rekruttering
Kan bli delt innstilling til rektorjobben i Innlandet
Styret skal etter planen ansette ny rektor torsdag.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Utvalget som jobber med å finne ny rektor ved Høgskolen i Innlandet har så langt, etter det Khrono erfarer, ikke klart å enes om én kandidat. Det ligger dermed an til at det kan bli delt innstilling når høgskolestyret etter planen skal foreta ansettelsen på ettermiddagen torsdag 21.januar.
Etter det Khrono kjenner til står kampen mellom intern søker og dekan ved Handelshøgkolen i Innlandet, Peer Jacob Svenkerud og den ene søkeren som er unntatt fra søkerlisten.
Den hemmelige søkeren skal etter det Khrono erfarer heller ikke ha bestemt seg ennå om han vil takke ja til jobben dersom han får tilbud om den. Khrono er kjent med hvem søkeren er, men har ikke lyktes i å komme i kontakt med vedkommende i løpet av helgen.
Opprørte over hemmelighold
Khrono har mottatt flere tips fra ansatte som er opprørt over hemmeligholdet i prosessen. Det stilles spørsmål ved hjemmelen for unntaket fra offentliggjøringen av alle søkerne.
— Mange oppfatter dette som at det nå gjøres forsøk på å «snikinnføre»ny rektor, sier en av tipserne.
NTL-leder ved Innlandet, Gro Vasbotten sa til Khrono sist uke at foreningen var skeptiske til kandidater som ikke ville fortelle hvem de er og at det er et demokratisk problem når det gjelder topplederstillingen ved en offentlig høgskole. Hun mener problemet er mindre dersom vedkommende ikke blir innstilt.
— Men det øyeblikket man går til innstilling og vedkommende blir innstilt til jobben, er styret nødt til å åpne saken, sa hun til Khrono.
Uro rundt ansettelser
Uro rundt ansettelsesprosesser av toppledere i det som tidligere var Hedmark og Oppland er ikke noe nytt.
Dekan Svenkerud var også blant søkerne da avtroppende rektor Kathrine Skretting fikk jobben i 2017. Den gang protesterte fagforeningsleder på prosessen og mente den burde stoppes fordi alle ikke hadde tillit til prosessen og habiliteten blant annet til hodejegeren som hadde rekruttert Skretting til rektorstillingen ved daværende Høgskolen i Lillehammer.
I 2015 skapte Svenkerud selv overskrifter da han valgte å trekke søknaden sin til rektorstillingen ved det som den gang het Høgskolen i Hedmark etter å ha vært inne til førstegangsintervju. Den gang ble også rekrutteringsprosessen ledet av Maren Kyllingstad, som da var styreleder for Høgskolen i Hedmark.
Nå er hun styreleder for HINN og leder arbeidet med å finne sittende rektor Skrettings arvtager. Kyllingstad er siviløkonom og har hatt flere lederjobber i det private næringslivet i Innlandet, inntil september i fjor jobbet hun som administrerende direktør i Innlandskraft.
Svenkerud søkte jobben før fristen gikk ut i november.
— Dette er en jobb jeg har veldig lyst på. Det er en krevende, men særdeles spennende jobb, og jeg kan vel ikke si annet enn at jeg er svært motivert, sa Svenkerud til Khrono den gangen.
Svenkerud i varslingssak
Nå vil ikke Svenkerud kommentere en eventuell delt innstilling og gjør Khrono oppmerksom på i en sms lørdag at han har taushetsplikt om den pågående prosessen.
Khrono har spurt flere i og rundt Høgskolen i Innlandet om hvorfor man ikke for eksempel kan enes om den interne kandidaten, Svenkerud, som nå prøver å bli rektor for tredje gang.
Flere trekker da fram historien fra Norsk Tipping på Hamar i 2007. Svenkerud var den gang kommunikasjonsdirektør og varslet om ukultur og en rekke frynsegoder og vennetjenester ved «Tippinga», som blant annet førte til at både adm.dir Reidar Nordby jr., styreleder og etterhvert også han selv måtte slutte i jobbene sine. Varsleren gjorde seg dermed upopulær i deler av det innlandske næringslivet.
— Men kan dette være grunnen til at han er omstridt over 13 år senere?
— Du har nok aldri bodd i en småby, svarer en av kildene til Khrono.
Det kom blant annet fram var at Norsk Tipping betalte for stell av toppsjef Nordby sin hage, men uten at han skattet av dette.
Riksrevisjonen gransket virksomheten i Norsk Tipping og gjorde flere kritikkverdige funn.
Blant annet skulle Reidar Nordby ha inngått kontrakter for en milliard kroner med et selskap som ble ledet av en nær venn av ham.
Svenkerud har nylig vært med på gi ut en fagbok om saken - der Svenkerud og Norsk Tipping er hovedcase om ulike problemstillinger rundt varsling i arbeidslivet.
Dag Rune Olsen i samtale
Tidligere rektor ved Universitetet i Bergen og nå nyansatt og påtroppende rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, var også i «innledende samtale» om rektorstillingen ved Høgskolen i Innlandet i november i fjor. På direkte spørsmål i Khrono før søknadsfristen gikk ut, var han ikke avvisende til å søke.
— Vurderer alt! sa han den gangen.
Etter det Khrono nå kjenner til så gjorde Olsen det i samtalen med Innlandets styreleder klart at han var i prosess til rektorjobben ved UiT og at han måtte forholde seg til et eventuelt tilbud fra UiT før han kunne avgjøre i Innlandet. Jobben i Tromsø hadde søknadsfrist 2.november, mens den opprinnelige søknadsfristen til rektorjobben i Innlandet var 11.november. Olsen ble ansatt i Tromsø i midten av desember.
Forlenget fristen
Ved Innlandet ble søknadsfristen forlenget til 6.januar, uten at det ble gitt noen nærmere begrunnelse enn at styret trengte lenger tid på prosessen, og styreleder Kyllingstad ville den gangen ikke oppgi hvem som hadde søkt da den første fristen gikk ut.
Høgskolen i Østfold, der NTNUs Berit Kjeldstad ledet ansettelsesprosessen hadde også søknadsfrist omtrent samtidig i november. De forlenget også søknadsfristen.
— Det som er krevende nå er at så mange institusjoner skal ansette nye ledere samtidig. Aktuelle navn går igjen flere steder, derfor kan det være en fordel å spre det litt og ta ting i en viss rekkefølge, sa Kjeldstad til Khrono i november.
Styreleder: Dette er en lukket prosess
Styreleder Maren Kyllingstad sier til Khrono lørdag kveld på spørsmål om delt innstilling at hun verken kan eller vil kommentere ansettelsessaken ved Innlandet.
— Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte noe som helst, da dette er en lukket prosess. Men det finnes per nå ingen ferdig og signert innstilling som er oversendt til styret, sier hun.
Kyllingstad bekrefter imidlertid at styremøtet som etter planen skal ansette ny rektor vil finne sted torsdag ettermiddag 21.januar. Møtet er ikke per søndag annonsert på høgskolens nettside. Etter det Khrono har grunn til å tro kan en endelig innstilling være klar tirsdag.
Khrono har klaget på at en søker er unntatt offentlighet fra søkerlisten, men har fått avslag. Begrunnelsen for avslaget er at høgskolen mener hensynet til søkers arbeidsgiver veier tyngre enn offentlighetens interesse for hvem som konkurrerer om å bli ny rektor ved høgskolen.
Høgskolen i Innlandet skal nå ha sendt Khronos klage på avslag om innsyn videre til Felles klagenemnd. Det er liten grunn til å tro at behandlingen vil være klar før styremøtet torsdag.