Nær halvparten av legene i Norge er utdannet i andre land. For de norske medisinstudentene i Polen ble statsbudsjettet for 2023 en kalddusj. De anslår at det gir dem over 100.000 kroner mer i gjeld.
Johannes Korneliussen og Eirik Isakens Giske går andreåret på Det medisinske universitetet i Gdańsk.Foto: Espen Løkeland-Stai
Norsk helsevesen er avhengig av at de reiser ut. Nå får de titusener mer i gjeld hvert år
Gdańsk (Khrono): Spekulasjonene svirrer rundt på campus ved det medisinske universitetet i Gdańsk. Klassene med undervisning på engelsk blir mindre, flere studieplasser fylles opp av polske.
Hva skjer? Er det et blaff? En trend? Uttrykk for at Polen vil utdanne flere leger til eget helsevesen.
— Det spekuleres jo litt i om Polen kanskje har behov for disse plassene selv.
Johannes Korneliussen løfter på skuldrene, mens studiekamerat Eirik
Isaksen Giske legger til at han har hørt at også Polen sliter med legemangel, at forklaringen kan ligge der.
Nær halvparten av legene utdannet i andre land
Det er onsdag formiddag i Stare Miasto, gamlebyen i Gdańsk, ved utløpet av elva Motława nord i Polen. På en kafe i gata Mariacka, som strekker seg mellom den mektige Mariakirka og elva, nyter de to norske medisinstudentene en kopp kaffe i pausen mellom undervisning og egne studier.
FAKTA
Norske medisinstudenter i utlandet
Antallet norske gradsstudenter som har fått støtte fra Lånekassa til medisinstudier i utlandet, foreløpige tall for studieåret 2022-23.
Polen: 1148
Ungarn: 553
Slovakia: 349
Danmark: 277
Latvia: 190
Tsjekkia: 101
Bulgaria: 70
Kroatia: 39
Kypros: 36
Romania: 31
Sverige: 29
Tyskland: 29
Litauen: 29
Storbritannia: 15
Spania: 13
Italia: 12
Nederland: 11
Irland: 6
Bosnia-Hercegovina: 5
I tillegg er det under fem i følgende land: Serbia, Sveits, Tyrkia, Frankrike, Østerrike, Australia, Ukraina, USA, Malta, Russland, Estland, Georgia, New Zealand
Kilde: Lånekassa
De er langt fra de eneste norske som studerer medisin i Polen.
Tall fra Lånekassa viser at det nå er 3029 norske medisinstudenter i utlandet. Av disse er mer enn hver tredje, hele 1148, ved universiteter i Polen. Historiske tall Khrono får fra Lånekassa viser at det har holdt seg stabilt de siste ti årene.
Det norske helsevesenet er avhengig av de som reiser ut for å komme tilbake og jobbe som leger i Norge, det er for få studieplasser i Norge til å dekke behovet for leger.
Hvert år uteksamineres det rundt 500 norske leger ved utenlandske universiteter. Hele 45 prosent av nær 30.000 yrkesaktive leger i Norge i 2021 var utdannet i andre land, viser en studie publisert i fjor, de fleste av dem er norske statsborgere som har studert i andre land.
Flest i Polen
Det er ikke noe nytt, tilbake på femti- og sekstitallet studerte rundt halvparten av de norske medisinstudentene i utlandet, men det falt, før det fra nittitallet økte kraftig, til dagens nivå.
Samme studie viste også at det har vært en dreining i hvor folk reiser ut for å studere medisin, mens de tidligere reiste til Tyskland og andre vesteuropeiske land, reiser flere nå til østeuropeiske land, der opptakskravene er lavere og skolepengene er moderate.
Norsk helsevesen er altså avhengig av disse, ikke minst de som reiser til Polen, der det er desidert flest norske medisinstudenter utenfor Norge (se faktaboks).
Selv om spekulasjonene som svirrer rundt på campus i Gdańsk er nettopp det, spekulasjoner, så pirker de ved denne avhengigheten. Hva om et land som Polen skulle bestemme seg for å prioritere disse studieplassene for utdanning av leger til eget helsevesen?
— Norge kan potensielt møte en betydelig utfordring, sier Johannes Korneliussen og spør hvor landet da skal finne disse studieplassene.
Kuttet i stipendandel
Det er ikke en ukjent problemstilling i Norge.
I 2019 anbefalte Grimstad-utvalget at det skulle opprettes 440 nye studieplasser innen medisin, slik at en kan utdanne 80 prosent av legene en trenger seg, tilsvarende 1076 studieplasser. Fra regjeringshold er det blitt sagt at en vil følge opp utvalget og utdanne flere av de vi legene som trengs i Norge i framtida selv.
Det er blitt opprettet noen nye studieplasser, men det er langt igjen til anbefalingen fra utvalget. Fra universitetshold pekes det på at prisen for å utdanne en lege er høy, og at det trengs penger fra departementet.
Uansett er en altså avhengig av studenter som Johannes og Eirik.
Det var derfor litt av en kalddusj da statsbudsjettet for 2023 ble vedtatt. Nå må de betale mer av den dyre utdanningen av egen lomme.
Norske studenter som tar utdanning utenfor Norden har rett på stipend og lån for å dekke noe av skolepengene. Tidligere fikk studentene 70 prosent som stipend, resten som lån, med statsbudsjettet ble andelen som gis som stipend redusert til 40 prosent.
Får titusener i økt gjeld
For studentene i Gdańsk, som betaler i overkant av 100.000 kroner i skolepenger, betyr det titusener i økt gjeld.
— Man føler ikke akkurat at man blir hørt når de gjør det enda dyrere og potensielt øker klasseskillet betraktelig. At vi straffes økonomisk når vi drar til utlandet og tar en profesjonsutdanning det faktisk er behov for i Norge, føles jo urettferdig, sier Johannes.
Både Johannes og Eirik går andre året på medisin. De presenterer Khrono for regnestykker der det årlige stipendet fra staten reduseres fra i overkant av 70.000 til 40.000 som følge av endringene i statsbudsjettet. Det gir mer enn 30.000 kroner i økt gjeld hvert år. Johannes anslår at når han ferdig med studiene i juni 2027, vil han ha 132.000 kroner mer i gjeld enn han ville ha hatt med den gamle regelen.
— Jeg har vanskelig for å se rasjonale bak beslutningen, ettersom de vedtatte endringene i statsbudsjettet fører til økt gjeld. Dette gir ingen insentiver for studenter til å dra til utlandet for å utdanne seg som leger, sier Eirik.
For mange er det allerede dyrt å skulle reise ut for å studere. Tall fra Lånekassa viser at gjennomsnittsgjelda ved avsluttet utdanning i Norge var på 355.000 kroner i 2021, for utenlandsstudentene var den langt høyere, i snitt på 641.000. Det ble pekt på skolepenger som hovedgrunn.
Konsekvensen av dette, er jo igjen at det blir vanskeligere å ta utdanningen i utlandet.
Eirik Isaksen Giske
Det er allerede dyrt nok å skulle reise ut og betale skolepenger, sier studentene Khrono møter i den polske havnebyen. På toppen av dette peker de på at ting generelt er blitt dyrere, prisvekst og svak kronekurs tærer på lommeboka. Leieavtalene har gått opp. Arbeidsmengden på studiet gjør at de heller ikke kan jobbe ved siden av.
— Konsekvensen av dette, er jo igjen at det blir vanskeligere å ta utdanningen i utlandet, sier Eirik, som tidligere har fortalt om det samme i Stavanger Aftenblad.
Det gjelder ikke bare de som studerer i Polen. Det var nettopp blant annet prisvekst og svak krone Ansa-leder Anna Handal Hellesnes pekte på da hun tidligere i år ba regjeringen heve studiestøtten til EUs fattigdomsgrense.
Mer hierarkisk
Den nevnte studien, med tall over norske leger utdannet i utlandet, ser også på hvor tilfredse ferdig utdannede leger er med utdanningen.
Studien viser at de som har studert ved universiteter i østeuropeiske land er jevnt over mindre fornøyde med lærestedet enn de som studerte i Norge.
— Så det er greit å være oppmerksom på, for de som søker seg ut, at det kan være litt utfordrende, sa Jannecke Wiers-Jenssen ved Senter for Profesjonsstudier, OsloMet, til Khrono da studien ble publisert.
Hun understreket samtidig at når du spør folk som har studert i Øst-Europa om hva de tenker tre-fire år etter endt utdanning, da er det ikke sånn at de vurderer kompetansen sin som dårligere.
— Det kan være de lærer vel så mye, men de trives ikke så godt med utdanningssystemet, slo hun fast og viste til at studiemodellen er annerledes, at den oppfattes av norske studenter som litt gammeldagse og mer hierarkisk.
Det siste er noe de norske studentene vi møter i Gdańsk kjenner seg igjen i.
— Det er jo et hierarki, professorene skal tiltales som professor eller doktor, noe annet kan man bare glemme. Det forventes en enorm respekt fra elevene, det er ikke noe kjære mor, du forventes å ha svaret før du stiller et spørsmål, du skal alltid komme forberedt og får høre det hvis ikke du er forberedt i timen, sier Johannes.
Hierarkiet blir samtidig mindre jo lenger opp i trinnene de kommer sier de, respekten for elevene blir større, de behandles i større grad som kollegaer.
Har oppmøteplikt
Det er få tegn i gamlebyen i Gdańsk på de enorme ødeleggelsene under andre verdenskrig, da store deler av byen ble lagt i grus, den ble bygd opp igjen og står der nærmest som om ingenting skulle ha skjedd.
Et stykke unna ruver kranene ved det gamle Leninverftet, i dag Stocznia Gdańska (Gdańsk verft), som monumenter over streikene sommeren 1980, ledet av Lech Wałęsa, som førte til etableringen av Solidarność.
I dag er gatene i byen preget av krigen i nabolandet Ukraina, etter den russiske invasjonen for over ett år siden. Trikkene kjører med polske og ukrainske flagg, slagord mot Russland preger flere murvegger. De to norske medisinstudentene Khrono møter i byen forteller at det kom som et sjokk da hørte at Russland hadde invadert nabolandet, men i dag preger det hverdagen mindre, de er mer skjermet enn byer nærmere grensa, poengterer de.
Mens det var mer tilfeldig at de to medisinstudentene havnet akkurat her, nord i Polen, legger de ikke skjul på hva som er hovedgrunnen til at de søkte seg til medisinstudier i utlandet.
— Karakterkravet for å kunne komme inn i
Norge er for høyt. Jeg vet ikke om jeg noen
gang hadde kommet inn i Norge, selv hvis jeg skulle tatt opp fag, som Johannes sier det.
Begge har studert andre steder før de kom hit, Johannes studerte fysioterapi i Danmark, Eirik har studert to år ved Universitetet i Bergen.
— Det er to veldige ulike skolesystem, sier Eirik og peker på at mens det er lettere å komme inn her enn i Norge, er det harde krav for å komme videre. Han sier de hadde rundt 70 prøver de måtte bestå for å gå videre fra det første året.
I Gdańsk har de dessuten oppmøteplikt. Takler du ikke undervisning i et fag må du likevel møte, så får du heller gå hjem etterpå og studere på egen hånd.
Er mer fornøyde med studiemiljøet
Mens de er generelt mindre fornøyde med lærestedet, viser samme studie at norske medisinstudenter i Øst-Europa er mer fornøyd enn andre med studiemiljøet. Også her kjenner studentene i Gdańsk seg igjen.
— Man kommer veldig tett sammen når man går gjennom dette studiet i seks år, og er
fremmede i et nytt land. Nå er det jo vi
som er innvandrerne, da skapes det et
veldig godt miljø, sier Johannes.
— Her går jo alle gjennom det samme løpet, bryter Eirik inn.
De beskriver et studiemiljø der de norske holder seg mye sammen, eller med andre internasjonale studenter.
— Ettersom man utelukkende omgås med personer som studerer det samme, blir man litt fanget i en boble, både på godt og vondt. Henholdsvis blir det lettere å henge med faglig, samtidig som hverdagen oppleves mer monoton, med mindre rom for interesser, sier Eirik.
— De har ikke en doktorgrad i pedagogikk
— Hva med det faglige?
— Alle lærerne vi har er veldig faglig sterke, de har doktorgrad eller i det minste en mastergrad i det de snakker om. Det er ikke tvil om at det faglige er på plass, man kan kanskje heller spørre om det pedagogiske ligger der, sier Johannes.
— Der er det litt mer tvil ja, legger Eirik til og fortsetter:
— De har ikke en doktorgrad i pedagogikk, alle sammen, men de vet jo hva de snakker om, det er veldig sjelden de er svar skyldig hvis du lurer på noe innenfor deres fagfelt.
Du står der på slutten, kan banke deg selv litt ekstra på brystet og være stolt over at du ikke bare klarte faget, du motbeviste han professoren som sa at du var en dum nordmann som kunne ha deg vekk fra universitetet.
Johannes Korneliussen
Det meste av læringen for hans egen del skjer to etasjer opp, sier han og peker i taket inne på kafeen, i retningen leiligheten han leier i samme bygg.
— Vi føler vel begge at det ofte er litt dobbelt opp, sier Johannes.
— Du møter opp, har undervisning, så må du likevel gå hjem og lære deg det selv.
Mens det i Danmark stort sett holdt å møte opp til timen for å bestå, er virkeligheten en annen her, sier han.
Avslørte professorer
For det medisinske universitetet i Gdańsk er norske studenter en kilde til inntekter.
Det er bare drøyt to år siden en professor ved universitetet ble avslørt da han i et lydopptak fortalte to kollegaer at han strøk studenter for å tjene penger på at de måtte gå om igjen.
Det ble avslørt ved en tilfeldighet, da de tre glemte å skru av mikrofonen etter en digital forelesning.
— Det er ikke noe det snakkes om fra skolens side i dag, men det blir jo snakket om blant elevene, sier Johannes.
De tror studentene kan ha tjent på at det ble avslørt.
— Hendelsen ble oppdaget ved en tilfeldighet, og kunne nok ha fortsatt i god tid fremover. Dette førte til en oppstramming i institusjonen, som er positivt både for oss elever, men også for universitetet, som er avhengig av et godt rykte, sier Eirik.
Ifølge Eirik og Johannes kommer de færreste norske i Gdańsk rett fra videregående, de har gjort andre ting først, studert eller jobbet, kanskje tatt opp fag.
De mener det kan være en fordel.
— I hvert fall her nede i Polen, hvor du
møter professorer som er litt hardere enn det vi har hjemme, er ikke følelsene dine nødvendigvis det de fokuserer mest på. Da er det godt å ha stått i noe tidligere, hatt en jobb i kassa på Rema eller på et pleiehjem, for å reflektere over om dette virkelig er det man ønsker, sier Johannes.
Mer hierarki, altså, ser de også noe positivt ved det? Johannes drar på det, sier det kanskje bidrar til at de har et såpass godt studentmiljø, siden de alle går gjennom det samme:
— Jeg forestiller meg at det er litt den
samme følelsen når man har gått gjennom
førstegangstjenesten. Du står der på slutten, kan banke deg selv litt
ekstra på brystet og være stolt over at du ikke bare klarte faget, du motbeviste han professoren
som sa at du var en dum nordmann som
kunne ha deg vekk fra universitetet. Det tror jeg bygger karakter.
Kunstnernes Hus har besluttet å avslutte sin leieavtale med Fondet for kunst- og designstudenter (FKDS), skriver Kunstavisen.
Fondet har som formål å støtte studenter ved ulike avdelinger ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Ordningen med Kunstnernes Hus har siden 2014 gitt nyutdannede kunstnere atelierplasser på huset. Årlig har fire atelier blitt tildelt åtte nyutdannede kunstnere fra Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO).
— Det betyr at FKDS/KHiO må søke etter andre løsninger for å ivareta denne viktige stipendordningen for nyutdannete kunstnere, sier rektor ved KHiO Marianne Skjulhaug til Kunstavisen. Skjulhaug er også styreleder for fondet.
Kunstnernes Hus har i flere år hatt økonomiske problemer, noe som har påvirket beslutningen om å ikke leie til KHiO lenger. Nå inngår huset istedenfor en avtale med Office for Contemporary Art Norway (OCA).
— Det er en stor ære og et stort ansvar forbundet med denne rollen. Det å ivareta lønns- og arbeidsvilkårene til medlemmene våre er det viktigste vi gjør, sier Steen til Khrono.
Steen ble valgt inn på representantskapsmøtet tirsdag 19. november, ved akklamasjon og uten motkandidater. Hun tar over etter Egil André Aas, som har vært leder i LO Stat i åtte år. Det skriver Altinget.
— Jeg overtar akkurat når rikslønsmenda kommer med sin kjennelse, så arbeidet med hovedoppgjør i 2026 starter jo nå. Lønnspolitikken til LO Stat ligger fast og det er viktig for oss å ivareta alle medlemmene sine rettigheter, sier Steen.
LO Stat går gjennom en stor omstilling det neste året, noe som former sakene Steen som leder skal jobbe med. LO Stat skal deles opp, og Spekter går inn i LO.
— Vi skal overføre forhandlingsansvar fra Spekter til LO Stat, og forberede hvordan LO Stat skal se ut fra 1. januar 2026. I tillegg skal vi gjennomføre mellomoppgjør i både staten og Spekter i 2025 samtidig, sier Steen.
Hun får med seg Henriette Jevnaker fra Fagforbundet som 1. nestleder, og Tor Egil Vangstad fra Norges offisers- og spesialistforbund som 2. nestleder.
Steen er tidligere hovedkasserer i Norsk Tjenestemannslag. I tillegg har hun ledet NTL Nav, som med sine rundt 9000 medlemmer er NTL sin største landsforening.
I snitt får 17 prosent av UiO-studentene karakteren A, mens andelen er lavere i både Bergen og Tromsø, skriver Advokatbladet.
Ved Universitetet i Bergen (UiB) er det rundt 13 prosent som får A i gjennomsnitt, mens det ved UiT Norges arktiske universitet er 12 prosent.
Det er i snitt litt over 2 prosent ved Universitetet i Oslo (UiO) som stryker, tilsvarende tall for UiT er 2 prosent og ved UiB litt over 2 prosent. Den vanligste karakteren er C ved alle tre juss-utdanninger. I 2024 er det så langt en tredjedel av jusstudentene som får denne karakteren.
UiT-forskeren Kristoffer Wickstrøm har vunnet pris for en forskningsartikkel om kunstig intelligens.
— En slik anerkjennelse er veldig gøy og et tydelig tegn på at arbeidet vi gjør har høy kvalitet. At artikkelen vår er en del av dette gode selskapet er kjempeflott, spesielt når det er så stor konkurranse fra mange andre sterke bidrag, sier Wickstrøm i en pressemelding.
Forskningsartikkelen hans publisert i Pattern Recognition Letters i 2022, og det er tidsskriftet som gir Wickstrøm prisen. På to år har artikkelen blitt sitert hundre ganger av forskere i hele verden.
Wickstrøm er førsteamanuensis i UiT sin maskinlæringsgruppe. Han har utviklet en ny metode for å lære kunstig intelligens å analysere data uten menneskelig hjelp.
Universitetet i Agder (UiA) har åpnet en av Europas største samlinger av erotisk litteratur på campus i Grimstad. Den kalles Cupido-samlingen og har tilhørt den avdøde redaktøren i Cupido, Terje Gammelsrud.
UiA fikk samlingen i 2020 og siden tildelingen har UiAs bibliotek jobbet med å katalogisere og gjennomgå innholdet i samlingen, som har fått sitt eget rom i biblioteket, ifølge uia.no.
Samlingen består blant annet av tegneserier, erotiske noveller og faglitteratur.
– Dette er en unik samling, både for oss som fagmiljø og for allmennheten. Samlingen består av erotisk litteratur på norsk, dansk, engelsk og fransk, helt fra 1800-tallet av og frem til i dag, sier professor Tor-Ivar Karlsen ved UiA.
Den 22 år gamle studenten Tarald Kongshaug var bassist for bandet For You på konsert i november.
Frontfigur Ed Westwick er verdenskjent for rollen som Chuck Bass i Gossip Girl. Kongshaug sa ja til å spille bass dagen før konserten, og fikk under et døgn på å lære hele repertoaret til bandet. Til vanlig studerer Kongshaug utøvende jazz på jazzlinjen til NTNU i Trondheim.
— Alle i bandet var utrolig hyggelige, og det var veldig gøy å henge sammen etter konserten. Jeg tar med meg masse erfaring om det å lære meg musikk på en effektiv måte, noe som er utrolig viktig når man lever som utøvende musiker, sier Kongshaug til Adresseavisen.
Til vanlig er det nordmannen Hans Kristian Nordin som er bassist for bandet, som har spilt inn og produsert mye av musikken sin i Oslo. Derfor har bandet en spesiell tilknytning til Norge.
Britiske studenter som velger å ta fatt på et utdanningsløp ved University of Birmingham fra og med høsten 2025, vil få et ekstra stipend på totalt 5000 britiske pund fra universitetet, noe som tilsvarer 70.000 norske kroner etter dagens kurs.
Times Higher Education (THE) skriver at universitetet innfører ordningen som et resultat av økningen i skolepenger for britiske studenter.
De 70.000 kronene som nye studenter i Birmingham vil motta skal utbetales over åtte månedlige avdrag i løpet av de to første studieårene, med ytterligere to større utbetalinger det siste året, skriver THE.
Fra og med høsten 2025 vil det være mulig å ta bachelor i byggingeniør-faget ved Universitetet i Agder (UiA), mens du bor og studerer i Listerregionen, skriver NRK.
Tilbudet er et resultat av et nytt samarbeid mellom Studiesenteret Lister Kompetanse og Universitetet i Agder i Grimstad.
Studiet bygges opp som et deltidsstudium som skal gå over fem år.
Nyeste artikler
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Rektor Haanes advarer mot politisk styrt nedstemthet
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024