forskning
Nytt utvalg skal gi råd om kunstig intelligens i høyere utdanning
Anders Malthe-Sørenssen og Inga Strümke skal sammen med sju andre gi råd om bruk av kunstig intelligens ved universiteter og høgskoler.

Regjeringen setter ned et utvalg som skal gi råd om hvordan kunstig intelligens (KI) skal kunne kan komme studenter, universiteter, høgskoler og samfunnet til gode.
I undersøkelsen Studiebarometeret svarer flere og flere av studentene at de bruker KI aktivt i sine studier, mens mange sier at de ikke får opplæring i slik bruk.
81 prosent av studentene bruker kunstig intelligens (KI) i studiearbeidet. Halvparten sier at de i liten grad har fått opplæring i bruk av KI-verktøy.
— Nye muligheter — nye bekymringer
— Kunstig intelligens gir nye muligheter for studenter og undervisere, men også mange nye bekymringer. Vi vet at studenter bruker KI mye, men også at mange er usikre på hva som er riktig bruk. Det er forståelig, for KI utfordrer grensene for læring, eksamen og vurdering, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland, i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.
— Ingen skal være i tvil om kvaliteten på utdanningen studentene får fra norske universiteter og høyskoler. Spørsmålet er ikke hvor mye eller lite kunstig intelligens som skal inn i utdanningene, men hvordan vi tilpasser utdanningene til en ny teknologisk hverdag. Vi trenger kjøreregler for hvordan vi kan og bør bruke KI i høyere utdanning. Det skal utvalget gi oss, og jeg er glad for at de nå starter arbeidet, sier hun.
Utvalget skal ledes av Anders Malthe-Sørenssen, professor i fysikk ved Universitetet i Oslo, og skal levere sin innstilling som en NOU innen 1. oktober 2026.
Glad for at utvalget kommer
Leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), Kaja Ingdal Hovdenak, sier i en første kommentar at studentene er glade for at det nedsettes et utvalg som skal se på KI og høyere utdanning, og at det er bra at studentene er med i utvalget.
— Vi må få til en bedre samordning på tvers av institusjoner og studieprogram enn det vi ser i dag. I dag er forskjellene store. Ett sted kan du gå fri hvis du begår en feil, og ikke har ment jukse, et annet sted straffes du hardt. Dette gjør studentene veldig usikre i deres omgang med KI, sier Hovdenak.
— Landets studenter fortjener trygge rammer i sin studiehverdag, legger NSO-lederen til.
Hovdenak trekker også fram Studiebarometeret der svært mange studenter sier at de ikke får opplæring i bruk av kunstig intelligens.
— Å kjøre bil uten lappen
— Vi har sammenlignet det med å kjøre bil uten å ha lappen. Studentene trenger opplæring og vi trenger tydelige retningslinjer. Dette handler også om å sikre kvalitet og integritet i utdanningen, sier Hovdenak.
Hun sier også at det er på høy tid at høyere utdanning setter seg i førersetet og er med på å definere hvordan KI former samfunnet, framfor at KI selv står for dette.
— Vi ser også at en fersk rapport far Nifu viser at det er forsket mye på teknologien knyttet til KI, svært lite på den pedagogiske siden, sier hun.
Hovdenak er også opptatt av arbeidslivsrelevansen for studentene.
— Studentene skal gjennom sine utdanning bli relevante for arbeidslivet, og beherske de verktøy og krav som stilles til dem både nasjonalt og globalt. Innsikt og opplæring i KI er et helt vesentlig element, sier Hovdenak.

Utvalgets oppgaver
Regjeringen trekker i sin pressemelding fram at utvalget om kunstig intelligens i høyere utdanning skal gi råd til sentrale myndigheter, universiteter og høyskoler, og fagmiljøene.
Universiteter og høyskoler har høy grad av selvstyre, og den akademiske friheten gir fagmiljøene handlingsrom og ansvar for utdanningsinnhold og -opplegg.
Rådene skal bidra til at fastsatte målsettinger for høyere utdanning blir oppnådd.

Kunnskapsdepartementet streker opp følgende punkter som utvalget skal svare på:
- gi en overordnet analyse av hvordan KI påvirker høyere utdanning.
- gi en analyse av hvilke muligheter og utfordringer KI innebærer for høyere utdanning, herunder utforming av studietilbud, undervisning og læringsaktiviteter, eksamen, vurdering, kvalitetsarbeid, studentenes arbeidsvaner og tilegnelse av norsk fagspråk.
- gi råd om hvordan institusjonene og fagmiljøene best kan forholde seg til KI, for å bidra til at fastsatte målsettinger for høyere utdanning blir oppnådd med effektiv bruk av ressurser.
- gi råd om hvordan institusjonene og fagmiljøene kan veilede studenter i god KI-bruk.
- gi råd til statlige myndigheter om hvordan de bør utnytte mulighetene og løse utfordringer med KI i høyere utdanning og hvilke tiltak som eventuelt bør iverksettes.