Debatt kristin vinje

Derfor er det så viktig å slå ned på de falske universitetene

Falske universiteter og andre foretak som selger utdanningsdokumenter, såkalte vitnemålsmøller, er en global utfordring, fastslår Nokut-direktør Kristin Vinje.

Dette er alvorlig, og noe vi vil fortsette å følge nøye med på. Vi vil gjøre løpende undersøkelser og fatte nye vedtak når det er nødvendig. Å slå ned på denne type virksomheter er også noe som prioriteres av Kunnskapsdepartementet, skriver Kristin Vinje.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Khrono har gjort en god og viktig jobb med å sette søkelyset på det som går under betegnelsen falske universiteter, som er foretak som utgir seg for å være akkrediterte utdanningsinstitusjoner uten at de har slik rett. NOKUT vil bruke de redskapene vi har tilgjengelig for å sørge for at dette ikke forekommer.

Les også: De falske universitetene

NOKUT skal bidra til at samfunnet kan ha tillit til kvaliteten på norsk høyere utdanning og godkjent utenlandsk utdanning. Det innebærer at vi jobber for at alle skal kunne være sikre på at de som utgir seg for å tilby høyere utdanning, faktisk gjør det. Det er et oppdrag vi tar på største alvor. Vårt mål er at falske universiteter og andre lignende organisasjoner ikke skal eksistere i Norge.

Dette er alvorlig, og noe vi vil fortsette å følge nøye med på.

Kristin Vinje, direktør, Nokut

Den siste tiden har vi gjennomført undersøkelser av omfanget av foretak som gir uriktig inntrykk av å ha akkreditering som universiteter og høyskoler. Vi har gjennomgått Enhetsregisteret og utført søk i søkemotorer og sosiale medier, i tillegg har vi vært i kontakt med Forbrukertilsynet og Norsk studentorganisasjon. Den store majoriteten av foretakene som har navn som kan forveksles med institusjonsbetegnelser, er etter vår vurdering opprettet i god tro. Svært få er egnet til å villede noen til å tro at de har akkreditering.

Resultatet av undersøkelsene våre er at seks foretak har fått forhåndsvarsel om vedtak. Det betyr at vi vil kunne pålegge dem å endre navn og markedsføring, slik at det ikke lenger gis inntrykk av at de har en akkreditering de ikke har. Dersom vi mener dette ikke er tilstrekkelig, har vi mulighet til å ilegge overtredelsesgebyr.

Les også: Avskilter flere ulovlige «universiteter» etter Khrono-avsløring

Dette er alvorlig, og noe vi vil fortsette å følge nøye med på. Vi vil gjøre løpende undersøkelser og fatte nye vedtak når det er nødvendig. Å slå ned på denne type virksomheter er også noe som prioriteres av Kunnskapsdepartementet. Vi har hatt samtaler med departementet for å se på om rutinene vi har for å oppdage slike organisasjoner er gode nok, og vi ser frem til videre dialog om hvordan regelverket kan bidra til at styrke dette arbeidet.

Falske universiteter og andre foretak som selger utdanningsdokumenter, såkalte vitnemålsmøller, er en global utfordring. Det er noe NOKUT har advart mot tidligere. Dessverre er det ikke alt vi har mulighet til å oppdage eller slå ned på. NOKUT kan ikke håndheve vernet av institusjonsbetegnelser utenfor Norge eller slå ned på foretak som markedsfører seg i utlandet.

Dette ligger utenfor det mandatet vi er gitt i universitets- og høyskoleloven. Derfor er det avgjørende at vi jobber med andre lands myndigheter for å slå ned på slikt misbruk. NOKUT deltar aktivt i en rekke internasjonale nettverk, og vi vil adressere disse utfordringene med våre kolleger internasjonalt.

Det vi gjør nå er å varsle de vi etter undersøkelsene våre mener befinner seg utenfor loven, og samtidig er vi med på å sette søkelyset på et globalt problem som er mye større enn det vi kan løse alene. Det bidrar forhåpentligvis til at folk tenker seg om en ekstra gang før de lar seg lede til å tro at det finnes en enkel vei til å skaffe seg en mastergrad!

Powered by Labrador CMS