opptak

Student skal ha byttet kjønn for å komme inn på prestisje­studium

Høye opptakskrav skal ha fått flere gutter til å gå til drastiske skritt for å sikre seg nok opptakspoeng.

Hovedbygningen til NTNU ligger på Gløshaugen i Trondheim.
NTNUs hovedbygning på NTNU Gløshaugen . Etter innføring av kjønnspoeng er kjønnsbalansen snudd på hodet ved prestisjestudiet Industriell økonomi og teknologiledelse.
Publisert Sist oppdatert

Ved opptak til det prestisjetunge indøk-studiet (industriell økonomi og teknologiledelse) ved NTNU ble det i år innført to kjønnspoeng for kvinner. Fasit etter opptaket er at kvinner ligger an til å kapre 170 studieplasser, mens menn fyller 82 plasser. Dermed er kjønnsbalansen snudd på hodet fra i fjor, da 119 kvinner og 165 menn kom inn på studiet.

Poenggrensen ved ordinært opptak er 68,4. Kvinneandelen er 67 prosent.

— Som å bytte mobilabonnement

Ifølge Finansavisen har de skyhøye poengkravene og de ekstra kjønnspoengene for kvinner fått minst en student til å skifte juridisk kjønn. Dermed klarte hen så vidt å komme over poenggrensen, og nå har vedkommende fått tilbud om studieplass.

— Fra jeg startet til kjønnsskiftet var gjennomført tok det cirka 7 uker, sier studenten til avisa:

— Det er cirka like lett som å bytte mobilabonnement.

Vedkommende hevder også at flere andre har byttet juridisk kjønn for å få tilbud om studieplass.

— Har ikke vi noe med

Dekan Monica Rolfsen ved NTNUs fakultet for økonomi sier til Khrono at hun tidligere har hørt et rykte om at en person skal ha byttet juridisk kjønn for å komme inn på studiet. Men hun kjenner ikke noe mer til problemstillingen utover det, og hun har ikke tenkt å følge opp saken.

— Hva slags kjønn studenten har og om en student bytter kjønn, og hvorfor, det har vi virkelig ikke noe med. Det er en privatsak, sier hun.

Tidligere har det vært en stor mannsdominans ved studiet, og de siste årene har kvinneandelen vært rundt 30 prosent. I fjor var andelen kvinner når 40 prosent, ifølge Rolfsen.

— Hvorfor var det nødvendig å innføre kjønnspoeng når kvinneandelen var såpass høy?

— Da vi søkte i mars 2022, var andelen rundt 30, mens andelen var økt til 38 prosent da søknaden ble innvilget, sier Rolfsen og legger til at de vil evaluere kjønnspoengene i høst.

— Men det er fortsatt et poeng at kvinneandelen i denne typen jobber i arbeidslivet er langt under 40 prosent, så det er uansett viktig at vi utdanner flere kvinner, sier Monica Rolfsen.

Powered by Labrador CMS