akademia og næringsliv
Vil bygge broer mellom næringsliv, akademia og forskning
Fredag signerte NHO og NTNU en samarbeidsavtale med formål å bygge flere broer mellom næringslivet, akademia og forskning. Avtalen er den første av sitt slag.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fredag var representanter fra næringslivet, akademia og forskning alle samlet for feire samarbeidsavtalen mellom Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og NTNU.
— Vi kan alltid strekke oss litt lenger. Det er viktig å utvikle en ramme på overordna og strategisk nivå, med konkrete planer for samarbeid. Med denne avtalen blir alle NHOs bedrifter, NTNUs kunnskap og universitets- og høyskolesektoren mer tilgjengelig for hverandre, innledet prorektor for utdanning ved NTNU Marit Reitan.
Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid er fornøyd med hva de har kommet fram til.
— Dette er nok den mest konkrete avtalen jeg har vært med på å utforme og signere, fortalte Almlid til et lattermildt publikum.
Avtalen er i første omgang gyldig de neste to årene.
— NTNU er så ledende på mange faktorer, og inneholder en vev av muligheter for oss. Vi ble veldig fort enige om at vi er bedre sammen enn hver for oss. Dette er en stor dag, sa Almlid.
Avtale uten økonomiske midler
Avtalen er den første av sitt slag, og formålet er å kunne styrke dialogen og samarbeidet rundt prosjekter knyttet til arbeidslivsrelevans, livslang læring og kompetanse- og kunnskapsbygging i et omstillingsperspektiv. Det er ingen økonomiske midler tilknyttet samarbeidsavtalen.
— NTNUs kjerne er kunnskap for en bedre verden. Skal vi kunne bidra til det, må vi også kunne forstå hva arbeidslivet og næringslivet trenger, sa rektor Anne Borg fredag.
Avtalen setter ikke bare et økt fokus på tilgjengelighet mellom de ulike sektorene, men gir også Norge og særlig Trondheim muligheten til å konkurrere i det prorektor for forskning, Tor Grande, kalte et «verdensmesterskap».
— Samarbeid mellom akademia, forskning og næring er viktig for at vi fortsatt kan utvikle oss. Dette er ikke et norgesmesterskap, men et verdensmesterskap. Nå er vi klare for et nytt industrieventyr, sa Grande.
Rom for de «myke» fagene
Selv om dagens presentasjon bar preg av NTNUs teknologiske kompetanse med fokus på industri og videreutvikling mot et mer bærekraftig næringsliv, forteller både Almlid og Borg til Khrono at det også er rom for de «mykere» fagene.
— Det er det absolutt plass til. Vi er avhengig av å sikre kompetanse på alle felt, der de er. Breddekunnskap på alle områder er enormt viktig for å nå de målene vi ønsker, sier Almlid.
Rektor Anne Borg er enig i at det er viktig å få til samarbeid som kan gagne også humaniora- og samfunnsfagene. Men noen konkrete forslag er ikke helt på plass per i dag.
— Vi har ikke diskutert så langt enda, men det er helt klart at det å se på bredden i vår portefølje er noe vi absolutt vil jobbe en god del med for å sikre hovedmålet om kunnskaps- og kompetanseutvikling, sier Borg.