Kjernekraft

Norsk student­organisasjon stiller seg positive til kjerne­kraft

Norsk studentorganisasjon ønsker mer forskning og kunnskapsløft på kjernekraftfeltet.

NSO ønsker kunnskapsløft og mer forskning på kjernekraftsfeltet. Norge har tidligere hatt to forskningsreaktorer som IFE driftet fram til sent på 2010-tallet. Her fra Haldenreaktoren som var i drift fra 1958 til 2018.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sentralstyret i Norsk studentorganisasjon (NSO) skulle i helga ta stilling til en resolusjon som er positiv til kjernekraft.

Etter noen endringsforslag, blant annet en navneendring (fra «Politisk normalisering av kjernekraft»), ble resolusjonen «Akademisk normalisering av kjernekraft» vedtatt.

Dette betyr at NSO i likhet med Miljøpartiet De Grønne (MDG), stiller seg bak kjernekraft som en løsning for framtida.

— Jeg syns det er veldig spennende at dokumentet ble vedtatt og gleder meg masse til å følge opp denne resolusjonen sammen med all den andre politikken vår, sier påtroppende leder av NSO, Tuva Todnem Lund.

Det betyr også at avtroppende leder Andreas Trohjell, som før helgen ble klar for partiet Høyre, led nederlag. Han ønsket ikke at resolusjonen om kjernekraft skulle vedtas.

FAKTA

Resolusjonens punkter: «Akademisk normalisering av kjernekraft»

  • Kjernekraft kan spille en enda viktigere rolle i overgangen til et bærekraftig samfunn.
  • Norge burde være en pådriver for forskning på avanserte reaktordesign og anvendelse av fisjonsprodukter.
  • Regjeringen bør arbeide for å normalisere og destigmatisere kjernekraft gjennom et kunnskapsløft på feltet.

Kunnskapsløft i sentrum

Kjernekraftdebatten og denne resolusjonen skapte splittelser innad i arbeidsutvalget. Resolusjonen ble stemt gjennom på NSO sitt sentralstyremøte i helga. Sentralstyret er det øverste politiske organet i NSO mellom Landsmøtene.

Forskning og kunnskapsløft står sentralt i NSO sitt nye politiske dokument. Blant annet blir bærekraft og akademisk frihet brukt som argumenter for resolusjonen.

— Skal vi klare å møte klimautfordringene må vi ta i bruk de ressursene vi har. Det har skjedd mye positivt rundt kjernekraft de siste årene, og det er bra at Norsk studentorganisasjonen kan jobbe for forskning og kunnskapsløft på feltet, sier Tuva Todnem Lund.

Gjennom debatten på møtet kommer det fram at det er stor enighet rundt innholdet i resolusjonen. Noen, blant andre flertallet i Arbeidsutvalget, mente at resolusjonen ikke var relevant nok som studentpolitikk.

Powered by Labrador CMS