Ole Petter Ottersen, tidligere rektor ved Universitetet i Oslo synes det nesten er pinlig at det bare kommer nominasjoner fra UiO og UiB. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Priser til fremragende undervisere, men vinnere kun fra Oslo og Bergen

Pris. Rektor Ole Petter Ottersen skal dele ut 500.000 kroner hver til fremragende undervisere for Olav Thon-stiftelsen. I år er det bare vinnere fra Oslo og Bergen. — Nesten pinlig, sier han.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fremragende undervisere innen matematisk-naturvitenskapelige fag og medisin kan få 500.000 kroner hver fra Olav Thon-stiftelsen. I år har fem undervisere fått prisen, men alle er fra Universitetet i Bergen (UiB) og Universitetet i Oslo (UiO).

Tidligere rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, leder stiftelsens fagråd og etterlyser nå kandidater fra andre høgskoler og universiteter.

— Vi prøver å sende et sterkt signal om at høgskolene og de nye universitetene også må nominere, sier Ottersen, som siden i høst har vært rektor ved Karolinska Institutet i Stockholm.

— Det er nesten litt pinlig at nesten alle nominasjonene kommer fra mitt gamle universitet, i tillegg til Universitetet i Bergen og UiT Norges arktiske universitet. Det virker nesten som om de andre institusjonene tror at de ikke kan konkurrere om denne prisen, men jeg er overbevist om at det er fremragende undervisere på alle institusjoner i sektoren. Det er ikke slik at UiO og UiB har klippekort, fortsetter han.

Prisene for fremragende undervisning er forbeholdt forskere som er tilknyttet og underviser ved universiteter og høgskoler i Norge i kombinerte stillinger, altså stillinger som inkluderer både forskning og undervisning.

Til årets priser ble 9 personer nominert, fra UiO, UiB, UiT og NMBU.

Det kan være at de andre har overdreven respekt for de gamle universi-tetene.

Ole Petter Ottersen

Ekstern evaluering

Stiftelsen har delt ut prisene siden 2015, og av de totalt 16 vinnerne er åtte av dem fra UiO, seks fra UiB, én fra UiT og én fra NMBU.

På spørsmål om hvorvidt de har markedsført godt nok, sier Ottersen at de kan gjøre folk i sektoren mer bevistse på at prisen finnes.

— Det er merkelig, og vi må jo tenke litt selvkritisk når vi ser at de fleste nominasjonene er konsentrert om noen få institusjoner. Vi må markedsføre prisene bedre, men det kan også være at de andre har overdreven respekt for de gamle universitetene. Uansett må vi øke kunnskapen om prisen, mener han.

Ifølge stiftelsens vedtekter deles prisene ut til maksimalt ti undervisere, som kan få en halv million kroner hver. Ifølge Ottersen er medlemmene i fagrådet stort sett inhabile, og bruker derfor evaluatorer utenfor Norge, og baserer vurderingen på en ekstern evaluering.

Undervisere må nomineres av tjenestegjørende professorer eller førsteamanuenser innen medisin og/eller naturvitenskap og matematikk for å ha muligheten til å vinne. Det er også en forutsetning at studentene står bak forslaget.

Gir til forskning

Olav Thon-stiftelsen, som eier Thongruppen, deler også ut penger til medisinske og naturvitenskapelige forskningsprosjekter.

Professor Trude Helene Flo ved NTNU får 10 millioner kroner til forskning på tuberkulose-medisin, og professor Fernanda Petersen ved UiO får også 10 millioner til forskning på antibiotikaresistens.

I tillegg får prosjektet til professor Dan I. Andersson ved Universitetet i Uppsala i Sverige det samme beløpet til et annet forskningsprosjekt om antibiotikaresistens.

Håper på entusiasme

Ole Petter Ottersen sier han håper prisene vil skape mer entusiasme for undervisning.

— Jeg tror prisen vil øke status på undervisningen, og det er grunnen til at jeg engasjerer meg. Jeg mener det er på høy tid man ikke bare gir priser til forskning, men også undervisning. Det er viktig at universitetene leverer kandidater som har vært gjennom undervisning av absolutt høyeste kvalitet. Her er det ikke snakk om voldsomt mye penger, men jeg tror det har en stor symboleffekt, og jeg tror det kan øke entusiasmen for å gi undervisning på toppnivå, sier han, og legger til:

— Jeg er veldig opptatt av de som sitter på mye kapital blir oppmuntret til å bruke ressurser inn mot forskning og undervisning. Forskning og undervisning er to av de viktigste oppgavene i samfunnet. Jeg har hatt et langvarig samarbeid med stiftelsen, og prisen har blitt til gjennom dialog. Jeg ser det som ekstremt gledelig at Olav Thon og hans stiftelse går inn i det filantropiske, sier han.

Utdelingen finner sted i Oslo 8.mars.

Fakta

Vinnerne av pris for fremragende undervisning

Olav Thon-stiftelsen gir 500.000 kroner til hver av disse fremragende underviserne i 2018

  • Professor Karl Inne Ugland, Institutt for biovitenskap, Universitetet i Oslo
  • Professor Atle Rotevatn, Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen
  • Professor Morten Hjorth-Jensen, Fysisk institutt, Universitetet i Oslo
  • Professor Helge Drange, Geofysisk institutt, Universitetet i Bergen
  • Professor Tone Bratteteig, Institutt for informatikk, Universitetet i Oslo
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS