— Nord har vist stor vilje til justering på mye i det fremlagte forslaget, men det gjenstår å lytte litt mer til næringslivsaktørene, sier NHO-sjef og trønder Ole Erik Almlid til Trønder-Avisa. Foto: NHO

Trøndere vil ha mer gjennomslag: NHO-sjef vil ha siste stikk om innovasjonscampus på Nord

Nord struktur. Politiske tungvektere fra Trøndelag har foreløpig vunnet lobbykrigen om Nord universitet, men de er ennå ikke helt fornøyd. Nå kommer NHO-sjefen på banen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordtrønder og NHO-sjef Ole-Erik Almlid melder seg på i debatten for å få inn et siste stikk om innovasjonscampus i Steinkjer ved Nord universitet før styremøtet onsdag. Det var papirutgaven til Trønde-Avisa som meldte dette i helgen.

Rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, har reversert sitt opprinnelige forslag til endring på de ni studiestedene ved Nord universitet.

Hennes endelige innstilling ble lagt fram fredag. Den største endringen er at hun dropper sitt opprinnelige forslag om å strippe ned studiested Namsos nord i Trøndelag, men opprettholder forslagene om å legge ned studiestedene Sandnessjøen og Nesna i Nordland. I tillegg ønsker hun fortsatt å flytte teaterutdanningen en mil, fra Verdal til Levanger. Forslaget om at medieutdanningene, og dermed 300 studieplasser, skal flyttes fra Steinkjer til Levanger opprettholdes også.

I NHO blander vi oss som regel ikke inn i slike prosesser, men prosessen med Innocamp på Steinkjer er spesiell.

Ole-Erik Almlid

Utgangspunktet for fusjonen som ble til Nord universitet var sammenslåing av tidligere Høgskolen i Nesna, Universitetet i Nordland (Bodø) og Høgskolen i Nord-Trøndelag. Bakgrunnen var regjeringens kvalitetsmelding med det talende navnet Konsentrasjon for kvalitet, levert av daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i 2015.

Sterkt politisk press mot Nord-ledelsen

Det politiske presset mot styret, rektor og ledelsen ved Nord universitet har vært formidabelt etter at konstituert rektor Hanne Solheim Hansen i april kom med sitt opprinnelige forslag til reorganisering av universitetet og det hun mente både ville øke universitetets forskningsbidrag, øke kvaliteten på studiene og sikre at økonomiske ressurser i størrelsesorden 50 millioner kroner årlig kunne vris fra infrastruktur til faglig aktivitet.

Men siden den gangen har debatten stort sett dreid seg mest om infrastruktur og tilsvarende mindre om kvaliteten på den faglige aktiviteten. Og Nord-ledelsen har vært utsatt for et formidabelt politisk press.

En stor del av de 263 høringsuttalelsene som kom inn til universitetet om saken, har vist en massiv motstand mot rektors opprinnelige forslag. Klarest motstand har det vært mot nedlegging av studiested Nesna på Helgeland, men så langt er det der man har blitt minst hørt.

Selv om Senterparti-leder Trygve Slagvold Vedum iførte seg Nesna-lobber i en markering foran Stortinget og rockeartisten Ida Maria er forbanna er forslaget om nedlegging av den over 100 år gamle høgskolen på Helgeland foreslått nedlagt som studiested ved Nord.

Sp-leder Trygve Slagvold Vedum ifører seg Nesna-lobber under en domnstrasjon foran Stortinget mot nedlegging av studiested Nesna. Foto: Runhild Heggem

Trønderlobbyen som ville reversere forslaget om å strippe ned studietilbudet i Namsos og Steinkjer har adskillig mer innflytelse og flere politiske tungvektere å skilte med enn Nesna og Helgeland.

Distriktsgeneral Slagsvold Vedum er ikke trønder, men stilte også opp i Namsos da Bjarne Brøndbo og DDE mobiliserte 6000 i protest mot nedbygging i Namsos. Og siden har det gått slag i slag: Kulturminister og venstrelederTrine Skei Grande fra Overhalla i Namdalen i Trøndelag har fortalt at hun fikk sjokk da hun hørte rektor Solheim Hansens forslag og tok saken til topps i regjeringen og snakket både med partileder Siv Jensen (Frp) og regjeringssjef Erna Solberg (H) om saken.

Sps representant i Stortingets utdannings- og forskningskomite, Marit Arnstad er fra Skatval som også ligger i det nordlige Trøndelag og hun har i likhet med sin partileder vært sterk motstander mot nedbygging av studiesteder i nord i Trøndelag og Nordland.

NHO-sjefen: Nord bryter avtale

Lørdag meldte nordtrønder og administrerende direktør i Næringslivets hovedorganisasjon (NHO), Ole-Erik Almlid seg på banen. Han er sønn av tidligere fylkesordfører i Nord-Trøndelag, Kolbjørn Almlid (Sp) og har også blant annet vært politisk redaktør og sjefredaktør i Trønder-Avisa.

Lørdag prydet NHO-sjefen førstesiden i papirutgaven til sin gamle avis, der han blant annet mener at Nord-styret bryter inngåtte avtaler med næringslivet dersom de flytter medieutdanningene bort fra storsatsingen InnoCamp på Steinkjer.

Almlid understreket overfor avisen at det som kom om strukturendringene i Nord-rektors siste forslag «sender en del gode signal tross alt, om man ser bort fra Innocamp».

— De lander Namsos på en god måte, og det er viktig for Ytternamdalen at kompetansen der blir tatt vare på. Det er også bra at økonomistudiet fortsetter i Steinkjer. Men når det gjelder Innocamp så følger ikke Nord opp den avtalen de selv har tatt initiativ til, sier Almlid.

Han mener at en opprettholdelse av forslaget om å flytte medieutdanningene til Levanger er utfordrende.

Innocamp på Steinkjer er et klyngesamarbeid mellom lokalt næringsliv og universitetet.

— Når næringslivet inviteres inn, og Nord universitet ikke følger opp sin side av avtalen så er det uheldig. I NHO blander vi oss som regel ikke inn i slike prosesser, men prosessen med Innocamp på Steinkjer er spesiell. Nord har ikke tenkt seg godt nok om. Her må de gå inn i tenkeboksen på nytt før endelig styremøte, mener Almlid.

— Nord har vist stor vilje til justering på mye i det fremlagte forslaget, men det gjenstår å lytte litt mer til næringslivsaktørene, sier Almlid til Trønder-Avisa.

Flere sentrale aktører

Det er også andre sentrale aktører rundt Nord som har trøndertilknytning. Rektor selv er bosatt i Steinkjer, nestleder Bjørg Tørresdal (Krf) er gift med rådmannen i Namsos, tidligere stortingspolitiker Inge Ryan (SV). I et portrettintervju i Trønder-Avisa lørdag forteller også styreleder Vidgis Moe Skarstein om at hun er født i Levanger, tilbragte sine barndoms somre hos bestforeldrene i Steinkjer og vokste opp i Mo i Rana. Og disse tre studiestedene er blant de de skal satses på.

— Jeg har vært med på mye, men dette er det tøffeste, noensinne, sier styrelederen i portrettintervju i Trønder-Avisa.

I Trønder-Avisa lørdag sier flere politikere på trønderbenken i Stortinget, blant annet Marit Arnsatd (Sp), Tore O. Sandvik (Ap), Eli Agdestein (H) og Andre Skjelstad (V) at de fortsatt ønsker flere endringer som de håper Nord-styret vedtar.

De peker alle på at de er glade for at Namsos får beholde sine studier, men kommer samtidig med en rekke krav til Nord-styret - som onsdag skal ta den endelige avgjørelsen: Beholde mediefag på Steinkjer, teaterutdanningen i Verdal og justere bruken av ordet «campus» slik at det kan gjelde flere steder enn kun Levanger og Bodø, er blant endringene politikerne ber om.

Forslaget til Nord-rektoren innebærer at sosiologistudiet, geografistudiet og medieutdanningens tre studieretninger flyttes fra Steinkjer til Levanger. Studiene som er foreslått flyttet til Levanger består av cirka 300 studenter, og utgjør om lag en tredjedel av studentene og de ansatte som tilhører Nord universitets studiested i Steinkjer i dag. De grønne fagene og økonomifagene skal videreføres og styrkes i Steinkjer, blant annet skal det utredes en bioøkonomisk utdanning som skal ta både en internasjonal og nasjonal posisjon, ifølge styrepapirene.

Hvis ikke styret tar ansvar og opprettholder et godt utdanningstilbud på Nesna og Helgeland så må Campus Nesna og Sandnessjøen søke nye samarbeidspartnere. Vi vil ha en fisjon.

Hanne Davidsen

Nesna og Sandnessjøen har tapt så langt

Nesna-ordfører Hanne Davidsen (Ap). Foto: Runhild Heggem

Ordfører Hanne Davidsen (Ap) i Nesna kommune er den foreløpige taperen i Nord-kampen. Hun ønsker Nesna og Sandnessjøen ut av fusjonen Nord universitet dersom rektors innstilling går gjennom:

— Hvis ikke styret tar ansvar og opprettholder et godt utdanningstilbud på Nesna og Helgeland så må Campus Nesna og Sandnessjøen søke nye samarbeidspartnere. Vi vil ha en fisjon, sier hun i en pressemelding.

— Dette har vært en skinnprosess for Nesna sin del. Rektor ved Nord universitet hadde aldri noen ambisjoner om en reell høring for vår del. Samtidig ser vi i forslaget at både Steinkjer styrkes og Namsos skal berges i full bredde, så det eneste resultatet er at Nesna og Sandnessjøen tas ned, sier hun, og fortsetter:

— Penger fra Nesna skal gå til å styrke Steinkjer og Bodø, dette er et svik og et ran av vår region. Jeg er selvfølgelig sint og dypt skuffet på våre vegne, på Helgelands vegne og Nordlands vegne, sier Davidsen.

Erna: Ikke bare doktorgrader som gjelder

Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram og varaordfører Øystein Bjørnes (H) fikk et kort møte med statsminister Erna Solberg (H) som var på rundtur på Helgeland og nord i Trøndelag i begynnelsen av mai. Rett etter at rektor Hanne Solheim Hansen hadde lagt fram sitt første forslag til studiestedsstruktur.

Og regjeringssjefen var også klar på hva saken handlet om:

— De må ikke bare se på kvaliteten av doktorgradsstudiene. De har også et samfunnsoppdrag og skal sørge for god desentralisert utdanning, sa statsminister Solberg til NRK .

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut), vurderer i disse dager nettopp kvaliteten på et av doktorgradsprogrammene ved universitetet, som de mistenker ikke lever opp til kvalitetskriteriene. Dersom komiteen fra Nokut underkjenner programmet kan Nord universitet stå i fare for å miste universitetsstatusen sin. Kravet for å kalle seg universitet er fire doktorgradsprogrammer. Nord har kun fire, og kan ikke klare seg med tre.

Fornøyde i Levanger

Professor Idar Kjølsvik snakker med Khrono sammen med 300 ansatte på sommeravslutning i Levanger.

— Er det 300 ansatte som er fornøyde med innstillingen?

— Her på Levanger er vi veldig fornøyd. Hovedgrepet til rektor om to hovedcampus, ett i Trøndelag og ett i Nordland, står ved like. Vi er overbevist om at dette kommer til å gå gjennom styret, og det er hovedsaken.

Når det gjelder utviklingen på Helgeland mener han ikke noe om det, men er her glad for at Namsos beholder sin posisjon.

— Vi har bestandig trivdes på Nesna, og kunne gjerne hatt desentralisert utdanning der, men det er en Nordlandsdiskusjon som Trøndelag ikke legger seg opp i.

— Dette kan vi ikke akseptere

Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland reagerer også sterkt på rektors innstilling om å legge ned campus Nesna og sykepleierutdanningen i Sandnessjøen.

— Det virker som innstillingen som presenteres i dag er skrevet før høringsuttalelsene kom inn. Rektor har ikke tatt hensyn til en eneste uttalelse fra et samla Helgeland, fra Nordland fylkeskommune, Helgelandssykehuset eller regionrådene på Helgeland.

— Dette kan vi ikke på noen måte akseptere, sier Jenny Myklebust, leder i folkeaksjonen, og legger til:

— Hvis styret legger ned campus Nesna og sykepleierutdanningen i Sandnessjøen vil vi ta i bruk alle muligheter for å stoppe vedtaket.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS