energi

NTNU oppretter «Team kjerne­energi» for å få mer forskning på kjernekraft

Både Energikommisjonen og statsråd Ola Borten Moe peker på behovet for mer kunnskap om kjernekraft.

Bilde av kjernekraftverket Grohnde i Niedersachsen, Tyskland
Det trengs mer kunnskap om kjernekraft, sier både statsråd Ola Borten Moe og Energikommisjonen. Derfor har NTNU nå opprettet en tverrfaglig forskningsgruppe som skal forske på nettopp kjernekraft. Avbildet er kjernekraftverket Grohnde i Niedersachsen, Tyskland.
Publisert Oppdatert

— Verdenssituasjonen gjør at det er viktig at vi har god kompetanse om, og følger nøye med på forskningen på, disse energikildene, sier Erik Wahlström leder av Institutt for fysikk ved NTNU i en pressemelding.

Det pekes på klimakrise, energikrise og krig i Europa når NTNU annonserer etableringen av «Team kjerneenergi». Målet er å tette kunnskapshull etter bestilling fra Energikommisjonen, ifølge pressemeldingen.

For i Energikommisjonens rapport «Mer av alt - raskere» skriver kommisjonen:

«Kjernekraft er ikke en løsning for Norge nå, men Norge bør løpende følge den internasjonale utviklingen innen kjernekraftteknologi og -sikkerhet.»

Fisjon og fusjon

— Vi vil ikke bare samle, men også utvikle kompetansen gjennom et økt tilbud innen fisjons- og fusjonsteknologi til studenter ved sivilingeniørstudium innen teknisk fysikk, sier Wahlström.

Etableringen baserer seg på tre behov:

  • Behov for oppdatert kunnskap om fisjonsteknologi.
  • Behov for oppdatert kunnskap om fusjonsteknologi.
  • Behov for utdanning av kandidater med kompetanse innen fagområdet.

— Det er viktig at vi har en god basiskompetanse innen alle grønne energiformer for å være rustet til fremtiden, helt uavhengig av om vi skal etablere kjernekraft i Norge eller ikke. For å ta riktige avgjørelser må vi ha bred kompetanse, og dette initiativet tetter kunnskapshull i Norge, sier instituttlederen i pressemeldingen.

Samarbeid med KTH

Ifølge Adresseavisen vil NTNU tilby studenter utdanning innen kjernekraftteknologi i samarbeid med Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm.

— Vi ser en fornyet interesse for kjernekraft. Vi har nesten ikke diskutert det på 30–40 år, og den gamle diskusjonen er helt glemt. Nå har det skjedd en stor teknologiutvikling, og vi er midt inne i en energikrise. Det er en veldig stor forandring, sier Wahlström til avisen.

Fra før av har NMBU på Ås og Universitetet i Oslo studieprogram der de underviser i grunnleggende kjernekjemi- og fysikk etter at regjeringen kom med 30 nye studieplasser i fjor.

Oppfordrer ungdommen til å søke seg til kjernekraft

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe gikk i helgen ut i Dagens Næringsliv med en klar oppfordring til landets fremtidige studenter.

— Jeg vil anbefale alle som lurer på hva de skal utdanne seg til: Søk studieplassene til kjernefysikk og kjernekjemi. Søknadsfristen er 15. april, sa han.

Han fremholdt det samme poenget som både Energikommisjonen og Team kjerneenergi:

— For at kjernekraft skal være en opsjon i fremtiden, må vi innhente kunnskap og bygge kompetanse som har ligget brakk litt for lenge.

Powered by Labrador CMS