fysisk undervisning

Medisinutdanningen i Oslo snur. Mer fysisk undervisning

Ledelsen ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo snur og har bestemt seg for å åpne for mer fysisk undervisning for de ferskeste studentene neste uke.

Det legges opp til digital gruppeundervisning for medisinstudenter som er syke, og mer fysisk undervisning fra neste uke ved medisinutdanningen ved UiO.
Publisert Oppdatert

Onsdag skrev Khrono om studentene på medisinutdanningen ved Universitetet i Oslo som krevde mer fysisk undervisning, og var bekymret både for egen læring og studentenes psykiske helse.

Utgangspunktet var at de hadde fått beskjed om at all undervisning skulle være digital også i hele februar måned.

Tirsdag kveld ble det kjent at kravet om en meters avstand ble opphevet på alle campus, i hvert fall i undervisningssituasjonen.

Snur om bare digital undervisning

Onsdag kveld kom så følgende melding fra prodekan Elin Olaug Rosvold ved UiO:

Prodekan ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo, Elin Rosvold.

— Vi er svært glade for at regjeringen nå har åpnet opp for at vi kan komme tilbake til en normal studiesituasjon, og vi ser frem til at undervisere og studenter tar campus tilbake, skriver Rosvold til Khrono og legger til:

— Vi har i dag bestemt at vi starter med mer fysisk undervisning for de to første medisinkullene i neste uke. Mandag starter vi med fysiske forelesninger og legger til rette for hybrid undervisning med strømming og opptak. Allerede denne uken har noen grupper fysisk undervisning, og planen er at resten av gruppene skal få det i løpet av neste uke. Vi må ta høyde for at det kan ta tid å få alt på plass, og studentene vil få beskjed i sine digitale timeplaner, understreker prodekanen.

— Digitalt tilbud til de som blir syke

Rosvold forteller også at med mye obligatorisk undervisning, må man nå som undervisningen blir fysisk, legge til rette for at studentene får minst mulig fravær på grunn av sykdom.

— Vi kommer derfor til å ha tilbud om digital gruppeundervisning for de som er syke, sier Rosvold.

Hun trekker fram at når det gjelder undervisningen i de kliniske modulene, foregår dette i universitetssykehusenes lokaler.

— Her må vi følge sykehusets smittevernregler, og der gjelder fremdeles 1-metersregelen. Det betyr at vi foreløpig ikke kan ikke starte opp med forelesninger i lokalene på sykehuset.

Den kliniske undervisningen på sykehusene fortsetter imidlertid fysisk som før – som den har gjort gjennom det meste av pandemien, kan Rosvold opplyse.

Studentene: — Glade for endringer

De fire studentene som har stått fram med reaksjonene fra studentene er Linn Fuglestad, Sarah Esposito, Hanne Andersson og Anette Hoven.

Fire medisinstudenter som vil ha mer fysisk undervisning.

De startet alle på sin legeutdanning høsten 2020. De går nå i fjerde semester, og har så langt hatt minimalt med fysisk undervisning. I sin første reaksjon påpekte prodekanen at et argument mot mye fysisk undervisning var at studentene har mye pasientkontakt.

— Vi har tatt opp denne saken på vegne av de fire prekliniske kullene på studiet. Disse kullene har ingen pasientkontakt, og det er derfor ikke et argument for å ikke tilby studentene fysisk undervisning når det er tillatt, kommenterer de fire studentene.

Til utspillet om at det nå åpnes mer enn opprinnelig planlagt:

— Vi er veldig glade for at det nå åpner opp med mer fysisk undervisning. Likevel synes vi det er trist at fakultetet er nødt til å vente på «normale forhold» og at 1-meters-regelen fjernes for å kunne tilby studentene noe fysisk undervisning, undertsreker de fire og legger til:

— Fakultetet finner ikke en løsning, gitt de smittevernhensynene man må ta, og det går hardt ut over studentenes mentale helse, læringsmiljø og læringsutbytte. Vi håper dette er på plass dersom det kommer en ny pandemibølge, understreker medisinstudentene på sin side.

Endringslogg

03.03.2022, klokken 9.15: Kommentarer fra studentene lagt til.

Powered by Labrador CMS