Relatert innhold
Statsbygg skal 3D-printe studentbygg
Studenter ved NTNU kan delta i konkurranse for å bygge Norges første 3D-printede bygg.
Bygningen skal være for studenter og vil bli 3D-printet i betong. Statsbygg ønsker å kutte kostnader, redusere klimaavtrykk og endre tankemåter rundt design og bygg.
NTNU-studentene får to uker på seg til å designe forslagene sine. En jury velger vinner i februar, og etter dette blir det anbudsprosess for Statsbygg. Etter planen skal bygget stå ferdig ved Statsarkivet bak Samfundet i løpet av dette året.
– Det ligger i Statsbyggs samfunnsoppdrag å utfordre en etablert byggenæring og bidra til læring, utvikling og forbedring. Studenter bidrar med nye tanker, og vi bruker våre egne byggeprosjekter til å tenke innovativt og høste erfaringer, som vil komme alle i næringen til gode. Sånn kan vi dra lasset sammen og i riktig retning, sier Cathrine Mørch, som er direktør for digitalisering og utvikling i Statsbygg, i en pressemelding.
Mørch og digitaliseringsminister Karianne Tung satte startskuddet for konkurransen mandag.
Skroter videreutdanning i aldring og eldres helse
Den 35 år gamle tverrfaglige videreutdanningen i aldring og eldres helse ned ved NTNU skal nå avvikles.
Det skriver Sykepleien.
Den toårige samlingsbaserte tverrfaglige videreutdanningen på masternivå har i dag 23 studenter, som er fordelt på fem grupper med ulike helsearbeidere. Halvparten av dem er sykepleiere.
Det har vært 105 primærsøkere til de 30 plassene på hvert kull siden 2019.
Sykepleien har spurt helsedekan ved NTNU, Siri Forsmo, hvorfor de har valgt å kutte akkurat videreutdanningen i aldring og eldres helse.
— Det tverrfaglige masterprogrammet er et av studietilbudene som vi ikke er pålagt å ha. I vurderingen av hva vi skal gjøre mindre av, har vi måttet velge mellom hva vi må gjøre og hva vi bør og kan gjøre. I tillegg må noe av det vi må gjøre, gjøres på nye måter, med færre ansatte, svarer dekanen.
15 søkere ønsker å bli viserektorer på NTNU
NTNU ansetter svært mange ledere fram mot ny åremålsperiode 1. august.
Nå skal stedlige ledere i Gjøvik og Ålesund ansettes for nye fire år.
I NTNU Ålesund har nåværende viserektor Anne-Lise Sagen Major allerede meldt fra i Khrono om at hun ønsker å fortsette i jobben. Viserektor Gro Kvanli Dæhlin ønsker ikke en ny periode.
Søkere Ålesund
Frithiof Svenson, selvstendig næringsdrivende , 44 år
Hans W. Flisnes, daglig leder, 63 år
Tore Relling, avdelingsleder, 46 år
Anne-Lise Sagen Major, viserektor, 51 år
Atul Sagade, førsteamanuensis, 44 år
Ingvild Bergom Lunde, ph.d.-rådgiver, 37 år
Søkere Gjøvik
Frithiof Svenson, selvstendig næringsdrivende, 44 år
Konstantin Khomkin, HHTECH AS, 44 år
Kim Jarle Wroldsen, rådgiver, 34 år
Marius Pedersen, professor, 41 år
Eirik Bådsvik Hamre Korsen, førsteamanuensis, 48 år
Øyvind Edvardsen, fakultetsdirektør, 62 år
Zafer Özgen, instituttleder, 61 år
Stephen Dobson, dekan, 62 år
Kevin-Peter Gradwohl, leder, 30 år
Værmeldere danket ut NTNU
For 21. gang er det gjort en profil over norske etater, som viser hvor godt omdømmet deres er ute i befolkninga.
— Dette er hyggelig lesning, konstaterte rektor Tor Grande på styremøtet torsdag.
På totalinntrykk kommer NTNU på tredjeplass når det gjelder best omdømme. De andre universiteter og høgskoler kommer langt ned på lista.
NTNU må imidlertid se seg slått av Meteorologisk institutt, som har best omdømme av alle etater.
— Det er skuffende at folk tror mer på værmeldinga enn på forskning, spøkte Aksel Tjora.
— De driver jo med forskning der også, repliserte Grande.
På andreplass kommer Folkehelseinstituttet (FHI).
— Dette er ferskvare, så vi er nødt til å jobbe med å opprettholde det gode inntrykket, mente Grande.
Styreleder Remi Eriksen sa lettere overveldet at nå måtte styret nesten ta seg en pause. Det ble det ikke noe av, men styret satte pris på resultatet og klappet rundt styrebordet.
Anne Borg er på plass på veggen
Et maleri av tidligere NTNU-rektor Anne Borg ble torsdag hengt opp i rektorgalleriet i Rådssalen i hovedbygningen på Gøshaugen.
Avdukingen skjedde under en mottakelse fredag hvor NTNU ønsket å takke henne for innsatsen hennes som NTNU-rektor fra 2019 til 2023.
Borg er den første kvinnelige rektoren fra NTNU som henger på veggen, skriver Universitetsavisa. Den eneste andre kvinnen på veggen er Eva Sivertsen som var rektor for Den allmennvitenskapelige høgskolen i Trondheim fra 1975 til 1981.
Håkon Gullvåg er kunstneren bak portrettet av Borg. Rundt 70 gjester tok turen til Rådssalen for å delta på mottakelsen.
Borg hadde vært rektor i fire år, og hadde snaut to år igjen av åremålet sitt, da hun måtte gå av for et års tid siden etter å ha refset to NTNU-forskere i et innlegg i Dagens Næringsliv.
Borgs tette kontakt med Norsk Industri i forbindelse med leserinnlegget førte til en større diskusjon om både akademisk ytringsfrihet og institusjonelle avtaler mellom universitetet og næringslivet.
NTNU-ansatte foreslår færre ledere for å spare penger
Færre ledere, færre reiser og mindre hotellbruk. Det er de mest populære forslagene fra de ansatte i Fellesadministrasjonen ved NTNU for å spare penger, melder Universitetsavisa.
Administrasjonen skal ifølge avisen spare 45 millioner årlig, og forslagene er sendt inn til direktøren fra ansatte.
Blant de øvrige forslagene er blant annet kutt i julebord, fruktavtaler og papiraviser, samt sjeldnere utskifting av telefoner og datamaskiner og mer bruk av julebord.
Ifølge avisen skriver Haugstad i en melding på universitetets intranett at det er mange gode forslag, men at det er viktig å holde på flere av de sosiale utgiftene som smaker mer enn de koster.
NTNU-student skal lede ny romfartsorganisasjon
NORSTEC (Norwegian Space Technology Collective) er navnet på en ny romfartsorganisasjon, som ifølge en pressemelding binder sammen fem norske universiteter i jakten på å styrke Norges posisjon i den globale romindustrien.
Organisasjonen ble lansert under årets Spaceport Norway-konferanse, der det også ble offentliggjort at organisasjonens leder er Freider Fløan, som for tiden holder på med elektroingeniørstudiet ved NTNU.
— Det å være leder for en organisasjon med så mye samlet engasjement, lidenskap og fremtidsoptimisme for Norge sin posisjon i romfart er en utrolig givende mulighet, sier Fløan i en kommentar til Adresseavisen, som har omtalt den nye organisasjonen.
De fem høyere utdanningsinstitusjonene som er representert i organisasjonen er NTNU, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Oslo, UiT Norges arktiske universitet og Universitetet i Sørøst-Norge.
Organisasjonen har så langt 400 medlemmer blant studenter fra seks ulike universiteter og høgskoler.
— Målet vårt er å sikre Norges fremtid i den internasjonale romindustrien, sier Freider Fløan.
Barnepsykolog og journalist vant NTNU-pris
Lørdag ble NTNUs litterturpris delt ut i Trondheim. Barnepsykolog Katrin Glatz Brubakk og journalist Guro Kulset Merakerås vant den gjeve prisen for boken «Moria - på innnsiden av Europas støste flyktningleir».
Juryleder for NTNUs litteraturpris, Karolina Drozdowska, førsteamanuensis på Institutt for språk og litteratur ved NTNU, uttaler følgende til NTNUs hjemmeside:
— Dette er et sakprosaverk som får oss til å rette blikket mot tragedier som skjer rundt oss i verden, selv om vi ofte har lyst til å se bort og leve vårt trygge privilegerte liv i det trygge privilegerte landet vårt. «Moria - på innsiden av Europas største flyktningleir» får oss til å se, forstå, og ta ansvar. I dag trenger vi slike bøker mer enn noen gang før.
«Moria - på innnsiden av Europas støste flyktningleir» er oversatt til tysk, og ble delt ut til samtlige representanter på Stortinget etter en folkespleis blant lesere våren 2023.
90 millioner til brikkesatsing
Sintef, fire norske universiteter og Electronics Coast blir et av 27 europeiske kompetansesenter for mikrobrikker, støttet av EU og Forskningsrådet.
NTNU, Universitetet i Oslo, Universitetet i Sørøst-Norge og UiT Norges arktiske universitet skal sammen med Sintef og Electronic Coast i fire år samarbeide om kompetansesenteret CC-Norchip.
— Under pandemien så vi en global leveransekrise av mikrobrikker. Dette, i tillegg til den geopolitiske situasjonen, har satt fokus på sårbarhetene for tilgangen til avansert teknologi. Vi er derfor veldig glade for at Norge nå vil ta del i denne satsingen, sier Trond Runar Hagen, konserndirektør i SINTEF Digital, i en pressemelding.
Etablering av kompetansesenteret starter i januar 2025, og partene vil drive samarbeidet i fire år.
Eksamenskrøll ved NTNU
NTNU satte opp to eksamener på samme tidspunkt, skriver Adresseavisen.
Avisen har intervjuet tre studenter som forteller at de meldte seg opp til to eksamener 10. desember, en fra klokken 9 til 12 og en annen fra klokken 15.
Etter at fristen for å melde seg opp til eksamen var ute, fikk de tre vite at eksamenen som skulle begynne klokken 15 var flyttet til klokken 9. Da de fikk vite om eksamenskollisjonen, var det for seint å melde seg opp til andre fag i stedet. Fristen hadde gått ut for lengst, skriver Adresseavisen.
Studentene er kritiske til hvordan NTNU har behandlet saken. De må nå vente i åtte måneder for å ta den siste eksamenen.
Avdelingsdirektør ved avdeling for utdanning, Anniken Løe, forteller til Adresseavisen at NTNU har prøvd å finne en løsning, dessverre uten hell.
— Vi må ta hensyn til alle studenter som følger et ordinært studieløp, skriver hun i en e-post.
Vil ha 20 mill. til nytt arktisk skip
Når forskningsskipet Helmer Hansen pensjoneres snart, ønsker tre aktører i nord 20 millioner til en arvtaker.
UiT Norges arktiske universitet mener man ikke lenger kan reparere og modernisere Helmer Hansen, som ble bygget i 1988. Derfor ber de om en siste bevilgning på 25 millioner til vedlikehold på Helmer Hansen, og 20 millioner til et nytt forskningsskip, melder iTromsø.
UiT samarbeider med NTNU og Universitetssenteret på Svalbard om det nye forskningsskipet. prosjektet mellom de tre aktørene kalles et flytende, arktisk campus.
— En ny flytende arktisk campus legger til rette for å samle data fra satellitter i rommet like effektivt som trålen i havet. Dette gjør det mulig å kartlegge våre enorme havområder i en helt annen skala enn på dagens fartøy, sier Jørgen Berge, dekan for UiTs fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi i en pressemelding.
Helmer Hansen vil være ferdig seilet i 2030.
Æresdoktor ved NTNU får nobelpris
James Robinson er en av tre som er tildelt nobelprisen i økonomi, og han er æresdoktor ved NTNU, melder flere medier.
Robinson er professor i globale konfliktstudier ved Universitetet i Chicago. Han ble utnevnt til æresdoktor ved NTNU i 2021, og har samarbeidet flere ganger med NTNU-professor Ragnar Torvik. De to har skrevet 13 vitenskapelige artikler sammen.
— Han har vært svært generøs overfor vårt institutt, og gjennom hele sin karriere har han invitert ph.d.-studenter fra oss til å komme på forskningsopphold i hans gruppe. Nylig har ph.d.-student Gina Arnesen Eckoff kommet hjem fra ett års utenlandsopphold i Chicago hos Robinson, forteller Torvik til nettsiden Gemini.
De andre to vinnerne er Daron Acemoglu og Simon Johnson, som begge jobber ved MIT i USA. Trioen har forsket på samfunnsinstitusjoner og ulikheter i lands økonomi. De har blant annet funnet en kobling mellom kolonialisering, samfunnsinstitusjoner som fulgte kolonialisering og økonomisk vekst.
NTNU: Sterkt bekymret
— Førsteinntrykket mitt er at dette forsterker den allerede krevende situasjonen for NTNU. Det bekymrer oss sterkt.
Det sier NTNU-rektor Tor Grande i en pressemelding fra universitetet etter at regjeringen i formiddag la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2025.
— I en tid der Norge trenger å satse på kunnskap og kompetanse, velger dessverre regjeringen i realiteten å levere et svakt budsjett for sektoren. Det svekker vår mulighet til å bidra til omstilling, sier Grande.
I pressmeldingen skriver universitetet at den dramatiske konsekvensen av dette budsjettet er at NTNU må fortsette med innsparinger og nedbemanninger.
Samtidig legger rektor Grande til at NTNU er fornøyde med å få 15 nye studieplasser i medisin og 20 nye studieplasser innen IKT.
Har tilbudt alle vitenskapelig ansatte sluttpakke
Onsdag ble det lagt ut informasjon om søking på sluttpakker til alle vitenskapelige ansatte ved Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU. Det bekrefter dekan Siri Forsmo til Khrono.
Fristen for de som ønsker å søke er 18. oktober. Fakultetet må spare store summer, og i den forbindelse kvitte seg med rundt 90 årsverk.
— Vi håper vi kan innfri tilstrekkelig antall sluttavtaler til at vi unngår å måtte gå til oppsigelser av ansatte, skriver Forsmo i e-posten.
Målet, ble det sagt under sist fakultetsstyremøte, er at sluttpakkene som innvilges skal være gjeldende fra 1. desember. Det vil si at de håper at de ansatte som får innvilget, og takker ja til, sluttpakke har ryddet kontoret, låst døren og ruslet ut dørene for siste gang før den tid. Med seg på veien vil de ha en sjekk på 9 til 18 måneders etterlønn.
Dersom det ikke er nok personer som takker ja til sluttpakke ser fakultetet for seg å sende ut varsler om oppsigelse i februar.
To teltleirer pakker ned
Forrige uke pakket NTNU ned sin teltleir for Gaza, og nå gjør studenter ved Universitetet i Oslo (UiO) det samme, melder studentavisene Under Dusken og Universitas.
Forrige uke pakket studenter ved NTNU ned teltene sine etter at ledelsen hadde imøtekommet dem på tre av fire krav. Nestleder i Studenter for Palestina, Lise Behné Eie, sier gruppen vil endre strategi for å få gjennomslag for sitt siste krav.
Teltleiren på Blindern campus ved UiO pakkes ned den 14. oktober, forteller pressekontakt Helena Natvig Safi til Universitas. Aktivistene vil bruke deres mobilisering og engasjement på nye måter.
Equinor dropper UKA
Flere medlemmer av Samfundet ved NTNU ønsket å droppe Equinor som sponsor, men fikk ikke flertall. Nå har Equinor selv trukket seg, skriver Universitetsavisa.
Uka er en kulturfestival i Trondheim som arrangeres av Studentersamfundet, en studentorganisasjon ved NTNU.
Equinor sier de har endret sin sponsorstrategi.
— Vi vil fokusere mer på å sponse de som leter etter bedre løsninger for energiomstillingen. NTNU og NTNU-studentene vil fortsatt være viktig for oss. Men vi ønsker å fokusere midlene inn på de som ser etter de bedre løsningene, sier Rikke Høistad Sjøberg, pressetalsperson for Equinor.
Sjef for Uka, Selma Lindseth Lindeman, sier til Universitetsavisa det ble kommunisert tidlig fra Equinor at de skulle trekke seg. Dermed kan Uka justere budsjetter og finne andre muligheter.
Lager hull i Høgskoleparken
Det er hull i Høgskoleparken i Trondheim. I forbindelse med campussamlingen gjennomfører NTNU Vitenskapsmuseet arkeologiske utgravinger.
– Den foreløpige hypotesen er at vi befinner oss i utkanten av et gårdstun, trolig fra vikingtiden eller tidlig middelalder, sier prosjektleder Merete Moe Henriksen til Under Dusken.
Hun sier at utgravingene ligger i området som senere skal gi plass til utbygging av campus, og det er derfor de har fått tillatelse til å gjennomføre arkeologiske undersøkelser der.
Kommunikasjonsleder Mette Siri Brønmo hos byggherreavdelingen hos Statsbygg forteller at de arkeologiske utgravningene vil pågå frem til midten av september.
– Områdene der det gjennomføres arkeologiske utgravinger skal deretter istandsettes som de var før utgravingsarbeidet startet, men trærne som er felt vil ikke bli reetablert, sier Brønmo.
Får NTNUs kunstpris
NTNUs kunstpris for 2024 går til kunstneren Eva Ballo. Prisen får hun for kunstverket Nobelvägen.
— Det er en veldig fin anerkjennelse, sier Ballo i ei pressemelding fra NTNU.
Prisen er på 20.000 kroner og tildeles en kunstner som har utdanning fra Kunstakademiet i Trondheim eller en annen utdanning fra NTNU.
Nobelvägen er en serie av tre madrasser som kunstneren laget under koronapandemien.
Mange flere vil ha begrunnelse
Antallet studenter som ber om begrunnelse for sensuren, har økt kraftig ved både NTNU og Universitetet i Oslo.
Det viser tall som Dagens Næringsliv (DN) har innhentet.
På fem år har antallet studenter ved NTNU som ber om sensurbegrunnelse økt med over 200 prosent. Universitetet fikk 46.200 krav om sensurbegrunnelse i 2023.
Ved Universitetet i Oslo har antallet som vil ha en begrunnelse økt med over 20 prosent siden 2020. Der kom det i fjor 24.380 krav.
En forklaring på økningen kan være at det i 2019 ble mulig å be om begrunnelse ved å trykke på en knapp i systemet der karakterene offentliggjøres, opplyser UiO i en e-post til DN.
Som Khrono har skrevet tidligere, er det ikke bare de som får de dårligste karakterene som ber om begrunnelse. Også studenter med toppkarakter ber om begrunnelse for at de får A.