Siste fra forsiden:
Kortnytt
Disse fem får én UiO-pris hver
Styret ved Universitetet i Oslo (UiO) har utpekt årets vinnere av UiOs forskningspris, utdanningspris, formidlingspris, innovasjonspris og pris for yngre forskere.
I en nyhetsmelding på universitetets nettside kan man lese at forksningsprisen for 2025 går til professor Carl Henrik Knutsen ved Institutt for statsvitenskap.
Utdanningspirsen går til førsteamanuensis Stian Øby Johansen ved Institutt for offentlig rett, mens professor Gunnveig Grødeland får formidlingsprisen.
Sistnevnte holde til ved Institutt for klinisk medisin. Det samme gjør årets vinner av innovasjonsprisen, nemlig professor Jan Terje Andersen.
Prisen for yngre forskere går til professor Sirianne Dahlum ved Institutt for forstatsvitenskap.
— UiO rangeres som et av verdens beste universiteter; dette reflekterer kvaliteten til våre forskere og forskermiljøer, og årets tildelinger viser denne kvaliteten med all tydelighet. Det er bare å gratulere og si stor takk for stor innsats! sier rektor Svein Stølen i en uttalelse.
Vinnerne av UiOs priser for 2025: (F.v.) Carl Henrik Knutsen, Sirianne Dahlum, Stian Øby Johansen, Gunnveig Grødeland og Jan Terje Andersen. Lars Ankervold/UiO Ny underdirektør for Senter for global bærekraft
Ane Marte Rasmussen er ansatt som underdirektør ved Senter for global bærekraft ved Universitetet i Oslo (UiO).
Det melder UiO på sin side for ansatte.
Rasmussen er i dag seksjonssjef for samfunn og analyse i Utdanningsforbundet. Hun har ledererfaring fra forskningssektoren, deriblant fra Kunnskapsdepartementet, Universitetet i Sør-Norge og Forskningsrådet.
— Rasmussen får en svært viktig jobb med å sikre et godt samspill mellom forskningsmiljøene og administrasjonen i det nye, tverrfaglige senteret, sier universitetsdirektør Arne Benjaminsen.
Senterleder Helge Jordheim påpeker at Rasmussen fikk stillingen i kamp med mange godt kvalifiserte søkere.
Senter for global bærekraft åpner 2. juni. Rasmussen tiltrer 1. september.
Aasland la ned grunnsteinen i Haugesund
Byggingen av nybygget til campus Haugesund ved Høgskulen på Vestlandet er godt i gang.
— Det er flott at Haugesund nå får en splitter ny campus med flotte og moderne lokaler, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) da hun besøkte Haugesund fredag 16. mai, for å legge ned grunnsteinen.
Byggeprosessen startet allerede i januar i år, og nybygget skal etter planen stå klart til studiestart høsten 2026.
I tillegg starter ombyggingen av en eksisterende bygning på 1000 kvadratmeter i 2026, som skal ferdigstilles i 2027. Dette vil blant annet inneholde en ny studentbar med inngang mot Rådhusplassen, står det i en pressemelding fra Statsbygg.
— Bygget er etterlengtet og vil uten tvil spille en viktig rolle både for studentene våre, for fagmiljøene våre, men også for samfunns- og arbeidslivet i regionen, uttaler HVL-rektor Gunnar Yttri.
Sigrun Aasland la ned grunnsteinen dagen før nasjonaldagen. Terje Rudi/HVL UiT skal lede universitetsallianse
UiT Norges arktiske universitet overtar lederskapet for universitetsalliansen The Arctic Six.
Ansvaret skal de ha de neste to årene, skriver universitetet selv i en pressemelding.
Lederskapet innebærer samordning av felles programmer innen forskning, utdanning og innovasjon mellom seks arktiske universiteter i Norge, Sverige og Finland, som til sammen har 10.000 vitenskapelige ansatte og 100.000 studenter.
Nord universitet er også med i alliansen. De andre universitetene er Luleå tekniska universitetet, Universitetet i Umeå, Universitetet i Oulo og Universitetet i Lappland.
Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Dag Rune Olsen, mener universitetssamarbeidet kan gi mange gode ringvirkninger for nordområdene og at UiT kan bidra til å forsterke integreringsprosessen mellom de tre landene.
— The Arctic Six som allianse er mye mer enn enkeltdelene den består av. Vi deler ideer og innsikter og står overfor de samme utfordringene. Forskningsbasert kunnskap er avgjørende for samfunnsutvikling, uttaler UiT-rektoren.
Høgskole har startet jakten på nye bygg
Høgskolen i Østfold (HIOF) har startet på letingen etter nye undervisningslokaler i Fredrikstad, skriver NRK.
Leieavtalen for de nåværende lokalene på Værste-området går ut i 2030, og det har vist seg at lokalene ikke er de best egnede for fremtidig høyskoleundervisning og drift.
— Nå starter prosessen med å velge hvor høgskolen skal være i fremtiden, sier rektor Lars Petter Jelsness-Jørgensen.
— Vi har invitert private aktører til å melde sin interesse, og bidra til å utvide horisonten både når det gjelder tomter og eksisterende bygningsmasse, sier rektoren til NRK.
Høyskolen Kristiania har fått nytt navn
Høyskolen Kristiania har fått nytt engelsk navn.
I et brev til Lånekassen, som Khrono har fått innsyn i, skriver høgskolen at det gamle navnet Kristiania University College er byttet ut med Kristiania University of Applied Sciences.
Høgskolen begrunner byttet med at de har fått akkreditert to ph.d.-programmer og retten til å tildele graden philosophia doctor (ph.d.), og at de har en praksisnær profil.
«Dette kvalifiserer til å kunne bruke navnet Kristiania University of Applied Sciences», skriver høgskolen i brevet.
Brannalarmen: 90 studenter må ta eksamen på nytt
Brannalarmen gikk rett før klokken 10 onsdag på Universitetet i Stavanger.
Da satt det rundt 90 studenter og hadde eksamen i Kjølv Egelands hus. De ble evakuert.
– Ettersom de evakuerte studentene måtte være ute fra eksamenslokalet etter at eksamensoppgavene var gjort tilgjengelige, måtte disse eksamenene beklageligvis avlyses, sier utdanningsdirektør Bjarte Hoem ved UiS til Stavanger Aftenblad.
Det var eksamen i to fag. Alle studentene får tilbud om å ta eksamen så snart som mulig i inneværende semester. Alarmen skyldtes en teknisk feil i sprinkeranlegget.
Feil i resultatet på studentvalg
En regnefeil gjorde at det ble delt ut feil antall mandater etter valget til Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO).
Antall mandater ble regnet ut basert på studenttall som var for lave, melder Universitas. UiO hadde oppgitt et lavere antall studenter enn det antallet som er registrert som studenter i databasen for høyere utdanning.
Etter ny utregning blir det 27 mandater istedenfor 26, og listen Venstrealliansen får plassen. De har da like mange mandater som valgvinneren Lista.
Administrasjonen i Studentparlamentet informerte listelederne om feilen denne uka. Endringen skal ikke ha hatt noen praktisk betydning for hvordan valget ble gjennomført og dermed blir det heller ikke nyvalg.
Nyeste artikler
Ledig stilling: Ansv. redaktør og daglig leder i Khrono
Opprørt over at studentene ikke får delta på rektormøter. — Ukultur
Antall faglige ansatte er redusert med fire prosent
Ta oss med! Slipp oss inn!
Akademisk frihet i fritt fall: — Kanselleringskultur på steroider
Mest lest
Curt Rice slår alarm om Fulbright: — Programmet kan bryte sammen
Skjerpet sikkerheten etter at mann stalket ansatte og opptrådte truende
Navnet mitt på en artikkel jeg aldri skrev — med data som aldri fantes
Rita (25) vurderte å droppe ut. Det ville hun tapt mye penger på
Oppdragsgiverne forkastet rapport. Forskerne mener forskningsfriheten er brutt