Debatt ● Kjetil Reithaug og Geir Ivar Tungesvik

Offentlige etater er pliktige til å arkivere vitnemål, sier loven

Jo, professor Øgrim kan klandre offentlige etater for ikke å ha bevart vitnemålet hennes. 

Khrono-saken om OsloMet-professor Leiky Øgrim har vakt stor oppmerksomhet. Hun fikk ikke innvilget opptak på et nettstudium siden hun ikke klarer å finne vitnemålet fra 1972. Nå kommer Arkivverket på banen.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Khrono har en sak tirsdag 20.08.2024 om en pensjonert professor fra OsloMet som ikke finner vitnemålet sitt fra examen artium på Teisen skole i 1972. Det gjør at hun 52 år senere ikke fikk studere ved Universitet i Agder. 

Vi skal ikke blande oss inn i firkanta krav med manglende rom for skjønn og sunt folkevett, men en professor med 60 studiepoeng i matematikk, 60 i fysikk og 90 i informatikk, mangler altså et dokument som velter en drøm og et ønske for pensjonistlivet.

Det vi har hengt oss opp i som arkivmyndighet er følgende utsagn fra Universitetet i Agder:

«Det er du selv som er ansvarlig for å ta vare på verdifull dokumentasjon, deriblant vitnemål fra videregående skole. Slik vi ser det kan ikke Oslo Byarkiv eller noen andre klandres for å ikke ha tilgang til din dokumentasjon fra videregående skole.»

Dette er helt feil tolkning av arkivloven, arkivforskriften og Riksarkivarens forskrift. 

Et vitnemål er et offentlig dokument og offentlige etater er pliktig til å holde arkiv og kunne tilgjengeliggjøre innholdet i arkivet.

Kjetil Reithaug og Geir Ivar Tungesvik

Et vitnemål er et offentlig dokument og offentlige etater er pliktig til å holde arkiv og kunne tilgjengeliggjøre innholdet i arkivet. Særlig skal de ta vare på dokumentasjon som kan ha betydning for noens fremtidige rettigheter, som et vitnemål. 

Så ja. Professoren kan klandre offentlige etater som ikke har gjort jobben sin med hensyn til bevaring av vitnemålet hennes. Hun har ikke gjort det, men UiA antyder at det er noe hun ikke kan gjøre.

Det er en grunn til at arkivansvaret for offentlig dokumentasjon ikke legges over på privatpersoner. Hus vi bor i kan brenne ned med alt innbo, det finnes flommer, jordskred og snøskred. Til og med jordskjelv. Unger som river ting i stykker i munter lek, tyver som utøver hærverk, dokumenter som blir lagt i kjellere og sakte blir ødelagt av mugg og insekter. 

Dette er ting som det offentlige er pålagt å sørge for ikke kan skje med deres arkiv — brannsikre rom, innbruddssikring, stabile romtemperaturer, ingen vann eller kloakkrør gjennom arkivene, pakke dokumentasjonen i syrefrie arkivbokser. 

UiA kan ikke kreve dette av privatpersoner. Men vi kan kreve at Teisen skole prøver å gjenskape dokumentasjonen som er borte, det kan finnes muligheter for det.

Powered by Labrador CMS