de falske universitetene
Undersøker omfanget av falske universiteter
— Det er ingen tvil om at avsløringene om ulovlig bruk av institusjonsbetegnelser viser at det er stort behov for å rydde opp, sier Henrik Asheim. Nokut kartlegger omfanget.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I dag kan Khrono avsløre nok en norskregistrert organisasjon som tilbyr godkjent utdanning og «profesjonelle diplomer». «Postboks-instituttet» har base i Innlandet og postboks på Hamar.
Noen av personene bak er en del av nettverket Khrono avslørte i august der to norske organisasjoner har utgitt seg for å være universiteter i Midtøsten. En «rektor» med base i Lier utenfor Drammen og en i Oslo.
Etter publiseringen sa både Kunnskapsdepartementet og Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) at de skulle se nærmere på saken.
Statsråd Asheim sa den gangen at man burde undersøke om sanksjonsmulighetene mot slike diplommøller var gode nok.
— Siden det er lovbrudd vi snakker om, mener jeg vi også må ta en runde på hvorvidt sanksjonsmulighetene er gode nok, og om terskelen for eventuell politianmeldelse er for høy, skrev Asheim i en e-post til Khrono.
Både Kunnskapsdepartementet og Nokut bekrefter at de følger opp i disse dager.
— Vi er i dialog med Kunnskapsdepartementet om disse problemstillingene og holder på å undersøke omfanget av dette, sier seksjonsleder for juridisk seksjon i Nokut, Håvard Tvinnereim.
Ser etter gode løsninger
I arbeidet med Khronos første sak kom det fram at fem ulike norske myndighetsinstanser ble varslet om de falske universitetene styrt fra Norge, uten at noen foretok nærmere undersøkelser.
Da tilsynsdirektør i Nokut, Øystein Lund, ble intervjuet i starten av september sa han at Nokut skal se på rutinene sine. Han sa blant annet at Nokut skal undersøke om sanksjonsmulighetene er gode nok.
Statsråden bekrefter nå at Kunnskapsdepartementet samarbeider med Nokut om saken.
– Det er ingen tvil om at avsløringene om ulovlig bruk av institusjonsbetegnelser viser at det er stort behov for å rydde opp, og vi tar sikte på å finne noen gode løsninger om ikke alt for lang tid, sier Asheim til Khrono.
Intern gjennomgang
Tilsynsdirektøren i Nokut, Øystein Lund, har tidligere forklart at dagens lovverk er begrenset til å regulere forhold i Norge. Han tror det vil være vanskelig å la det omfatte handlinger utenfor landet.
— Vi vil uansett ikke kunne forfølge utenlandske personer som opererer i utlandet, da Norge ikke har folkerettslig anledning til å regulere rettsforholdet i andre land. I dagens situasjon har ikke Nokut mandat til å slå ned på salg av falske vitnemål i utlandet.
— Vi ser også på hvordan vi kan samarbeide bedre med andre myndighetsorgan og få til en bedre rutine for å oppdage når noen oppretter en slik type organisasjon. Vi må finne en måte å fange det opp på og få inn den informasjonen. Det krever åpenhet for samarbeid, all den stund vi ikke kan pålegge noen å rapportere til oss.
Nyeste artikler
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år