Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø på styremøtet ved Nord universitet i januar. T.v. styreleder Vigdis Moe Skarstein og t.h. (delvis skjult) ekspedisjonssjef i Kunnskapsdepartementet Rolf Larsen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Statsråd Nybø er glad for at Nord-rektoren har tatt politiske signaler

Nord struktur. Statsråd Iselin Nybø mener at ny innstilling til studiestedsstruktur ved Nord universitet er sterkt forbedret. Institusjoner som mottar så å si hele sin finansiering fra staten må tåle at statsråd og folkevalgte har en mening om hvordan de drives, sier Nybø.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag la konstituert rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, fram sin innstilling til ny studiestedsstruktur ved universitetet, der hun blant annet står ved å legge ned aktiviteten i Nesna, Sandnessjøen og Verdal.

Etter en høringsrunde med nær 300 svar, inkludert et brev med tydelige føringer fra forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, er det opprinnelige forslaget med omfattende endringer og nedstripping av aktivitet ved flere steder i Trøndelag og Nordland kraftig justert.

Nybø fornøyd

Iselin Nybø er glad for at Nord universitet har tatt signalene hennes.

—Jeg er glad for at universitet har tatt de signaler som jeg kom med i brevet til styret og at de har hørt på mange av tilbakemeldingene som har kommet i høringsrunden. Jeg er spesielt glad for at Namsos består. Det skal fortsatt være sykepleie- og vernepleie- og farmasiutdanning der. Det har vært et bredt folkelig engasjement for å beholde disse utdanningene i Namsos og jeg mener det er viktig at det har blitt tatt hensyn til. Det er en god dag for Namsos, sier hun.

Nybøs partifelle hilste fra statsråden til 6000 demonstranter på torget i Namsos allerede i slutten av mai og sa at Nybø ønsket at campus Namsos skulle bestå. Også kulturminister Trine Skei Grande (V), som selv er fra Namdalen har engasjert seg sterkt i saken.

Dette er en interessant debatt, men mitt klare standpunkt er at institusjoner som mottar så å si hele sin finansiering fra det offentlige, må også tåle at våre fremste folkevalgte, statsråder og andre har en mening om hvordan universitetene og høgskolene drives.

Iselin Nybø

— På Steinkjer så skal universitetet inn i Innovasjonscampusen, og det er det ingen tvil om. Det er et viktig samspill mellom næringsliv og utdanning, og i tillegg legger innstillingen opp til at Steinkjer skal bli et kraftsenter for grønn vekst og innovasjon ved Nord universitet. På dette området skal det bygges ut med flere studieplasser og doktorgradsutdanning. I tillegg beholder universitetet sykepleieutdanningen på Stokmarknes. Det er også viktig at universitetet fortsatt skal tilby lærerutdanning på Helgeland og i Lofoten, sier hun og legger til:

— Når det gjelder Nesna, så har jeg stor forståelse for at innstillingen vil møte reaksjoner. Samtidig så ønsker rektor å gjøre noen endringer for å styrke universitetet på lang sikt, sier Nybø til Khrono.

— Er den siste innstillingen fra rektor i henhold til intensjonene i brevet du sendte til Nord-styret?

— Jeg mener innstillingen fra rektor er betydelig forbedret fra den opprinnelige rapporten.

Direkte engasjement fra Nybø

Iselin Nybø (V) har engasjert seg mer direkte enn statsråder før henne i driften og utviklingen av Nord universitet. Blant annet kom hun ubedt på et styremøte i januar i år for å snakke alvor - der listet hun opp en lang liste med faglige og kvalitative utfordringer som universitetet burde ta tak i og forbedre.

Rett før møtestart i april i år, fikk Nord universitets styre utdelt et brev som var skrevet av Nybø hvor hun ba om å tenke på andre aktørers syn og blant annet helseforetakene.

Samtlige av landets universitetsrektorer har signert et opprop der de minner om universitetenes og høgskolenes selvstyre med henvisning til debatten rundt styring og struktur ved Nord universitet.

Protest fra 32 rektorer

Særlig rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, har vært klar i sin tale om sterk politisk innblanding i universitetene.

— Universitetene er institusjoner som har lovfestet autonomi og den må ikke svekkes, sa Stølen til Khrono for noen uker siden. Han mener at universiteter og høgskoler er i en ganske spesiell situasjon.

— Men det kommer veldig blandede signaler i strukturreformen. Det er store forventninger til faglig utvikling, og det skal politikerne ha. Samtidig er det et betydelig press på noen av mine rektorkollegaer som går langt inn i deres autonomi. Det ser ut til at politikerne ønsker å ofre rektorenes autonomi, og det er ikke legitimt, sa Stølen. Han etterlyste et tydeligere skille mellom politikerne og universitetsledere og prinsippet om en armlengdes avstand.

— Å intervenere i en pågående sak er ikke bra. Når det gjelder Nord universitet må vi spørre oss om dette er en enkeltsak eller om dette er en utvikling som vil komme på andre områder også. Autonomi er ikke noe man har kun i festtaler, for så å ha andre styringsprinsipper i hverdagen, sier Stølen.

Stølen og Aasen vil ikke ha innblanding

UiO-rektoren var helt klar på at han ikke venter seg samme innblanding fra statsråden når det gjelder styringen av Universitetet i Oslo, som det Nord-ledelsen nå har opplevd.

— Jeg regner med at hun (statsråd Nybø red.mrk) ikke kommer til Universitetet i Oslo. Dette er en større utfordring for mine rektorkolleger ved mindre institusjoner, og det har jeg ikke noen sans for, sa Stølen.

Også rektor Petter Aasen ved Universitetet i Sørøst-Norge er kritisk til politisk innblanding i styringen ved universitetene. Og sa dette til Khrono om den tenkte situasjonen dersom statsråden hadde møtt opp i styret ved USN slik hun gjorde i Nord-styret:

— Jeg ville ha reagert sterkt og kjenner styret også og er sikker på at de ville ha reagert på prinsipielt nivå. Prinsipielt så går statsråden her over en terskel, og det er problematisk, sa Aasen til Khrono nylig.

Styreleder ved Nord universitet, Vigdis Moe Skarstein, sa i en kort kommentar til de 32 rektorenes uttalelse om autonomi og Nord universitet:

- Jeg synes det er fint at rektorene så sterkt viser denne prinsipielle holdningen. Det er en støtte til det vi er inne i ved Nord universitet akkurat nå, men gjelder jo generelt for hele sektoren, sa hun.

Nybø: Rektorene må tåle at politikere og andre har en mening

Statsråd Iselin Nybø er like klar på sin politiske rolle som det rektorene er i kritikken av henne.

— 32 universitets- og høgskolerektorer ba deg samlet om å holde deg unna prosessen i Nord, hva synes du om uttalelsen deres?

— Dette er en interessant debatt, men mitt klare standpunkt er at institusjoner som mottar så å si hele sin finansiering fra det offentlige, må også tåle at våre fremste folkevalgte, statsråder og andre har en mening om hvordan universitetene og høgskolene drives. Jeg ønsker mer offentlig debatt om det som skjer på våre høyere utdanningsinstitusjoner, ikke mindre, sier Iselin Nybø til Khrono.

Også den nye styrelederen i Universitets- og høgskolerådet, rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, er opptatt av universiteter og høgskoler autonomi, og mener det blir en av hans viktigste saker i styreperioden.

— Dagens lov er for svak, og universiteter og høgskoler må sikres bedre selvstyre i den nye universitets- og høgskoleloven, skrev han i et innlegg i Khrono nylig. Loven er under revisjon.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS