STUDIETILBUD
Nå får også Høgskolen i Innlandet «statsministerskole»
David Cameron, Liz Truss, Malala Yousafzai og Bill Clinton er blant de mange politikerne og kjentfolkene som har tatt bacheloren som kombinerer filosofi, politikk og økonomi.
Høgskolen i Innlandet (HiNN) etablerer nå bachelor i filosofi, politikk og økonomi (PFØ). Det vil bli opptak til studiestart høsten 2024, melder høgskolen på sine egne nettsider.
— Ved å studere både filosofi, statsvitenskap og samfunnsøkonomi får man som student gode innfallsvinkler til å se store samfunnsspørsmål i sammenheng, sier Andreas Brekke Carlsson. Han er programansvarlig for bacheloren.
Studieprogram som kombinerer filosofi, politikk og økonomi er godt kjent verden over, og Brekke Carlsson bekrefter ovenfor Khrono at deres nye program tilsvarer det som kalles BA i Philosophy, Politics and Economics (PPE) i Storbritannia og andre engelskspråklige land.
Statsministerskolen
I britisk sammenheng refereres det ofte til som «statsministerskolen». Program med de tre fagene kombinert finnes ved både Oxford og Cambridge og ved flere andre anerkjente utdanningsinstitusjoner.
Fra Oxford finnes det en egen Wikipedia-side for alumni som er kjent fra politikk eller andre offentlige roller. På listen er statsministre fra svært mange land, blant annet fra Storbritannia, og blant andre David Cameron, Liz Truss og dagens statsminister Rishi Sunak er tidligere PPE-studenter fra Oxford. Vinner av Nobels fredspris, Malala Yousafzai, startet sine studier der i 2017. Også tidligere president i USA Bill Clinton har studert ved programmet, men fullførte ikke.
The Guardian går så langt som å kalle det «graden som styrer Storbritannia».
Hundrevis av universiteter over hele verden tilbyr tilsvarende programmer, mens det i Norge kun er Universitetet i Oslo og nå snart Høgskolen i Innlandet som gjør det. På Universitetet i Bergen forsøkte man å etablere et slikt tilbud, noe som i 2020 ble skrinlagt. Nå forteller dekan ved Humanistisk Fakultet på UiB, Camilla Brautaset, at det igjen jobbes med et slikt program.
— Vi har store ambisjoner om å få på plass et PFØ-program som det skal svinge av, som skal være attraktivt for studenter og attraktivt for arbeidslivet. Både fakultetet og Institutt for filosofi og førstesemesterstudier har prioritert strategiske ressurser til dette arbeidet, og vi har en arbeidsgruppe som har levert en fremragende rapport, sier Brautaset til Khrono.
Hun forteller at UiB sikter mot første opptak høsten 2025.
— Vår ambisjon er at programmet skal utdanne både morgendagens ledere og medborgere. Det er langt flere faglige samtaler mellom økonomifaget og filosofifaget enn på lenge, sier hun.
Populært med filosofi
På HINN opplyser Brekke Carlsson at de foreløpig tenker å ta opp 25 studenter på årsstudiet og 35 på bachelorprogrammet.
— Hvor har dere fått inspirasjonen for dette nye programmet?
— Det er et veletablert studium internasjonalt og meget fremtidsrettet, slik vi ser det. Vi har jobbet med dette programmet i flere år, og det ble utviklet uavhengig av Oslo. En BA i filosofi, politikk og økonomi passer veldig godt med den kompetansen vi har i filosofi og politikk og økonomi på vårt fakultet, sier Andreas Brekke Carlsson til Khrono.
Det har blitt svært populært med studier i filosofi. Tall fra Samordna opptak fra 2023 viser at poenggrensen for Filosofi, politikk og økonomi-bacheloren ved Universitetet i Oslo var på 64,9. Til sammenligning var gjennomsnittsgrensen for medisinstudiene på samme universitet på 67,6 poeng.
Millionlønn
Andreas Brekke Carlsson ved Høgskolen i Innlandet mener den raske teknologiske utviklingen vi ser også gjør slike studier mer relevant i yrkeslivet.
— Studiet vil legge til rette for at studentene blir reflekterte, selvstendige, og evner å se problemstillinger fra ulike innfallsvinkler. Studentene vil lære å analysere komplekse problemstillinger og formulere seg presist, egenskaper som arbeidsmarkedet verdsetter og er på utkikk etter, sier Brekke Carlsson.
Stephen Fry har ifølge NRK uttalt at særlig studenter som tar master- eller doktorgrad i etikk, kan gå ut i jobb med millionlønn umiddelbart.
— Det vil jeg ikke lokke med, sier Brekke Carlsson til Khrono.
— Det er ting som tyder på at filosofibakgrunn kan være ettertraktet på arbeidsmarkedet, men jeg tenker jo også at etikk og andre deler av filosofien er nyttig av andre grunner enn å tjene masse penger. Det er viktig, rett og slett, å få en grundig innføring i etikk og andre filosofiske temaer for å prøve å tenke gjennom vanskelige spørsmål som vi alle møter. Millionlønn er nok ikke den beste motivasjonen til å studere etikk eller filosofi.