de ulike fagområdene er det de med juridisk utdanning som opplyser om best samsvar, skriver Advokatbladet.

NIFU har også tatt en titt på hvor de nyutdannede og sysselsatte juristene jobber seks måneder etter endt utdanning.

Femti prosent av de sysselsatte jobber i offentlig sektor, mens den andre halvparten jobber i privat sektor.

Powered by Labrador CMS