De falske universitetene

Slik kan det norske riks­våpenet havne på diplomer i Midtøsten

Mennene bak de falske universitetene har oppsøkt flere ambassader for å få stemplet diplomer og bevis på æresdoktorgrader de har delt ut i Midtøsten.

Nour El-Bana konsul ved den egyptiske ambassaden i Oslo.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går kunne Khrono fortelle hvordan to norske statsborgere har opprettet hvert sitt falske universitet. Personer i Midtøsten har deretter kunnet motta diplomer for æresdoktorgrader fra «Oslo International University for Studies and Research» og «Bay Ridge University for Studies and Research».

I flere sammenhenger hevdes det at diplomene, som er laget i Norge, er godkjent av norske myndigheter og av ambassader i Norge.

Minst tre ulike ambassader har satt sitt stempel på diplomer fra universitetene, etter at både norske domstoler og Utenriksdepartementet har gjort det samme.

Både den irakiske og egyptiske ambassaden har stemplet slike dokumenter. Også De forente arabiske emirater har stemplet dokumenter, ifølge Egypts ambassade.

Slik havner det norske riksvåpenet på vitnemål i Midtøsten

— Var her mange ganger

Den egyptiske ambassaden bekrefter besøk fra både Aihan Jaf og Tarek Ibrahim.

Ifølge den egyptiske ambassaden har Tarek Ibrahim oppsøkt dem for å få signert og stemplet sertifikater og diplomer flere ganger.

Konsul ved den egyptiske ambassaden, Nour El-Bana, sier til Khrono at han først signerte dokumentene fra Tarek Ibrahim uten å tenke over det, men at han etter en tid spurte seg selv om universitetet faktisk eksisterte og deretter kontaktet norske myndigheter.

Svaret var nei.

— Han var her mange ganger. Jeg kan ikke si hvor mange, men jeg vet at de også gjør dette ved ambassaden til De forente arabiske emirater, sier El-Bana i et intervju med Khrono.

Khrono har også funnet dokumenter med stempler fra den irakiske ambassaden, men ambassaden ønsker ikke svare på spørsmål.

— Hvorfor var det viktig å vite om det var et ekte universitet eller ikke?

— Det er et etisk spørsmål. Falske dokumenter kan ikke passere meg. Og et sertifikat for en grad som skal til Egypt, bør være til noen som har jobbet for det.

Hit, hos Egypts ambassade i Oslo, har man flere ganger fått besøk av de to mennene Khrono har omtalt.

Mener det har pågått over år

I en korrespondanse Khrono har fått innsyn i, omtaler en saksbehandler i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, (Nokut), organisasjonene som mulige «diplommøller» — organisasjoner som produserer diplomer og vitnemål mot betaling.

— Nokut sier dette kan være en diplommølle. Er du kjent med begrepet?

— Ja, jeg tror dette er det. Jeg tror de sikter seg inn på folk utenfor Norge, for nordmenn tror ikke på dette. Men de sikter seg på folk som vil bruke dokumentene til noe vi ikke vet hva er i Egypt. Om noen viser en mastergrad fra Norge i Egypt, er det ingen som bryr seg om å grave mer og se på hvor dette kom fra.

— Og med stemplene blir det troverdig?

— Akkurat. De er stemplet både av norske myndigheter og egyptisk ambassade. Så ingen vil stille spørsmål ved det, sier Nour El-Bana.

Konsulen kjenner også igjen navnet til Oslo International University for Studies and Resarch — det falske universitetet til Aihan Jaf, samt navnet på en annen organisasjon som Jaf har delt ut vitnemål på vegne av tidligere.

— Alle disse tre organisasjonene har jeg sett dokumenter fra. De registrerer disse navnene som lovlige frivillige organisasjoner, men oppretter universiteter de bruker til å promotere seg utenfor Europa. De har gjort dette i mange år. Oslo International University sendte meg til og med en bachelorgrad innen sykepleie. Det var i andre halvdel av 2019, sier El-Bana.

— Det er bra dere ser på dette, for det bør stoppes.

Gjort som en ekstratjeneste

Aihan Jaf som står bak Oslo International University for Studies and Research har ikke besvart Khronos mange henvendelser over tid.

Til Khrono fortalte Tarek Ibrahim, mannen som i en periode drev Bay Ridge University for Studies and Research, i går at han har skaffet signaturer og stempler på diplomer og sertifikater for personer som har ønsket å gjøre dokumentene fra organisasjonene hans mer «offisielle».

Men han understreket at det ikke var noe han tjente penger på og at han ikke har hevdet at dokumenter som har blitt legalisert er godkjente av norske myndigheter.

Administrasjonssjef i Asker og Bærum tingrett, Ina Fretheim, har skrevet følgende i en uttalelse til Khrono:

— Det er på generelt grunnlag beklagelig hvis notarialbekreftelser benyttes til å gi inntrykk av at de er noe annet og mer enn det de er. Vi har ikke tidligere blitt gjort kjent med misbruk av våre notarialbekreftelser. Hvorvidt det her dreier seg om et straffbart forhold, må i første omgang være opp til politiet å vurdere, skriver Fretheim.

Powered by Labrador CMS