juks
NHH-studenter kunne betale og få tilgang til rett svar på eksamen
Løsningsforslagene lå tilgjengelige på et nettsted for 200 kroner.
Under en hjemmeeksamen i mastergradsemnet «Investments» på Norges Handelshøyskole (NHH), begynte løsningsforslag på oppgavene å dukke opp på nettstedet Chegg.com.
Det skriver Bergens Tidende (BT).
Anonyme «eksperter» skal ha skrevet ned løsningen og fremgangsmåter på forespørsel fra én eller flere anonyme profiler.
For 19,95 dollar i måneden, like under 200 kroner, kan man få tilgang på studiepakken til Chegg.com. Her får studenter blant annet matte- og skrivehjelp, og kan stille spørsmål til «eksperter». Alle med tilgang kan se de besvarte spørsmålene.
Prorektor for utdanning ved NHH, Stig Tenold, sier til BT at de er kjent med dette, men han kan ikke si hvor mange studenter det gjelder, eller om de vet hvem det er.
— Vi har vært i dialog med Chegg, og alt tyder på at omfanget av saken er lite. Chegg samarbeider med fagmiljøene for å unngå at nettstedet brukes til juks, sier han til BT.
Fortsetter med hjemmeeksamen
NHH har bestemt at hjemmeeksamen skal være normen for vurdering resten av 2022, men alle undervisere som ønsker skoleeksamen, får ha det, skriver BT.
Samtidig har det vært økende antall juksesaker i forbindelse med hjemmeeksamener under pandemien i hele Norge. Flere av disse har ført til at studenter har blitt utestengt fra studiestedet.
Prorektor for utdanning ved NHH, Stig Tenold, mener måten de informerer på, og måten de håndhever sakene på, viser at de klarer å ta en del av dem som jukser.
Han forsvarer også valget av hjemmeeksamen som norm inntil videre:
— Hjemmeeksamen kan være en virkelighetsnær måte å jobbe på. Hvor ofte sitter du seks timer i et rom uten hjelpemidler på jobben din, spør Tenold.
Firedobling
I motsetning til Universitetet i Bergen (UiB) og Høgskulen på Vestlandet (HVL) hadde NHH en nedgang i juksesaker fra 2020 til 2021.
Høgskolen på Vestlandet hadde mer enn en firedobling av juksesaker fra 2019 til 2021.
Prorektor for utdanning, Anne-Grethe Naustdal, tror ikke det nødvendigvis betyr at studentene jukser mer. Hun tror de oppdager mer juks enn før og har et bedre plagiatsystem enn de hadde for to år siden.
– Før tok vi stikkprøver, nå går nesten alt gjennom plagiatkontroll, sier Naustdal til BT.
Når 90 prosent får A
Som Khrono har skrevet, har det vært eksamener ved andre norske universitet med så gode resultat at forelesere har stusset. Både tallet på utestengte studenter og utgifter til advokat for institusjonene har økt de siste par årene.
Nyeste artikler
Norli Akademisk åpnet på Blindern. — Universitet og bok hører sammen
Det finnes ikke én måte å «ruste» studentene for «det de vil møte i skolen»
Høyere strykprosent i matte for lærerstudenter, men flere som kontet
Krise, utviklingsarbeid og KI
Holder åpent, men oppfordrer studenter og ansatte til å være forsiktige
Mest lest
Finland svartelister 271 tidsskrifter
Foreslår å legge ned landets lærerutdanninger: — Det er skolekrise
Big Daddy Karsten (36) blir student igjen: — Men det er SÅ vanskelig å passe inn
Akademikere i møte med total kunnskapsløshet
Savner arvtaker etter Odd Nerdrum: — Veldig synd at KHiO ikke har en linje for figurativ kunst