Iselin Nybø og Jan Tore Sanner fikk begge nøkkel av avtroppende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i januar. Nybø vil ta opp igjen Isakens ide om å gjøre utveksling obligatorisk og møter motstand fra Høyres studenter. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Utveksling: Høyrestudenter taler Nybø midt i mot

Utveksling. Høyres studenter sier at obligatorisk utveksling ikke er veien å gå og taler egen regjering midt i mot.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Andreas Oftedal er leder for Høyres studenter. Han er ikke glad for statsråd Iselin Nybøs (V) utspill der ut sier hun vil følge opp ideen til sin forgjenger, Torbjørn Røe Isaksen (H), om å gjøre utveksling obligatorisk for alle studenter.

Tall fra den europeiske studentundersøkelsen Eurostudent, viser at 21,4 prosent av norske studenter sier de har planer om et studieopphold i utlandet i løpet av sitt nåværende studium.

65,7 prosent oppgir at de ikke har slike planer, mens 12,9 prosent oppgir å ha utvekslet allerede.

— Ikke nødvendig å dra på utveksling

— Vi er alle enige om at utveksling er bra, men en nødvendighet er det ikke, sier leder for Høyrestudentene.

I et innlegg i Khrono i dag fortsetter han:

«Nybø må ta inn over seg det faktum at utveksling ikke egner seg for alle. For norske studenter er ikke en homogen gruppe hvor alle er i 20-årene og uten forpliktelser. Det er flere som tar utdanning ved siden av fulltidsjobb, noe som ikke lar seg kombinere med et semester utenlands.»

— Hva med studenter med barn?

Andreas Oftedal er leder for Høyres studenter

Oftedal trekker fram at studenter som blir gravide i løpet av studiene ikke bør få det vanskeligere med å fullføre sin utdanning enn det allerede er, og han trekker også fram at dersom man mener noe med forsøket på å tilrettelegge bedre for studenter med barn, blir kravet Nybø skisserer som en hån å regne.

— Norske studenter er i stand til å ta egne valg. Selv om det nok vil være muligheter for unntak fra utveksling, vil det være mange en slik løsning ikke vil være riktig for. Tvang er sjelden riktig motivasjon. Jeg foreslår at Nybø heller tar sikte på mer forlokkende virkemidler, sier Oftedal.

Oftedal avslutter sitt innlegg med:

«De fleste norske studenter er i stor grad veldig rasjonelle. Dersom ministeren for høyere utdanning kan gi alle studenter et større økonomisk handlingsrom, er jeg sikker på at flere vil benytte seg av det store CV-plusset utveksling representerer.​»

Har obligatorisk utveksling allerede

Det finnes flere studieretningen i Norge som allerede har obligatorisk utveksling.

På Institutt for kulturstudium og orientalske språk (Ikos) på Universitetet i Oslo (UiO) har alle studieretninger ved bachelorprogrammet Asiatiske og afrikanske studium obligatoriske utenlandsopphold som en del av studieløpet.

Vi har hatt ett år med obligatorisk utveksling i flere år.

Benedicte Mosby Irgens

Det gjelder også studieretningen for japansk ved Institutt for fremmedspråk ved Universitetet i Bergen.

Benedicte M. Irgens forteller at de der har hatt ett år med obligatorisk utveksling i flere år.

— Vi har så langt bare positive erfaringer med dette, men studentene våre er jo klar over dette kravet når de starter hos oss, sier Irgens.

— Må ut for å lære språket ordentlig

Irgens trekker fram at når man tar språkstudier som er tilfelle hos dem, er det en nødvendighet med lengre opphold i utlandet for å virkelige lære språket.

— Det er vanskelig å se for seg at en student har en bachelor i japansk uten å ha vært i Japan, mener hun.

Hvert år i slutten av mars reiser 20-25 studenter fra UiB til Japan og drar til 13 forskjellige universiteter i Japan. Her tar de ulike kurs, og så er de på plass i Norge igjen året etter.

Dette skjer på slutten av deres bachelor. Når de kommer hjem skal de skrive bachelor fram til sommeren og så er de ferdige, forteller Irgens.

— Dere går jo da glipp av studenter som har små barn?

— Vi har lenge hatt ganske unge studenter som mer eller mindre komme rett fra videregående skole. Dette kravet har ikke endret studentmassen vår, sier Irgens.

Mye debatt

På Khronos facebookside har saken om utveksling skapt livlig debatt.

Noen argumenterer for og andre er i mot krav om utveksling.

Helle Benedicte Berg trekker fram at utveksling er vel og bra, men hun mener problemet oppstår jo først og fremst når man er vel hjemme igjen, og har - for eksempel - en ettårig internasjonal mastergrad i bagasjen. Da kommer man ikke videre ved norske læresteder fordi masteren ikke blir godkjent, til tross for at den kommer fra studiesteder ranket som nr. 1, 2 og 3 i verden.

Kirsti Nymo mener man burde brukt gulrot istedenfor pisk for å få flere studenter ut i verden.

Tidligere ANSA-leder, Ole Kristian Bratset, trekker fram at utveksling ikke handler om faglig utbytte alene.

— Det handler om den merverdien man får av å tråkke ut av komfortsonen og utfordre seg selv. Man får kunnskap og erfaringer man aldri kan få hjemme, uansett kvalitet på universitetet, skriver han og avslutter med:

— Utveksling gir så mye mer enn et rent faglig utbytte!

Mener tiltak må til

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) konstaterer at det må tiltak til for å nærme seg målet for norsk studentutveksling

— Vi har et langsiktig mål om at halvparten av alle studenter skal reise ut i løpet av studiet, men ser jo at vi er langt fra det målet i dag, sa Nybø til Khrono, i slutten av forrige uke.

— Din forgjenger, Torbjørn Røe Isaksen, lanserte tanken om at utveksling kunne bli standarden for studenter, og at man heller måtte søke hvis man ikke ville utveksle?

— Ja, og det er absolutt noe vi må vurdere.

FAKTA

Mål for utveksling

Norge har via Bologna-prosessen forpliktet seg til et mål om at 20 prosent av studentene skal ha et studieopphold i utlandet.

På lengre sikt er målet 50 prosent av alle studenter, fastsettes det i stortingsmeldingen Kultur for kvalitet i høyere utdanning fra 2017.

Meldingen legger til grunn at 15 prosent av norske studenter reiste til utlandet, per 2015.

Tidligere kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen lanserte allerede i 2015 en tanke om at utveksling kan bli regelen i stedet for unntaket for norske studenter.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS