korona
Gir universiteter og høgskoler unntak fra enmetersregelen
Regjeringen gir universiteter og høgskoler fritak fra enmetersregelen i undervisningssituasjoner. I tillegg fjernes påbud om hjemmekontor.
Saken oppdateres.
På en pressekonferanse tirsdag kveld varslet regjeringen at en lang rekke tiltak fjernes eller endres. Blant dem:
- Anbefalingen om å holde en meters avstand gjelder fremdeles, men kan fravikes ved undervisning. Regjeringen anbefaler å tilstrebe full fysisk undervisning.
- Det blir ikke lenger et krav om å legge til rette for hjemmekontor. Det anbefales at arbeidsgivere selv vurderer hvor mye hjemmekontor som er riktig på den enkelte arbeidsplass. Her må bedriftene også tenke på hvordan de kan unngå at alle blir syke samtidig.
– For studentene betyr det at vi nå forventer at universiteter, høyskoler og fagskoler skal legge opp til mest mulig fysisk undervisning, så raskt som mulig. Det er ikke lenger antallsbegrensninger og det er unntak fra énmetersanbefalingen i undervisningen. Jeg er veldig glad for at vi kan få studentene tilbake til en mer vanlig hverdag på lærestedene, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) i en pressemelding.
Alle endringene trer i kraft klokken 23.00 i kveld. Ny vurdering blir senest 17. februar.
Fornøyd rektor
Flere rektorer har den siste tiden krevd at kravet om en meters avstand mellom studenter må bort fra universitetenes og høgskolenes auditorier slik at landets studenter kan komme tilbake til full fysisk undervisning og normal studiesituasjon så snart som mulig.
Rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen, forlangte, sammen med Universitetet i Stavanger-rektor Klaus Mohn, at universitetene og høgskolene skulle slippe enmetersregelen, påbud om hjemmekontor og restriksjoner på undervisninga tidligere denne uka.
Tirsdag kveld var det en svært fornøyd Hagen som har fått med seg nyhetene fra pressekonferansen.
— Nå får studentene livet sitt tilbake. Det tror jeg vil ha utrolig mye å si. Nå har det snart gått to år med dette, og det merkes. Også for oss som er voksne, men to år, det preger et ungt liv.
— Endringene har virkning fra klokken 23 i kveld. Når kan studentene forvente at endringene vil få virkning hos dere?
— Vi er rigget for å få det til på kort varsel, men det er en del logistikk som må på plass. Vi håper det ikke skal gå mange dagene før vi er der vi skal være, sier Hagen.
— Brette opp ermene
I et innlegg forrige helg skrev rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, at universitets og høyskolesektoren har måtte strekke seg «langt for å bidra til at disse unge menneskene, i en formativ periode i deres liv, får et så godt faglig og sosialt tilbud som mulig».
Han mente det er mye som tyder på at studentene er både slitne og leie, og han frykter frafall.
«Jeg mener det nå er helt nødvendig å revurdere balansen og å åpne opp for betydelig mer fysisk undervisning. Nå må meteren falle. Det vil gjøre en betydelig forskjell for hva vi evner å tilby».
At meteren nå har falt for studentene, er Stølen svært godt fornøyd med.
— Nå er det opp til oss selv å gjøre dette så bra som mulig. Nå må vi brette om ermene, sier Stølen i en kjapp kommentar.
Hvor fort det en fullverdig fysisk undervisning kan komme på plass, er han tirsdag kveld ikke sikker på.
— Det er en stor kabal med 27.000 studenter, så det er jeg usikker på, men vi skal få det til på en god måte.
Første rapport fra Holden-utvalget
I forkant av regjeringens pressekonferanse leverte Holden-utvalget sin første delrapport. Her slår de fast at det er uklart om gevinsten ved å forsinke smittespredning er stor nok til å forsvare strenge smitteverntiltak.
– Ekspertgruppen vil peke på at det er gode argumenter for lettelser i tiltaksnivået nå, skriver Holden-utvalget.
Utvalget ble satt ned i januar og har fått i oppdrag å vurdere de samfunnsmessige konsekvensene av smitteverntiltakene.
I rapporten peker ekspertgruppen på at omikron gir mindre risiko for alvorlig sykdom, og at utbredt vaksinering har gitt betydelig beskyttelse.