Revidert Nasjonalbudsjett

Styrker atomforskning med 25 millioner kroner

Torsdag 12. mai legger regjeringen fram revidert nasjonalbudsjett. Borten Moe ønsker satsing på atomforskning.

Ola Borten Moe vil satse på et
Ola Borten Moe vil satse på et "stadig mer aktualisert område".
Publisert

Norge må forske på kjernefysikk og -kjemi, sier forskningsminister Ola Borten Moe. Han gir 25 millioner kroner til atomforskning.

Satsingen kommer i revidert nasjonalbudsjett, som legges fram torsdag.

— Nå ser vi behovet for å på nytt satse på forskning på et stadig mer aktualisert område, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til Nettavisen.

Ministeren avviser samtidig at det foreligger planer om atomkraft i Norge.

— Det er ikke noe vi tar stilling til nå. Dette handler imidlertid om å styrke forskningen rundt kjernefysikk og kjernekjemi, sier Borten Moe.

— Det er blitt ganske åpenbart gjennom de siste års hendelser, som handler om energi- og forsyningssikkerhet i Europa, men også på grunn av det som er skjedd i Ukraina, at flere land reviderer atomstrategien fremover, sier han.

Norge har lenge hatt forskningsreaktorer på både Kjeller og i Halden. Disse er blitt gamle, og skal ikke brukes fremover. Nå er det et prosjekt på gang for å fjerne reaktorene, som er alt annet enn en enkel øvelse.

— Som land er det uforsvarlig, etter mitt skjønn, å ikke forholde seg til det fenomenet. Det er uforsvarlig å ikke forsikre oss om at vi har kritisk kompetanse innenfor disse fagområdene, sier Borten Moe.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS