Sjekk vinnerne

Milliondryss fra Thon til fremragende undervisere

Olav Thon Stiftelsen har igjen åpnet pengesekken. I år deler stiftelsen ut 26,5 millioner til forskning og undervisning.

Olav Thon, her under fjorårets prisutdeling, har i år tildelt 26 millioner kroner til forskere og undervisere innen medisin og matematisk- naturvitenskapelige fag.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Olav Thon Stiftelsen har hatt sin årlige utdeling til forskere og fremragende undervisere innen matematisk-naturvitenskapelige fag og medisin for 2021.

Den internasjonale forskningsprisen for 2021 tildeles direktør og professor Eske Willerslev ved Senter for geogenetikk ved Københavns universitet i Danmark.

Prisen er på 5 millioner kroner og gis til Willerslev for hans «fremragende, brede og originale forskning innen human evolusjon. Hans forskning har hatt stor innflytelse på andre fagfelt som for eksempel medisin, arkeologi og økologi», skriver stiftelsens fagråd i sin begrunnelse.

Anne Kveim Lie, ved UiO.

Vinner i Bergen

Av norske prisvinnere finner vi tre fremragende undervisere som alle får 500.000 kroner hver.

Førsteamanuensis Sigrunn Eliassen jobber ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Bergen.

Stiftelsens fagråd, ledet av rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo, skriver i sin begrunnelse: «Forskningen hennes omkring evolusjon av samarbeid har blitt omtalt som banebrytende over to sider i Nature (...) Hun er en leder som har stått på for felleskapet og for å forbedre kvaliteten i undervisningen som andre gir – ikke minst våren 2020 ved nedstenging av campus hvor hun tok initiativ til og ledet en serie nettmøter for hele undervisningsstaben på instituttet».

Vinnere i Oslo og Trondheim

En annen vinner er førsteamanuensis Anne Kveim Lie ved Institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo.

Fagrådet skriver at Lie «belønnes for sin innsats hvor hun i samarbeid med studenter og kollegaer har løftet undervisningsfaget samfunnsmedisin fra å være et mislikt fag blant studentene til å være et populært fag som engasjerer mange».

Førsteamanuensis Sigrunn Eliassen ved UiB er tildelt 500.000 kroner.

Fagrådet skriver videre at Lie «utmerkes også for sin studentaktiviserende og innovative innsats på undervisningsfeltet, for sin nyskapende tilnærming til brukermedvirkning i undervisning, for å ha samarbeidet både med studenter og pasienter om å lage god undervisning i samfunnsmedisin, og for å ha spilt en viktig mentorrolle for studenter gjennom flere år».

En tredje vinner er førsteamanuensis Tobias Slørdahl ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Førsteamanuensis Tobias Slørdahl ved NTNU er blant årets prisvinnere.

Fagrådet skriver at han har «vært initiativtaker og sterk pådriver for revidering av eksamensinnhold og eksamensform på medisinstudiet ved NTNU. Han har en pågående stor forskningsaktivitet innen medisinsk utdanningsforskning hvor han også inkluderer studenter som medforskere».

Gir to prosjekter ti millioner

To forskningsprosjekter skal også støttes med 10 millioner kroner over 4 år.

Et prosjekt ledet av professor Lars Lidgren ved Universitetet i Lund i Sverige og professor Ming Ding ved Syd-Dansk universitet i Danmark har fått midler til å forske på ny lokalbehandling av hoftebrudd ved benskjørhet. Målet er å redusere antall nye operasjoner etter implantatoperasjoner hos eldre med hoftebrudd.

Det andre prosjektet ledes av førsteamanuensis og gruppeleder Ioanna Sandvig og førsteamanuensis og gruppeleder Axel Sandvig ved NTNU. Med på laget har de også ass. professor og dosent Eva Hedlund ved Karolinska Institutet i Sverige.

Deres prosjekt skal dekode sårbarhet og konnektivitet i motoriske nevroner i ALS.

Powered by Labrador CMS