ntnu og equinor

Nytt samarbeid med fokus på bærekraft

NTNU og Equinor signerte torsdag en samarbeidsavtale for å realisere nullutslippssamfunn innen 2050.

Rektor Anne Borg ved NTNU og administrerende direktør i Equinor ASA, Anders Opedal. Denne gangen kunne avtalen også signeres med et håndtrykk.
Publisert

NTNU og Equinor ASA inngikk torsdag 7. oktober en intensjonsavtale med mål om å skape bærekraftige teknologier og nye verdikjeder som kan bidra til at vi får et nullutslippssamfunn innen 2050.

— NTNU ønsker å bidra til det grønne skiftet. Vi skal være en bidragsyter til bærekraftig omstilling, også innenfor energiområdet. Dette krever forskningsbaserte løsninger og samarbeid mellom industri og universitet. Derfor er denne avtalen viktig både for NTNU og Equinor, sier rektor Anne Borg ved NTNU i en pressemelding.

Signeringen markerer en av flere store avtaler universitetet har inngått på kort tid. For en drøy måned siden signerte NTNU en samarbeidsavtale med NHO for å styrke koblingene mellom næringslivet, forskning og akademia.

— Equinor må satse mer

Prorektor for nyskaping ved NTNU, Toril Hernes og administrerende direktør i Equinor ASA, Anders Opedal.

— Avtalen favner bredt og omhandler nye og bærekraftige energisystemer, økologi og samfunnsvirkningene av energiovergang. NTNUs fagområder inviteres til å delta. NTNUs bidrag både gjennom utdanning, forskning og innovasjon vil bli avgjørende for å lykkes, heter det i pressemeldingen.

Fem universiteter og høgskoler fornyet avtaler med Equinor i 2019 og fikk nærmere 300 millioner kroner til forskning de neste fem årene. Den gang fikk avtalene kritikk for å kunne føre til mer oljeutvinning. Denne avtalen bygger videre på det allerede eksisterende samarbeidet mellom de to institusjonen.

Toril Hernes, prorektor for nyskaping ved NTNU, er tydelig på at de stiller sterke krav til sin samarbeidspartner i intensjonsavtalen som ble signert i dag.

— Det innebærer at Equinor må satse mer på fornybar energi og bærekraftige løsninger. Vi har en felles interesse i at man faktisk skal realisere disse målene, sier Hernes.

Avtalen har i første omgang en rullering på fem år. Innbakt er også en oppsigelsestid på en måned varsel, om noen av partene skulle ønske trekke seg.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

— Nå er dette en intensjonsavtale om et langsiktig samarbeid som skal styrke, videreutvikle og favne bredere enn teknologi ved også å inkludere både etiske og økologiske perspektiver og som vil inkluderer både utdanning, forskning og innovasjon, sier Hernes.

En styringskomite skal følge opp målene som er satt i avtalen.

— MoUen (memorandum of understanding, journ.anm) skal være et hensiktsmessig samarbeid som er forankret i begge partenes strategier. Vi har en tydelig felles intensjon, og den skal vi holde på og også operasjonalisere, sier Hernes.

NTNU og Equinor forutsetter begge at forskningen skal være fri og uavhengig, slik at forskningens integritet tas vare på i henhold til internasjonalt aksepterte normer.

Powered by Labrador CMS