NTNU med rektor Gunnar Bovim (i midten), sliter med å nå opp til sine konkurrenter og samarbeidspartnere når det gjelder publiseringspoeng per ansatt. Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen (t.v) og Svein Stølen Universitetet i Oslo (t.h.) Foto: Siri Øverland Eriksen

NTNU langt bak Oslo og Bergen på publisering per forsker

Forskning. Det publiseres betydelig mindre per faglig ansatt på NTNU enn på Universitetet i Oslo og Bergen. NTNU ligger også under snittet for universitetene.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Målt i publiseringspoeng per ansatt i undervisnings- forsknings- og formidlingsstillinger (UFF-stillinger) ligger Norges største universitet godt under Universitetet i Oslo (UiO) og Universitetet i Bergen (UiB).

Fakta

Publiseringspoeng per faglig årsverk i 2018 ved universitetene

  • Universitetet i Oslo 1,84
  • Universitetet i Bergen 1,56
  • Universitetet i Stavanger 1,24
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet 1,21
  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet 1,21
  • Universitetet i Agder 1,04
  • Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet 0,98
  • OsloMet – storbyuniversitetet 0,81
  • Universitetet i Sørøst-Norge 0,66
  • Nord universitet 0,64

Snitt for de 10 universitetene: 1,26

Kilde: NSD/DBH

Mens NTNU kan skilte med 1,21 publiseringspoeng i 2018, har Universitetet i Oslo 1,84 og Universitetet i Bergen 1,56.

NTNU er også slått av Universitetet i Stavanger som ligger på 1,24 poeng per ansatt blant universitetene i Norge. Norges største, NTNU, deler dermed fjerdeplassen med Norges minste universitet, NMBU i Ås. De har begge 1,21 poeng.

NTNU under snittet

NTNU ligger også under snittet for samtlige 10 universiteter, som er på 1,26 poeng, går det fram av tall fra Database for høyere utdanning (DBH/NSD).

Men hvis vi tar med de vitenskapelige høgskolene og de private blir NTNU slått av enda flere; både MF (Meninghetsfakultetet) med 2,28, Høyskolen for Ledelse og Teologi med 1,50 og Handelshøyskolen BI med 1,28 publiseringspoeng per ansatt. Idrettshøgskolen er på topp av de offentlige høyere utdanningsinstitusjonene med 2,27 publiseringspoeng per UFF-ansatt.

Undervisningskvalitet er veldig viktig, men det er en del miljøer ved NTNU hvor det er for lite fokus på forskning.

Olav Bolland

Både NTNU og Universitetet i Oslo har hatt en svak oppgang fra 2017 til 2018.

Påpeker manglende kultur for forskning

Dekan ved Fakultet for ingeniørvitenskap ved NTNU, Olav Bolland, kommenterer tallene overfor Universitetsavisa og sier at mye av forklaringen ligger i manglende kultur for forskning.

— Man snakker ofte om at NTNU skal være fremragende i internasjonal sammenheng. Ved NTNU snakker vi for tiden mye om kvalitet i studieprogrammene. Undervisningskvalitet er veldig viktig, men det er en del miljøer ved NTNU hvor det er for lite fokus på forskning, sier han til Universitetsavisa.

Hans fakultet ligger godt over snittet på NTNU med 1,89 publiseringspoeng per faglig ansatt.

Fusjon ikke nødvendigvis forklaringen

— Det er gjerne fusjonen NTNU-ledelsen peker på når man skal forklare hvorfor NTNU ligger bak både UiO og UiB når det gjelder vitenskapelig produksjon, spør Universitetsavisa.

— Fusjonen har betydning, de tre høgskolene hadde ikke den samme tradisjonen for forskning. Men vi ser også at deler av miljøene i Gjøvik gjør det nokså bra, og kommer nokså raskt nå. Også i Ålesund ser vi at en del miljøer jobber godt med utvikling av forskningsaktiviteten, sier han.

Bolland sier videre at han tror samling av NTNU på én campus vil ha en gunstig effekt på forskningskulturen.

Tall per fakultet viser stor variasjon internt på NTNU. Mens Fakultet for ingeniørvitenskap ligger på topp med 1,89 poeng, ligger Fakultet for arkitektur og design lavest med 0,82 poeng og Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap på 0,83 poeng.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS