Høgskolen i Innlandet
Ny rektor klar for mye bilkjøring og universitet
Han er Høgskolen i Innlandets nye rektor, ansatt mot fire stemmer. Men Peer Jacob Svenkerud føler seg velkommen i topplederstillingen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Alle gode ting er tre, heter det. Peer Jacob Svenkerud (54) lyktes med å bli rektor ved Høgskolen i Innlandet på tredje forsøk.
Det er ikke små oppgaver som venter dekanen og den påtroppende rektoren.
Han skal ta Høgskolen i Innlandet gjennom nåløyet hos Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) og over til universitetsstatus. Helst så raskt som mulig.
De 16.000 studentene og 1200 ansatte i Innlandet er fordelt på åtte ulike studiesteder. Planen nå er at Blæstad, Evenstad, Lillehammer, Elverum, Hamar, Rena, Kongsvinger skal bli «universitetsbyer». En liten filial har Innlandet i universitetsbyen Oslo også.
Den nyansatte rektoren overtar stafettpinnen fra avtroppende rektor Kathrine Skretting, som nesten kom i mål med universitetsprosjektet.
To avslag
Men Innlandet fikk avslag på universitetssøknadene sine.
— Hvordan skal du få til å lykkes med neste søknad?
— Universitetssøknaden er en hovedprioritet, men det er ennå ikke bestemt når den skal sendes inn på nytt.
— Men du vil sannsynligvis få æren eller skylda for å få søknaden i havn?
— Innlandet ønsker seg et universitet. Dette har vært mye og langt arbeid, jeg skal i tilfelle bare ta den den siste meteren i mål. Så æren her, den dagen vi lykkes, skal deles med mange, sier Svenkerud.
Han har god tro på at de skal lykkes, og sier de jobber godt og konstruktivt med Nokut. Det ble bråk og store protester fra et samlet Innlandet da Nokut underkjente søknaden i fjor.
Sittende rektor mente Innlandet ble forskjellsbehandlet og at det blir brukt andre kriterier for å få søknaden gjennom enn hos andre nye universiteter som er blitt akredditert i det siste.
Campusstruktur er diskutert og gjennomgått på flere flercampusuniversiteter.
Rolig rundt struktur
— Det er, eller har vært, en studiestedsdiskusjon i Innlandet også?
— Det er rolig rundt struktur i Innlandet nå. Studiestedene er der for alle, og jeg som ny rektor skal være rektor for alle, sier Svenkerud.
Han viser til at fusjonsplattformen sier at man skal være sterkere sammen.
— Det skal vi få til. Vi skal igang med en ny strategi for en ung organisjon, og vil forholde meg til styrets ønsker også her, sier han.
— Du fikk ikke hele styret i ryggen når de ansatte rektor. Stemmetallet ble 7-4 for deg som rektor. Hva tenker du om det?
— Jeg forstår at det kan være ulike meninger om kandidater, men jeg sov veldig godt i natt og skal gjøre mitt for at styret skal være fornøyd og forsøke å etterleve forventningene de har.
— Selv styreleder ønsket en annen kandidat enn deg?
— Det kjenner jeg ikke til. Jeg har hatt en hyggelig samtale med styreleder i dag og føler meg veldig velkommen, sier Svenkerud til Khrono fredag.
Levde dobbeltliv som varsler
Peer Jacob Svenkerud levde et dobbeltliv i tre år på 2000-tallet. Dette var før han kom til Høgskolen i Innlandet i 2012.
Han satt i toppledelsen i Norsk Tipping på Hamar som kommunikasjonsdirektør. Utad representerte han en bedrift som var i hardt vær etter at en varsler hadde avslørt tvilsom pengebruk i ledelsen i det offentlig eide selskapet.
Det offentligheten og de andre rundt ledelsesbordet i Norsk Tipping ikke visste, var at det var Svenkerud selv som var varsleren.
— Det måtte være noen spesielle år?
— Det var det. Men jeg har lært veldig mye av den, om hvor viktig det er med åpne og transparente organisasjoner, for eksempel. Men varslersaken er ikke en sak i den jobben jeg har nå.
— En gang varsler, alltid varsler? Du ble uopulær i enkelte kretser?
— En slik sak følger en gjennom hele livet. Jeg er veldig glad i Norsk Tipping og har et avklart forhold til dem i dag. Saken minner en om hvor viktig det å ha en forståelse for og følelse med omgivelsenes forventninger til institusjonen og å bygge tillit. Det blir viktig også i en rektorrolle. Saken har vært veldig belastende, men jeg er blitt mer bevisst på hva jeg står for selv som person og det er en trygghet. Men jeg kommer nok ikke til å bli en ufeilbarlig rektor, sier han.
— Men varslingsrutinene ved Høgskolen i Innlandet skal det være orden på under din ledelse?
— Jeg vil håpe at vi har kulturer som gjør at man ikke trenger å varsle. Takhøyde, utveksling av synspunkter og uenighet er viktig. En varslingssak er belastande både for den som varsler, den det blir varslet om og for organisasjonen som sådan, sier Svenkerud.
Gården Storhov et livsprosjekt
Men han viser til at varslingssaken førte han inn i akademia. Etter å ha tatt doktorgrad i USA og jobbet ulike steder i næringslivet, både i Telenor og i pr-byråer med lederutvikling og samfunnskontakt, ble det Norsk Tipping og etter hvert Høgskolen i Innlandet.
— Jeg er veldig glad for dette og synes jeg nå har en svært meningsfull jobb, sier Svenkerud.
Moren hans var lærer ved Elverum lærerhøgskole og selv bor han på ærverdige Storhov gård i Heradsbygda rett utenfor Elverum der flere generasjoner har bodd før ham. Blant andre hans tippoldefar, venstremann og «verdensmann» Helge Væringsaasen.
Navnet Storhov kommer av at gården ligger på et gammel gudehov.
— Gården er et livsprosjekt av vedlikehold og sette i stand. Jeg forpakter jord og driver skog sammen med en forvalter. Jeg har dessverre 10 tommeltotter og har bare en «minitraktor» og en firehjuling, forteller Svenkerud.
Kjøre mye rundt
Den påtroppende rektoren har hatt arbeidssted både på Rena og Lillehammer den siste tiden.
Som toppleder ved en flercampus høgskole som han selv kaller juvelen i Innlandet, må han framover belage seg på mye kjøring og tid i bil.
— Ja, jeg kommer til å kjøre mye rundt. Målet mitt er å være synlig eksternt og nær internt. Tida i bil kan brukes både til å samle tankene og snakke i telefonen, sier han.
Det er også en del av jobben.
Svenkerud tiltrer som rektor 1.mai.
Endringslogg 24.01.21. kl 13.33: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Høgskolen i Innlandet hadde sendt inn klage på avslaget på universitetssøknaden til Nokut. Dette stemmer ikke. Først var det vitenskapelig komite som sa nei til universitetsstatus, der fikk høgskolen anledning til å komme med tilsvar, og så sa Nokuts styre endelig nei. Innlandet jobber nå for å sende inn en søknad for andre gang. Vi beklager.
Nyeste artikler
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Nøttesteik — på godt og vondt
Distriktsløft krever mer enn flere studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut